Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
czy walczyć o cisco? ...i tak zrobią z Wami co chcą!
Autor Wiadomość
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5463
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 08-11-2018, 19:13   

przewaks napisał/a:
ale żeby robić taką wymianę w taki dziwny sposób? Dla mnie to dziwne i niezrozumiałe.

Ale co to są w ogóle za bzdury?
Ludzie tu na forum mają ciskacze, pogadajcie z nimi i zapytajcie się czym im też tak "uceglili" modemy.

Już takie brednie zaczynacie wymyślać, że to już jest niepoważne.
_________________
 
 
Azar 
classic master


Dołączył: 25 Mar 2015
Posty: 249
Wysłany: 08-11-2018, 20:11   

przewaks, tutaj bardziej chodzi o to że im jest łatwiej obsługiwać jeden model modemu ;) niż kilka ( nie liczę giga boxa)
_________________
 
 
przewaks 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 103
Wysłany: 09-11-2018, 06:54   

KOCUREK1970 napisał/a:
przewaks napisał/a:
ale żeby robić taką wymianę w taki dziwny sposób? Dla mnie to dziwne i niezrozumiałe.

Ale co to są w ogóle za bzdury?
Ludzie tu na forum mają ciskacze, pogadajcie z nimi i zapytajcie się czym im też tak "uceglili" modemy.

Już takie brednie zaczynacie wymyślać, że to już jest niepoważne.

Masz Cisco? Nie. Więc nie zabieraj głosu i nie wypowiadaj się w temacie, o którym nie masz jak widzę pojęcia i tylko czytałeś, że u innych jest wszystko ok. Typowy „mundry” Polaczek, który jak zawsze wszystko wie.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5463
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-11-2018, 11:55   

przewaks napisał/a:
Masz Cisco? Nie. Więc nie zabieraj głosu i nie wypowiadaj się w temacie, o którym nie masz jak widzę pojęcia i tylko czytałeś, że u innych jest wszystko ok. Typowy „mundry” Polaczek, który jak zawsze wszystko wie.

Ten mundry Polaczek jak mnie nazwałeś nadal twierdzi, że pierniczycie B Z D U R Y.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 09-11-2018, 14:18   

przewaks napisał/a:
Masz Cisco? Nie. Więc nie zabieraj głosu i nie wypowiadaj się w temacie, o którym nie masz jak widzę pojęcia i tylko czytałeś, że u innych jest wszystko ok. Typowy „mundry” Polaczek, który jak zawsze wszystko wie.

Dobra. To po co UPC miałoby to robić skoro nie ma przeszkód żeby modemy Cisco dalej działały w ich sieci? Dlaczego u innych modemy Cisco w UPC działają? Pomyślałeś o jakiejś wewnętrznej usterce elektroniki w tym modemie skoro na innym działa? Soft do modemu Cisco jest taki sam, konfig również.
_________________
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 60
Wysłany: 09-11-2018, 15:24   

przewaks napisał/a:

Masz Cisco? Nie. Więc nie zabieraj głosu i nie wypowiadaj się w temacie, o którym nie masz jak widzę pojęcia i tylko czytałeś, że u innych jest wszystko ok. Typowy „mundry” Polaczek, który jak zawsze wszystko wie.


Ja mam Cisco, wszystko działa super. Mieszkam na nowym osiedlu z kilkuset mieszkaniami, gdzie większość używa UPC (95%). Żadnych problemów ze stabilnością.
 
 
przewaks 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Paź 2012
Posty: 103
Wysłany: 09-11-2018, 19:21   

Być morze problem był w moim modemie - tego nie jestem w stanie stwierdzić. Ale wydaje mi się to mało prawdopodobne. Sprawdzałem zasilacz - bez rezultatu. Możliwe, że to zbieg okoliczności, ale możliwe też, że UPC powoli stara się wyeliminować te modemy.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5463
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-11-2018, 19:34   

przewaks napisał/a:
możliwe też, że UPC powoli stara się wyeliminować te modemy.

W dobie problemów z PUMA strzelali by sobie już nie w kolano a w łeb?
Powtarzam, ci co owe modemy mają wszystko im działa.
Jeśli komuś Cisco jako modem zdechnie, to wymieniają na Compala, bo praktycznie taki sprzęt tylko teraz mają.
_________________
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 60
Wysłany: 09-11-2018, 22:00   

Robi się ciekawie. Pamiętacie jak mówiłem o IPv6?

Cytat:

W przypadku Cisco, może też być tak, że bridge działa prawidłowo, ale serwer DHCPv6 wymaga specjalnej konfiguracji klienta. Dalej: nie jest to ograniczenie stricte Cisco, ale określona konfiguracja sieci. Przykład: statyczna lista MACów klientów. UPC zna wszystkie MACi compali, ale nie PCtów ludzi. Spekuluję, ale nie wyglada mi to na ograniczenie Cisco.

Ktoś powinien odpalić `tcpdumpa` wtedy aby zobaczyć co lata i co odpowiada DHCPv6.


Mam aktywowane 300Mbps na Cisco EPC3208. Mam IPv4 i IPv6. Publiczne IPv4 i publiczne IPv6 :)

Kod:

17: br-wan: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP group default qlen 1000
    link/ether d8:58:d7:00:30:eb brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
    inet 89.70.11X.XX/22 brd 89.70.115.255 scope global br-wan
       valid_lft forever preferred_lft forever
    inet6 2a02:a304::e2:4988:e05a:XXX:XXXX/128 scope global noprefixroute dynamic
       valid_lft 2629sec preferred_lft 2629sec
    inet6 fe80::da58:d7ff:fe00:30eb/64 scope link
       valid_lft forever preferred_lft forever


Co ciekawe. Na drugim urządzeniu na którym jestem podłączony: przydziela adres z puli 10.170.67.164/17. Okazuje się, że mój adres IP został, bo nie został przydzielony przez DHCP, tylko był z poprzedniego przydziału, przed zmianą konfiguracji. Wszystko nadal działa poprawnie na publiczym IPv4.

Po zmianie (w UPC na infolinji) na IPv4. Poprzednia konfiguracja ma wycięte kompletnie IPv6, poprzednio przydzielony adres nie przechodzi na IPv6.

Na IPv6, poprzednio przydzielony adres IPv4 działa normalnie. Zasadnicza różnica to inny serwer DHCP po stronie UPC, który przydziela adresy. Dopóki jest przydział na IPv4 wszystko działa OK. Natomiast kolejny przydział jest z puli lokalnej.

UPC wybrało powyższy model aby pewnie zredukować ilość używanych adresów IPv4. Szkoda, że nie oferuje na IPv4, IPv6 jako opcji. Generalnie jest to decyzja biznesowa, nie problem techniczny. EPC3208 działa bezproblemowo z publicznym IPv4 i IPv6. Wszystkie testy na IPv6 przechodzą wzorowo. EPC jest tylko głupim bridgem, końcówka jest wtedy na routerze lub komputerze podłączonym do modemu.
 
 
IreuN 
classic master

Dołączył: 09 Sie 2012
Posty: 163
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 27-11-2018, 19:55   

W końcu do mnie zadzwonili, że niestety system im tego nie przepuści, nie da się itd. Okres wypowiedzenia to koniec tego miesiąca..
_________________
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 840
Wysłany: 27-11-2018, 21:14   

IreuN, Ale czego system nie chce przepuścić? Cisco przy podniesieniu z 150 na 300? O tyle dziwne, że ja tak ostatnio robiłem i nie było z tym problemu. Nikt nawet nie zapytał o modem.
_________________
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 256
Wysłany: 27-11-2018, 21:48   

zylx, Pawnie zależy od konsultanta
_________________
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 60
Wysłany: 27-11-2018, 21:50   

zylx, ja też
 
 
IreuN 
classic master

Dołączył: 09 Sie 2012
Posty: 163
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 27-11-2018, 22:37   

No to co robić? Odwołać wypowiedzenie, i wysłać jeszcze raz z nadzieją, że trafię na kogoś innego? Może zależy od lokalizacji? U mnie okolice Kato. Gadałem już w trzema konsultantami, u każdego ta sama śpiewka..
_________________
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 840
Wysłany: 27-11-2018, 22:42   

IreuN, Ja bym zamówił usługi z samodzielną instalacją, po czym po prostu nigdy nie podpiął Compala. Inna opcja to zamówić usługi przez Internet i czekać co się stanie.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: