|
TVP testuje 16:9 a w UPC kiedy? |
| Autor |
Wiadomość |
Marek74
Klikacz
|
Wysłany: 20-11-2009, 13:03 TVP testuje 16:9 a w UPC kiedy?
|
|
|
http://media2.pl/media/58...vp2-w-16:9.html
Abonenci satelitarnych platform telewizyjnych Cyfra+, telewizja "n", Telewizja na kartę czy Telekomunikacji Polskiej oraz widzowie DVB-T kanały Telewizji Polskiej mogą oglądać w nowej jakości.
Telewizja Polska przygotowała gratkę dla abonentów
cyfrowych platform telewizyjnych. Od środy (18 listopada 2009 roku) telewizyjna Jedynka oraz telewizyjna Dwójka emitują swój program
w formacie obrazu 16:9.
Na razie testowa emisja w formacie 16:9 dotyczy wybranych pozycji
TVP1 oraz TVP2 w ramach naziemnej telewizji cyfrowych
(DVB-T) oraz satelitarnych platform telewizji cyfrowych (m.in. Cyfra+, telewizja "n" czy Telewizja na kartę
). Do tej pory Telewizja Polska przy pozycjach w 16:9 stosowała tzw. letterbox.
Ktos ma jakies info, kiedy w UPC? Bo nie ukrywam, ze bardzo chetnie bym to zobaczyl. Wreszcie bylaby normalnosc. |
|
|
|
 |
piter777
ultra master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lip 2008 Posty: 737 Skąd: gdansk
|
Wysłany: 20-11-2009, 13:35 Re: TVP testuje 16:9 a w UPC kiedy?
|
|
|
| Marek74 napisał/a: | http://media2.pl/media/58769-tvp-testuje-tvp1-i-tvp2-w-16:9.html
Abonenci satelitarnych platform telewizyjnych Cyfra+, telewizja "n", Telewizja na kartę czy Telekomunikacji Polskiej oraz widzowie DVB-T kanały Telewizji Polskiej mogą oglądać w nowej jakości.
Telewizja Polska przygotowała gratkę dla abonentów
cyfrowych platform telewizyjnych. Od środy (18 listopada 2009 roku) telewizyjna Jedynka oraz telewizyjna Dwójka emitują swój program
w formacie obrazu 16:9.
Na razie testowa emisja w formacie 16:9 dotyczy wybranych pozycji
TVP1 oraz TVP2 w ramach naziemnej telewizji cyfrowych
(DVB-T) oraz satelitarnych platform telewizji cyfrowych (m.in. Cyfra+, telewizja "n" czy Telewizja na kartę
). Do tej pory Telewizja Polska przy pozycjach w 16:9 stosowała tzw. letterbox.
Ktos ma jakies info, kiedy w UPC? Bo nie ukrywam, ze bardzo chetnie bym to zobaczyl. Wreszcie bylaby normalnosc. | na najblizsza olimpiade, no ale moze w nie pierwszy dzien... |
|
|
|
 |
Neo10
plus master

Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2007 Posty: 328 Skąd: wawa
|
Wysłany: 20-11-2009, 16:01 Re: TVP testuje 16:9 a w UPC kiedy?
|
|
|
| piter777 napisał/a: | na najblizsza olimpiade, no ale moze w nie pierwszy dzien... |
Fajnie by było choć nie oglądam praktycznie nigdy tych kanałów.. jedynie jak film jakiś lepszy leci ale to się rzadko zdarza ;] choć na olimpiade to ja bym wolał jednak TVP HD które jest już od dawna w ence ;]
Ps już widzę fale protestów z tym związanych jak starszym ludziom będzie na starych tv przycinać ich ukochane wiadomości jak to było w tvn24 jak przechodzili na 16:9 ;] |
_________________ Fiber Power 50mb/s + Max HD z nagrywarką + 360minut do wszystkich + Super HD + Filmbox
 |
|
|
|
 |
mgs
plus master

Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sty 2006 Posty: 331 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-11-2009, 23:51
|
|
|
Szczerze to BARDZO dawno temu nie oglądałem nic w telewizji publicznej. W sumie to chyba odkąd mam telewizor w 16:9. Pomijając ofertę programową to chyba najważniejszym problemem była właśnie proporcja obrazu. Ponieważ w UPC nie idzie informacja o niej to mam spłaszczony obraz. Nie chce mi się za każdym razem bawić pilotem zmieniając aspect ratio.
PS. Ponieważ jakoś nie wierzę w TVP HD w UPC, nasz usługodawca mógłby się postarać przynajmniej o to. Zresztą przecież ktoś tu wspominał wcześniej (chyba Marek, ale nie dam głowy), że sygnał UPC bierze z platform cyfrowych, więc czemu nie mamy 16:9 ?? |
_________________ |
|
|
|
 |
plesniak
classic master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Kwi 2009 Posty: 231 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-11-2009, 09:22
|
|
|
Nie mogę czegoś zrozumieć. Czym się różni emisja w 16:9 od wersji letterbox?
Mam rozumieć że TVN24 to pełny 16:9 a TVN zwykły (nie HD) to letterbox? |
|
|
|
 |
mojehadtv
light master

|
Wysłany: 22-11-2009, 11:18
|
|
|
Ten TVN, który masz w UPC jest w letterboxie, ale w DVB-T często nadawany jest w 16:9.
Letterbox: obraz jest nadawany w 16:9 z pasami na górze i na dole. W 16:9 nie ma żadnych pasów, no chyba, że akurat jest jakiś materiał archiwalny albo dostawca nowej treści nie zna standardów w dzisiejszej telewizji... |
|
 |
plesniak
classic master
|
Wysłany: 22-11-2009, 12:58
|
|
|
| Czy letterbox daje jakies straty w liniach? Jaka jest prawdziwa ilośc linii po rozciągnięciu do prawidłowego rozmiaru |
|
|
|
 |
west
plus master

|
Wysłany: 22-11-2009, 13:55
|
|
|
| mgs napisał/a: | | Ponieważ w UPC nie idzie informacja o niej to mam spłaszczony obraz. Nie chce mi się za każdym razem bawić pilotem zmieniając aspect ratio. |
To jest wina UPC, wczoraj w sobotę rano włączyłem TV i dekoder ( HD ) podłączony od zawsze kablem HDMI okazało się że telewizor zaczął samoczynnie zmieniać proporcję, czyli na kanałach gdzie leciał materiał z paskami rozciągał na pełny ekran i tak było przez kilka godzin dopóki nie wyłączyłem i później włączyłem ponownie dekoder. Opcja zniknęła, znów muszę sam zmieniać proporcję. Oni coś kombinowali w sofcie i podejrzewam że włączają rano dekoder zastałem w nim inne oprogramowanie w którym idzie sygnał kontroli.
Taka sytuacja zdarzyła się już po raz drugi w ciągu roku.Poprzednio zadzwoniłem na CC ale nie dało się tamz nikim dogadać bo nikt nie był w stanie zrozumieć o co mi chodzi więc wczoraj już do nich nie dzwoniłem. Więc to nie jest wina nadawców tylko UPC że z jakiegoś powodu po HDMI idzie na sztywno 16:9. |
|
|
|
 |
zsoi3
plus master
|
Wysłany: 22-11-2009, 14:54
|
|
|
| to jest ciekawe co piszesz. szkoda, ze nie mozesz na 100% potwierdzic, ze to kwestia zmiany oprogramowania. ja rowniez musze recznie dostosowywac obraz do swojej plazmy - a chetnie widzialbym opcje automatyczna; tak jak to robi moj TV podczas ogladania sygnalu analogowego |
|
|
|
 |
Marek
Moderator

Pomógł: 193 razy Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 5756 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 22-11-2009, 14:55
|
|
|
| Cytat: | | Nie mogę czegoś zrozumieć. Czym się różni emisja w 16:9 od wersji letterbox? | Rozdzielczością pionową.
| Cytat: | | Czy letterbox daje jakies straty w liniach? | tak - brakuje 1/4 linii |
|
|
|
 |
Martti
Klikacz
|
Wysłany: 07-12-2009, 22:29
|
|
|
| UPC jeśli nie chce włączyć formatu 16:9 mogliby chociaż poprawić jakość sygnału TVP2 bo ten sygnał analogowy pobierany drogą naziemną który wrzucają do telewizji cyfrowej i śmią go nazywać cyfrowym jest śmiechu wart. |
|
|
|
 |
AtoMan
plus master
|
Wysłany: 07-12-2009, 23:06
|
|
|
| Neo10 napisał/a: | | Ps już widzę fale protestów z tym związanych jak starszym ludziom będzie na starych tv przycinać ich ukochane wiadomości jak to było w tvn24 jak przechodzili na 16:9 ;] |
Nie starszym ludziom, tylko wszystkim na analogu... jakoś Eurosport, Polsat Sport Extra czy TVN7 mają w analogu dodany letterbox, a Polsat News, TVN24, TVN CNBC Biznes i TVN Turbo mają anamorfik BEZ sygnału WSS...
Wiochę odstawia nasz dostawca i tyle. |
|
|
|
 |
patgaw
classic master
|
Wysłany: 09-12-2009, 20:18
|
|
|
upc cos pochrznilo w dekoderach z tym 16:9.
jak ogldam wyscig f1, ktory nagralem w lipcu, to mam obciety obraz z bokow, np po lewo jak jest wyswietlana kolejonosc kierowcow z odstepami czasowymi to widze tylko koncowe cyfry odstepu czasowego.
wczesniej jak go ogladalem to bylo ok, wiec upc cos musialo schrzanic jakims updatem do dekodera. |
|
|
|
 |
plesniak
classic master
|
Wysłany: 10-12-2009, 12:02
|
|
|
| a może przestawiłes obraz w ustawieniach dekodera? |
|
|
|
 |
Yaper
easy master
|
Wysłany: 10-12-2009, 12:38
|
|
|
| AtoMan napisał/a: | Nie starszym ludziom, tylko wszystkim na analogu... jakoś Eurosport, Polsat Sport Extra czy TVN7 mają w analogu dodany letterbox, a Polsat News, TVN24, TVN CNBC Biznes i TVN Turbo mają anamorfik BEZ sygnału WSS...
Wiochę odstawia nasz dostawca i tyle. |
W Warszawie na analogu TVN Turbo, TVN24, TVN Style, TVN CNBC maja sygnal WSS. Za to Polsat News nadawany permanentnie w anamorficznym 16:9 nie ma tego sygnalu i trzeba recznie przelaczac. Pisalem juz o tym maila do UPC ale jak zwykle zero odzewu.
Co ciekawe w sypialni mam TV LCD Sharp Aquos 20" 4:3 i ten TV znakomicie sobie radzi z sygnalem WSS. Natomiast w salonie mam TV LCD Samsung 40" 16:9 i mimo posiadania trybu "Auto szeroko" zawsze pokazuje w tym trybie obraz w proporcjach 16:9. Tak wiec w przyszlosci na pewno nie kupie Samsunga.
PS.
Jako, ze to moj pierwszy post tutaj. Witam wszystkich serdecznie. |
_________________ Yaper |
|
|
|
 |
|
|