Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
SIEĆ "TOR" W ASTER
Autor Wiadomość
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 02-05-2008, 13:35   SIEĆ "TOR" W ASTER

Witam,

Czy ktoś z kolegów lub koleżanek korzystał z anonimowego surfowania za pomocą TOR'a w sieci ASTER?

Mam Viste i nie moge sobie poradzić z połączeniem.
Cebulka wyświetla się na zielono ale przeglądarka, mimo że jest automatycznie skonfigurowana nie łączy się za pośrednictwem tora.

Myślałem że firewall Vista coś blokuje ale po jego całkowitym wyłączeniu nic sie nie zmienia :(

czyżby Aster filtrowało???
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 02-05-2008, 14:21   

Cytat:
czyżby Aster filtrowało?
Tora baaardzo ciężko odfiltrować, specjalnie tak został zaprojektowany aby się nie dało. Wątpię aby którykolwiek operator próbował to zrobić, tymbardziej, że z jego punktu widzenia tor jest zupełnie niegroźny i w niczym mu nie przeszkadza.

Szukaj raczej przyczyny u siebie.
Cytat:
Myślałem że firewall Vista coś blokuje ale po jego całkowitym wyłączeniu nic sie nie zmienia
Słyszałem że nie da się go całkowicie wyłączyć.
  marekd@jabberpl.org
 
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 02-05-2008, 15:36   

Nie mam już koncepcji, nie odinstaluje Visty tylko po to żeby sprawdzić czy na Aster pod XP będzie działać.

:(

W logach TOR'a pojawia mi się takie coś: maj 02 15:27:51.227
[Ostrzeżenie] Received http status code 404 ("Not found") from server '82.94.251.204:80' while fetching "/tor/status/fp/38D4F5FCF7B1023228B895EA56EDE7D5CCDCAF32.z". I'll try again soon.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 02-05-2008, 16:49   

Uruchom sobie system z jakieś płyty, do sprawdzenia wystarczy.
  marekd@jabberpl.org
 
herrtomas 
easy master

Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 24
Wysłany: 02-05-2008, 16:51   

Może serwer nie działa. Spróbuj zmienić na inny. Mi Tor pod XP działał, z tym, że prędkość wczytywania się stron pozostawiała wiele do życzenia (łącznie z blank sitami). Piszę o okresie w którym miałem Aster.
 
 
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 02-05-2008, 18:55   

Poczytałem na różnych forach, dotyczących nie tylko TOR'a, że VISTA nie pozwala na przekierowywanie ruchu i nasłuchiwanie samej siebie. Miało to teoretycznie utrudnić pracę backdoorów, snifferów i innych złośliwych programów działających w tle, bez wiedzy użytkownika.

Ciekaw jestem tylko, dlaczego na stronie TOR'a podają że działa z VISTĄ??

hmm....?


Widać trzeba być straaaasznym specjalistą żeby się na tym znać ;)
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1508
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 02-05-2008, 21:16   

Ja badałem pod XPkiem tora i co prawda działa ale prędkość działania jest tak wolna że szkoda zdrowia na to.
_________________
 
 
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 03-05-2008, 18:51   

kvs napisał/a:
prędkość działania jest tak wolna że szkoda zdrowia na to.


Znasz coś szybszego, co nie wysyła logów do FBI, tudzież lokalnych ABW?
Czytałem że te programy wielkich korporacji mają to z automatu że podają logi z prawdziwym IP i podają jaki w danym momencie był "fałszywy" IP i na jakie strony wchodził klient programu.

Ładna anonimowość... :(
 
 
mastodontus 
light master

Dołączył: 09 Mar 2007
Posty: 106
Wysłany: 03-05-2008, 20:01   

kvs napisał/a:
Ja badałem pod XPkiem tora i co prawda działa ale prędkość działania jest tak wolna że szkoda zdrowia na to.

kompletna bzdura. w torze mozna osiagnac nawet kilkaset kilobajtow na sekunde.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 03-05-2008, 20:09   

Tor nie ma być szybki ma być anonimowy, w zastosowaniach do których powstał szybkość ma niewielkie znaczenie.
  marekd@jabberpl.org
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1508
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 03-05-2008, 21:31   

mastodontus napisał/a:
kompletna bzdura. w torze mozna osiagnac nawet kilkaset kilobajtow na sekunde.

Owszem kiedyś mi się nawet taką prędkość udało uzyskać ale to należy do rzadkości.
_________________
Ostatnio zmieniony przez kvs 04-05-2008, 12:22, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
mastodontus 
light master

Dołączył: 09 Mar 2007
Posty: 106
Wysłany: 04-05-2008, 12:11   

Marek napisał/a:
Tor nie ma być szybki ma być anonimowy, w zastosowaniach do których powstał szybkość ma niewielkie znaczenie.

tora mozesz stosowac wszedzie, tam gdzie jest Ci niezbedny, a z zalozenia idealny anonimizer to taki, ktory jest szybki i anonimowy. na niektorych polach predkosc jest niezbedna.

kvs napisał/a:
Owszem kiedyś mi się nawet taką prędkość udało uzyskać ale to należy do rzadkości.

mam inne doswiadczenia, a uzywam go do lat. tora mozna kontrolowac na tyle ile to mozliwe.
 
 
robusio 
easy master


Dołączył: 04 Maj 2008
Posty: 22
Skąd: wa-wa
Wysłany: 15-07-2008, 00:30   Re: SIEĆ "TOR" W ASTER

dziabaq napisał/a:
Cebulka wyświetla się na zielono ale przeglądarka, mimo że jest automatycznie skonfigurowana nie łączy się za pośrednictwem tora.


Nie wiem jaka jest przegladarka, jesli uzywasz firefoxa z dodatkiem "torbutton" to
klikniesz tora w przegladarce (tor wl/wyl na dolnej belce), tylko nie jestem pewien czy ten dodatek jest pod vista aktualizowany?
ewentualnie pozostaje jeszcze przegladarka "Torpark" lub "InvisiPC" (bylo kiedys w PCWorld,
adresu nie znam)
 
 
mgregor 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 89
Wysłany: 15-07-2008, 02:03   

A ja bym sprobowal uruchomic tora z uprawnieniami administratora (prawoklik na pliku .EXE i "Uruchom jako administrator"). Moze pomoze w prawidlowym dzialaniu?
 
 
dziabaq 
plus master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 05 Maj 2006
Posty: 432
Wysłany: 21-09-2008, 20:15   

Sprawa rozwiązana.

Odinstalowałem pełną wersję Tora i zamieniłem ją na wersję "mobilną".
Działa bez zarzutu

:D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: