Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Postfix na UPC - błędna konfiguracja, czy pechowe dynIP?
Autor Wiadomość
tellet 
easy master

Dołączył: 22 Maj 2012
Posty: 34
Wysłany: 17-11-2018, 03:07   Postfix na UPC - błędna konfiguracja, czy pechowe dynIP?

Cześć, zwracam się do Was z taką sprawą- postawiłem sobie na RaspberryPi prosty serwer pocztowy na postfixie i podpiąłem go do domeny (dajmy na to tld.pl).
Przez długi czas to działało i mogłem sobie słać maile do ludzi jako np. tellet@tld.pl, jednak od jakiegoś czasu np. Gmail odwala mi każdego maila z odpowiedzią:
Cytat:
<login-na-gmailu@gmail.com>: host gmail-smtp-in.l.google.com[108.177.119.26] said:
550-5.7.1 [DYN-IP-UPC] The IP you're using to send mail is not
authorized to 550-5.7.1 send email directly to our servers. Please use the
SMTP relay at your 550-5.7.1 service provider instead. Learn more at 550
5.7.1 https://support.google.com/mail/?p=NotAuthorizedError
p32-v6si4173097edd.41 - gsmtp (in reply to end of DATA command)

I tak jest praktycznie z każdą pocztą - wp wyświetla że mój adres IP jest zablokowany administracyjnie. Jak wiadomo, pule dynamicznych adresów są na blacklistach od dawna, jednak to przez długi czas działało, nawet samo z siebie, bez dodawania SPF, DKIM i DMARC, a teraz nawet po ustawieniu tego wszystkiego każdy szanujący się serwer odwala mi wiadomości. Każdy mniej szanujący się serwer natomiast normalnie przepuszcza, tyle że z uwzględnieniem tego DYN_IP w punktach spamu:
Cytat:
X-Spam-Status: No, score=-0.487 required=5 tests=[BAYES_00=-1.9,
HTML_MESSAGE=0.001, MIME_HTML_MOSTLY=0.428,
RCVD_IN_SORBS_DUL=0.001, RDNS_DYNAMIC=0.982, TVD_SPACE_RATIO=0.001]


Stąd moje pytanie do was- być może ktoś też ma jakiś nieduży serwer na dynIP z UPC i ma go inaczej skonfigurowanego, że mu działa? Albo może wszystkie serwery zaczęły od czerwca banować pule dynamicznych adresów bez względu na wszystko?

Mam modem CB w trybie routera, z DMZ ustawionym na RPI, dodatkowo wszystkie porty do poczty (587,465 etc. oczywiście bez 25 bo to cudo nie pozwala przekierować). Wydaje mi się, że mając wcześniej technicolora wszystko działało i chyba nawet zdaje się być to prawdą, bo ostatni otrzymany mail na GMailu mam z kwietnia, a bodajże w maju przedłużałem umowę na 500Mbit i technik przyniósł tą "kanapkę".
_________________
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 846

Wysłany: 17-11-2018, 12:36   

A próbowałeś zmienić swoje IP? Korzystasz z IPv4 czy IPv6?
_________________
 
 
tellet 
easy master

Dołączył: 22 Maj 2012
Posty: 34
Wysłany: 17-11-2018, 14:56   

Mam ipv4 a jak zmienić IP to nie wiem, jedyne co mi się udało, to jak przełączyłem CB w tryb modemu, to rpi dostało inne IP, ale nadal było zablokowane.
_________________
 
 
zylx 
ultra master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 846

Wysłany: 17-11-2018, 15:34   

tellet, zmieniając MAC rpi zmienisz IP.
_________________
 
 
tellet 
easy master

Dołączył: 22 Maj 2012
Posty: 34
Wysłany: 20-11-2018, 02:29   

zylx napisał/a:
tellet, zmieniając MAC rpi zmienisz IP.

Okej, polosowałem trochę nowych IP, niektóre to dopiero są pechowe, bo oprócz dynlist dostały się również na SPAMlisty. :evil:
Za którymś razem, trafiłem na IP które oczywiście widnieje tylko w

    RATS Dyna
    SORBS DUHL
    Spamhaus ZEN

ale jakoś Google go nie odwala, pomimo że IP widniejące na tej samej liście (to co miał na początku CB) już odrzuca. Gorzej z WP, bo u nich nadal "zablokowane administracyjnie", ale to idzie zdzierżyć...
No ok, to tyle dobrego, że jednak nie jestem aż taki tępy w konfiguracji serwera pocztowego (w sumie to byle cep by to ustawił, mając te wszystkie mxtoolboxy i inne sprawdzacze), ale teraz pozostaje tylko wynaleźć sposób, żeby CB najlepiej przejął to IP w trybie routera, tudzież może jest jakaś możliwość takiej samej żonglerki IPkami bezpośrednio na CB w trybie routera?
Nie widzi mi się jakoś wydawanie trzech czy kilku stów na jakiś sensowny router, jeśli nie ma absolutnej potrzeby. Mam jeszcze możliwość zatrzymania sobie z łącza firmowego EPC3925, jeśli będziemy w firmie przedłużać umowę- nadałoby się to jako router? Czy może być tylko jako modemrouter lub switch GBE?
Za dzieciaka tak się pluło na statyczne, bo "łeee z rapida nic nie da się ściągnąć bo limityyy", a teraz człowiek dałby się pokroić za publiczne stałe IP w domu...
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: