Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podłączają
Autor Wiadomość
TheMichal 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Lis 2006
Posty: 141
Wysłany: 28-02-2007, 16:35   Jak podłączają

Mam pytanko. Zastanawiam się nad kablówką Aster i mam pytanie - czy do korzystania z telewizji cyfrowej potrzebny jest mi dekoder ? Mam telewizor z wbudowanym tunerem cyfrowym DVB więc będzie mi takowy potrzebny. Jeśli chciałbym podłączyć aster do TV analogowego a przedtem był połączony do cyfrowego to zadziała czy trzeba inne kable itp. ?

I jeszcze jedno - mam kable z UPC - czy jeśli skończę z nimi umowę to pod te same kable można podpiąć Aster ? Bo prucie ścian żeby kłaść drugie kable niezbyt mi się uśmiecha...
 
 
dopesc 
classic master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Lut 2005
Posty: 247
Skąd: Warszawa-Bródno
Wysłany: 28-02-2007, 18:17   

Jesli wygasnie ci mowa z UPC to poprostu odetna ci sygnal w skrzynce .Kable pozostana a goscie z astera bez problemu moga sie pod nie podpiac.

Co do reszty pytn to nie odpowiem ci gdyz nie znam odpowiedzi.

Pozdrawiam.
_________________
 
 
TheMichal 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Lis 2006
Posty: 141
Wysłany: 28-02-2007, 19:05   

Tak też myślałem ale wolałem się upewnić. Dzięki.
 
 
as ter 
easy master

Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 28
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-02-2007, 19:26   

Dekoder jest potrzebny, a kable poprostu są przepinane na klatce schodowej, więc w domu prucie ścian nie wchodzi w grę chyba że chcesz gniazdka w innym miejscu.
_________________
 
 
 
Robstar 
classic master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Paź 2005
Posty: 213
Wysłany: 28-02-2007, 20:21   

Co za bzdury wypisujecie !!!!.

Kabel do mieszkania który masz jest własnością UPC jezeli bedzie taka sytuacja że teraz wykorzystasz ten kabel i w przyszłości zamówisz coś od UPC i instalator stwierdzi że jest już w mieszkaniu kabel UPC, ale wykorzystywany przez Aster to za taką instalację zapłacisz i mają prawo odciąć ci Astera i będzie to problem firmy Aster :)
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 187
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-02-2007, 23:26   

Robstar napisał/a:
Co za bzdury wypisujecie !!!!.

Kabel do mieszkania który masz jest własnością UPC jezeli bedzie taka sytuacja że teraz wykorzystasz ten kabel i w przyszłości zamówisz coś od UPC i instalator stwierdzi że jest już w mieszkaniu kabel UPC, ale wykorzystywany przez Aster to za taką instalację zapłacisz i mają prawo odciąć ci Astera i będzie to problem firmy Aster :)


A to ciekawe co wypisujesz.
Zmieniałem kilka lat temu UPC na ASTER i instalator nie kladl nowej instalacji, bo UPCowa byla dobra, kilka miesiecy temu zmienialem spowrotem na UPC i tez nie zakladal niczego od nowa tylko przełączył na klatce....

Ciekawe ktoremu instalatorowi chce sie cokolwiek sprawdzac czyj jest kabel... Trzeba sobie ułatwiac a nie utrudniac i nie wprowadzaj ludzi w bład....
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 01-03-2007, 01:05   

jak kabel jest już położony z klatki do mieszkania i jest on przyzwoitej jakości, to ani Aster ani UPC nie będą ciągneli nowego, tylko wykorzystają istniejący. Problem jest jedynie wówczas gdy abonent przykładowo chce korzystać z internetu od Aster a TV z UPC (bądź odwrotnie) wówczas nie ma innej możliwości jak pociągnąć drugi oddzielny kabel, bo jednym nie da się puściś 2 sygnałów razem (z Aster i UPC) Czyją własnością jest kabel sądzę że nikt w to nie wnika, monterzy kierują się zdrowym rozsądkiem i jeśli widzą że idzie już jakiś kabel z korytarza do abonenta i abonent nie korzysta z tego kabla (bo rozwiązał umowę z poprzednim operatorem) to wykorzystują go z powodzeniem.
TheMichal napisał/a:
Mam pytanko. Zastanawiam się nad kablówką Aster i mam pytanie - czy do korzystania z telewizji cyfrowej potrzebny jest mi dekoder ? Mam telewizor z wbudowanym tunerem cyfrowym DVB więc będzie mi takowy potrzebny. Jeśli chciałbym podłączyć aster do TV analogowego a przedtem był połączony do cyfrowego to zadziała czy trzeba inne kable itp. ?

Dekoder DVB w telewizorze nie przyda Ci się na okoliczność korzystania z telewizji cyfrowej w Aster, dostaniesz osobny dekoder w tym celu który ma wyjście po niskiej. Sygnał cyfrowy jest kodowany i może on zostać odkodowany jedynie przez dostarczony przez Astera dekoder. Jeśli zaś idzie o odbiór TV analogowej to Aster żadnego dekodera nie dostarcza, musisz sobie sam sygnał analogowy odebrać odbiornikiem telewizyjnym z możliwością odbioru sygnału RF analogowego.
_________________
 
 
kosmat21 
Klikacz


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 11
Wysłany: 23-06-2007, 07:29   

Robstar napisał/a:
Co za bzdury wypisujecie !!!!.

Kabel do mieszkania który masz jest własnością UPC jezeli bedzie taka sytuacja że teraz wykorzystasz ten kabel i w przyszłości zamówisz coś od UPC i instalator stwierdzi że jest już w mieszkaniu kabel UPC, ale wykorzystywany przez Aster to za taką instalację zapłacisz i mają prawo odciąć ci Astera i będzie to problem firmy Aster :)


ciekawe jak w takim razie podłączylo by sie np UPC w budynku w którym jest instalacja podtynkowa (gdzie do mieszkania wchodzi tylko jeden kabel) czyli została położona w trakcie budowy budynku...a klient korzystał wcześniej z usług ASTER.Poza tym jeśli jest w lokalu już instyalacja tylko po prostu odcięta bo klient zawiesił usługi to jak zweryfikujesz czyj jest to kabel skoro przy instalacjach internetowych czy telefonicznych UPC i ASTER używa kabla tego samego producenta.Jest dokładnie tak jak pisał kolega wyżej.UPC wykorzystuje kable ASTER i na odwrót:)
_________________
 
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 23-06-2007, 11:28   

Kable w blokach są zazwyczaj własnością spółdzielni/wspólnoty itp jednym słowem właściciela budynku, jeśli miał by to być kabel będący własnością jakiejś firmy zewnętrznej (nie ważne czy aster czy upc czy jeszcze coś innego) - firma ta musiała by wydzierżawić miejsce pod ten kabel (czyli raczej nie opłacało by się jej płacić za kabel który nigdzie nie prowadzi) lub przynajmniej podpisać specjalną umowę z właścicielem tego budynku ustalająca na jakich zasadach kabel tam ma prawo leżeć, to właśnie ta umowa precyzuje co się dzieje z kablem (najczęściej jest w umowie tak że jej zakończenie oznacza automatycznie przejście instalacji na własność właściciela budynku - nawet jeśli to firma te kable kładła, ponieważ wyciągnięcie ich ze ścian i doprowadzenie budynku do stanu jak z przed instalacji kosztowało by znacznie więcej niż kilka kilo startych kabli na złomie).
Cytat:
czyli została położona w trakcie budowy budynku
w takiej sytuacji jest on na pewno własnością właściciela budynku więc to kilent decyduje jakiej firmie pozwoli z kabla korzystać i nikt nie ma prawa się do tego wtrącać.

Jeszcze prostsza sprawa jest w domach wolnostojących gdzie podłącza się tylko jedną osobę będącą jednocześnie właścicielem całego budynku, działki i całej instalacji jaka jest na jego terenie.
  marekd@jabberpl.org
 
m.technic 
Klikacz

Dołączył: 28 Lip 2008
Posty: 3
Wysłany: 28-07-2008, 23:08   

napisze raz jasno i wyraźnie Kabel w mieszkaniu jest twój jeśli masz przykładowo upc i zrywasz umowę to przy odłączeniu muszą ci zostawić ok 10 cm kabla od wejścia do mieszkania resztę powinny zdemontować i o to można się kłócić jeśli spróbują uciac równo ze ścianą no chyba że któryś raz odcinają lewizne wtedy praktykowana ścianą

[ Dodano: 29-07-2008, 00:13 ]
ludzie jak niewiecię to nie piszcie kable w mieszkaniu należą do lokatora gdy kończysz umowę z aster lub upc to powinny uciac kabel 10cm od wejścia do mieszkania jeśli tego nie zrobią to ich sprawa kable co prawda są czasem znakowane nazwa firmy ale jeśli masz upc a aster cię odłączy to kręcisz dym i raz dwa cię podłącza bo to ich zaniedbanie że nie zdemontowali kabla
 
 
Neo10 
plus master


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 612
Skąd: wawa
Wysłany: 07-08-2008, 11:27   

Kable zawsze zostawiają choć ja np już pare razy zmieniałem kablówkę z upc na aster i za każdym razem przed przyjściem montera demontowałem całą instalację aby montował od nowa ;] zawsze pare metrów kabla free ;] no i często nie podobało im się że mam kabel rozdzielony na 2 telewizory i tuner tv szczególnie tym z upc bo ponoć nielegalne :P A aster to na ogół nawet nie odlączalo samo kabla.. sam musiałem merdać i odłączać kabel na klatce ;] choć teraz są skrzynki od niedawna i byłby problem ale jeszcze pare miesięcy temu wszystkie kable byly bez problemu dostępne.. w zasadzie złączki wisiały sobie tak po prostu na klatce ;] kto chciał mógł się podłączyć ;D heh
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: