Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z opóźnieniami w modemach na chipsetach Puma6.
Autor Wiadomość
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-09-2018, 19:21   

zylx napisał/a:
brtk, Jasne.Tylko pewność masz dopiero jak podłączysz ten inny modem. U mnie do 76 ma w miarę zielone, a do 26 pomarańczowo czerwono. I w tym drugim przypadku winny okazał się jeden z węzłów telii na którym w danej chwili opóźnienie danej próbki to była loteria.


Niezależnie od lokalizacji tych serwerów (26 Frankfurt a 76 Darrmstadt) i obciązenia węzłów do ktorych są podłączone to jednak wyniki pomiarów są powtarzalne a poza tym zdecydowanie widać różnicę pomiędzy wynikami chipsetu Puma a Broadcom w tym samym czasie, niestety
Byc moze chipset Broadcoma lepiej radzi sobie na przeciazonych wezlach bo jak wiemy chipset Puma ma dosc maly bufor pamieci dla przetwarzania pakietow
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 952
Wysłany: 17-09-2018, 19:38   

pawelb napisał/a:


Niezależnie od lokalizacji tych serwerów (26 Frankfurt a 76 Darrmstadt) i obciązenia węzłów do ktorych są podłączone to jednak wyniki pomiarów są powtarzalne a poza tym zdecydowanie widać różnicę pomiędzy wynikami chipsetu Puma a Broadcom w tym samym czasie, niestety
Byc moze chipset Broadcoma lepiej radzi sobie na przeciazonych wezlach bo jak wiemy chipset Puma ma dosc maly bufor pamieci dla przetwarzania pakietow

Tutaj pełna zgoda. Nie mówię,że test jest bezużyteczny, tylko że jego analiza jest trochę bardziej skomplikowana niż "na czerwono to źle" a na "zielono dobrze".
 
 
fizyczny 
Klikacz

Dołączył: 14 Cze 2017
Posty: 13
Wysłany: 25-09-2018, 18:29   

MrPepka napisał/a:
A grasz na polskich serwerach czy jakich?


Cześciej na polskich, ale na zagranicznych również.

[ Dodano: 25-09-2018, 19:36 ]
rasz_pl napisał/a:
fizyczny napisał/a:

Test Puma6 prawie cały na czerwono (połączenie przez WIFI 5 GHZ- nie chce mi się podłączać kabla- nie widzę takiej potrzeby), działa jak trzeba.


nic nowego, sa ludzie ktorym nie przeszkadza 30 fps, 200ms input laga i sterowanie padem w grach fps na konsoli


Są tez ludzie, którzy "robią z igły widły". Test wyglądał u mnie gorzej na TWG870 niż na Compalu. Dziwne to chyba skoro chipset Broadcom działa lepiej niz Puma. Węzeł się nie przeciążył w tym czasie, a jeśli już to w ostatnim czasie doszły dodatkowe DS oraz wykonano podział nodu optycznego.
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 952
Wysłany: 23-10-2018, 09:54   

A tak jets u mnie od tygodnia:
_________________
 
 
grzech1991 
Klikacz

Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 16
Wysłany: 23-10-2018, 13:34   

U mnie na czerwono, jakiego serwera bym nie wybrał :)
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 374
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-10-2018, 21:38   

zylx napisał/a:
A tak jets u mnie od tygodnia:
Obrazek


Bo pewnie od tygodnia masz Cisco? :D
_________________
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 952
Wysłany: 23-10-2018, 23:09   

...
 
 
Zuzia 
easy master

Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 45
Skąd: CK
Wysłany: 03-11-2018, 14:32   

Świeża instalacja i niestety jest źle. Modem przełączony do bridge, podłączony tylko do komputera bez żadnego firewalla.

Compal CH7465LG-LC
Wersja sprzętu: 5.01
Wersja oprogramowania: CH7465LG-NCIP-4.50.18.23-4-GA-NOSH

CH7465LG-LC-test4.jpg
Plik ściągnięto 41 raz(y) 76,5 KB

 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2805
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 03-11-2018, 14:41   

Zuzia napisał/a:
CH7465LG-NCIP-4.50.18.23-4-GA-NOSH

W poniedziałek zapewne dostaniesz nowszy soft (24-5p4) to może się coś poprawi. Samemu możesz co najwyżej zaktualizować stery do sieciówki w PC. MOŻE to coś da
_________________
 
 
Zuzia 
easy master

Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 45
Skąd: CK
Wysłany: 03-11-2018, 14:54   

Karta sieciowa działa dobrze, pracuję na Ubuntu. W sumie mam czas 14 dni na testy więc jak nic nie zmieni się będę zmuszona zrezygnować z umowy.

EDIT:
Zrobiłam hard reset, ale nadal jest CH7465LG-NCIP-4.50.18.23-4-GA-NOSH.

EDIT:
Nowy soft w końcu wgrał się, ale problemów to nie rozwiązało. Pomogła wymiana na Ubee, rozwiązanie opisałam na forum UPC: https://forum.upc.eu/t5/connectbox/test-puma6-i-problemy/m-p/21489#M2614
 
 
hsurim 
plus master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 625
Skąd: Warszawa (mazowieckie)
Wysłany: 10-01-2019, 09:02   

To co (na tę chwilę) lepiej wybrać - Compala, czy Hiltrona - do połowy lutego muszę podjąć decyzję ?
_________________
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 276
Wysłany: 10-01-2019, 10:24   

hsurim, ja bym na Twoim miejscu podziękował za takie przedłużenie, u mnie compal nie działa bez względu jakie jest firmware wgrane. Tak więc musisz sam decyzję podjąć, są lokalizacje że w miarę to działa ale tego nikt ci nie zagwarantuje.
_________________
 
 
hsurim 
plus master


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 625
Skąd: Warszawa (mazowieckie)
Wysłany: 10-01-2019, 10:32   

Czyli co ... "najlepszym" wyborem (z niezbyt dobrych) były Hiltron - różnica w sile sygnału wifi (?)
... bo nie ma chyba innej opcji z modemów ?
_________________
  
 
 
Zuzia 
easy master

Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 45
Skąd: CK
Wysłany: 12-01-2019, 05:26   

Hitron CGNV4 też jest na chipsecie Intel Puma 6. Lepiej unikać jak ognia modemów z Puma 6 na pokładzie.
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 461
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-01-2019, 12:44   

Jeśli mialbym wybierac to na pewno wolalbym Hitrona niz Compala, mimo ze ten sam chipset to lepszy hardware (lepsze WiFi) i lepszy soft na modemie :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: