Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z opóźnieniami w modemach na chipsetach Puma6.
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-06-2018, 21:04   

Zapewne winne jest IPv6 którego nie mamy
_________________
 
 
kasper93 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 15
Wysłany: 26-06-2018, 21:37   

Możliwe, ale nadal jest to słaba sytuacja. Może ymawviyrr ma również ten problem.

Nie spodziewałem się takiego odzewu, to też wrzucę dwa screeny, żeby nie było. Windows i Linux.
https://images2.imgbox.com/43/b6/sA14EmFd_o.png
https://images2.imgbox.com/52/73/wVlApyCZ_o.png

EDIT:

W tym tygodniu była "modernizacja w mojej okolicy" i nie wiem czy to związane, czy może ktoś zobaczył mój post, ale problem który miałem dobre kilka miesięcy zniknął i już wszystko działa jak powinno.

EDIT2:

Ale mam informację, że o innych klientów nadal nie działa, więc jest to do naprawienia po stronie UPC.

EDIT3:

I oczywiście, że są problemy z tym związane. Na przykład gra Warhammer: Vermintide 2 przy logowaniu ma datagram o tym nieszczęśliwym rozmiarze. I nie da się wejść do gry...

https://en.kundo.se/org/fatshark/d/recv_error-1123-connection-problems/
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 240
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 18-07-2018, 15:40   

Czy wymiana Compala na Cisco EPC3208 we własnym zakresie jest nadal możliwa?
  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 18-07-2018, 15:53   

Tak jak kupisz modem Cisco EPC3208 z softem UPC gdzieś na allegro na przykład
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 240
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 18-07-2018, 16:11   

Tak właśnie planuję zrobić.
W ciągu ostatnich kilku dni zauważyłem, że podczas korzystania z sieci BitTorrent i ok. 20 000 aktywnych połączeń internet przestaje całkowicie działać. Ponad 90% utraty pakietów, pingi w granicach 1500-2000 ms.

Rozważałem też problem z moim routerem ale jest to urządzenie z wyższej półki pracujące pod kontrolą OpenWRT/LEDE. Mocy obliczeniowej tam nie brakuje. Nigdy wcześniej takich problemów nie było. Sam reset routera do ustawień fabrycznych również nie rozwiązuje problemu. Natomiast wyłączenie klienta BitTorrent magicznie przywraca połączenie.

Jest to sytuacja niedopuszczalna. Nie sądzę by UPC zamierzało wprowadzić faktyczne rozwiązanie problemu, bo samo firmware nie naprawi hardware, które jest wadliwe. Odżałuje te 50 zł i wymienię modem we własnym zakresie. Jeżeli problem będzie rozwiązany to dam Wam znać. Oznaczałoby to, że do zablokowania internetu wystarczy jeden użytkownik sieci, który odpali kilka torrentów jednocześnie.

[ Dodano: 18-07-2018, 16:12 ]
Jeszcze jedna kwestia.
Wiadomo co OWU oraz sama umowa mówi w kwestii samodzielniej wymiany modemu?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2542
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 18-07-2018, 16:21   

Widziałeś priv?
Atlas334 napisał/a:
Wiadomo co OWU oraz sama umowa mówi w kwestii samodzielniej wymiany modemu?

W teorii, że nie można, a w praktyce nie wiem czy ktoś to sprawdza
_________________
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 240
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 18-07-2018, 16:28   

Widziałem, właśnie odpisałem.
 
 
aandin 
classic master

Dołączył: 30 Paź 2010
Posty: 224
Skąd: Żory
Wysłany: Wczoraj 10:14   

Atlas334 napisał/a:
20 000 aktywnych połączeń internet przestaje całkowicie działać

Jak Ty tego klienta ustawiasz?Po co Ci tyle połączeń?
Atlas334 napisał/a:
Oznaczałoby to, że do zablokowania internetu wystarczy jeden użytkownik sieci, który odpali kilka torrentów jednocześnie.

Kompletna bzdura.W mojej klatce połowa mieszkańców korzysta z torrentów,ale z głową.Wyłącznie z prywatnych trackerów i z dobrze skonfigurowanymi klientami ( przeważnie qBittorrent) wszystki hula pełną parą.
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 240
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Wczoraj 13:58   

Jest to uTorrent i maksymalna liczba połączeń jest ustawiona na 2048. Z jakiegoś jednak powodu na routerze ilość aktywnych połączeń przekracza 20 000 po uruchomieniu wszystkich zadań w kliencie.
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 420
Wysłany: Dzisiaj 7:52   

Atlas334, ile masz torrentow? korzystasz z prywatnych trackerow? dht masz wylaczone?
 
 
aandin 
classic master

Dołączył: 30 Paź 2010
Posty: 224
Skąd: Żory
Wysłany: Dzisiaj 9:31   

Atlas334 napisał/a:
maksymalna liczba połączeń jest ustawiona na 2048

Ja mam ustawione max 500 i max 100 na torrent.DHT wyłącz.Podejrzewam,że korzystasz z publicznych trackerów a tam nie ma obostrzeń w konfiguracji klienta,stąd te problemy.
 
 
jarpen 
easy master

Dołączył: 29 Paź 2014
Posty: 31
Skąd: Katowice
Wysłany: Dzisiaj 11:12   

post do usunięcia! Napisałem pytanie w innym wątku.
_________________
  
 
 
trew 
classic master

Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 195
Wysłany: Dzisiaj 12:17   

DEL
  
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 240
Skąd: Rzeszów
Wysłany: Dzisiaj 17:31   

Nie korzystam z prywatnych trackerów i mam DHT włączone.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: