Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie gniazdko podtynkowe do UPC?
Autor Wiadomość
dextero 
Klikacz

Dołączył: 22 Sty 2018
Posty: 4
Wysłany: 23-01-2018, 19:05   Jakie gniazdko podtynkowe do UPC?

Witam

Wkrótce rozpoczynam generalny remont mieszkania. Przy okazji wymiany instalacji elektrycznej chciałbym ukryć też kable m.in. od internetu i UPC oraz zamontować gniazdka podtynkowe. Choć internet mam obecnie od innego dostawcy, to nie wykluczam zmiany dostawcy na UPC.

Obecnie kabel od UPC puszczony jest po podłodze i zakończony rozgałęźnikiem TELESTE BSS3. Chciałbym go ukryć pod tynkiem i zamontować gniazdko podtynkowe (ewentualnie natynkowe). Czytałem jednak, że nie wszystkie się do tego nadają ze względu na tłumienie sygnału. Przyznam, że jestem w tym temacie zielony stąd prośba do Szanownych Forumowiczów o pomoc w wyborze właściwego gniazdka. Chciałbym aby umożliwiało podłączenie zarówno dekodera TV jak i modemu do internetu.

Z góry dziękuję za pomoc w przedmiotowej sprawie.

UPC.jpg
Plik ściągnięto 120 raz(y) 383,15 KB

 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 391
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-01-2018, 20:35   

UPC stosuje swoje gniazda firmy Teleste lub inne wiec wystarczy ze przeciągniesz dobry przewód i zamontujesz puszke a technik UPC zamontuje Ci gniazdo, inna opcja to zamiast montażu gniazda stosujesz ramkę pod keystona i montujesz gniazdo typu F-F, dzieki temu rozwiązaniu nie zwiększa Ci sie tłumienie, pozostaje jedynie założyć F-ki na kabel.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-01-2018, 20:55   Re: Jakie gniazdko podtynkowe do UPC?

Nie stosuj typowych gniazd tzw. :arrow: abonenckich RTV końcowych, bo one wprowadzają tłumienie ~1,5-3,5 dB.
Najlepiej zastosować gniazda z "F-ką", prawie nie mają tłumienia ~0,6 dB.
Na przykład :arrow: GIS-F1-1/NP lub
:arrow: GIS-F1-1M
:arrow: GIS-F1-1/P

Do montażu natynkowego używa się ramki.

Gniazda firmy Teleste to :arrow: minimum podwójne, ale przecież nie chcesz rozdzielać sygnału.
Inne :arrow: gniazda Teleste są do rozdzielenia toru DATA i RTV, ale takich nie potrzebujesz.
_________________
 
 
dextero 
Klikacz

Dołączył: 22 Sty 2018
Posty: 4
Wysłany: 25-01-2018, 17:39   Re: Jakie gniazdko podtynkowe do UPC?

Cytat:
Gniazda firmy Teleste to... ale przecież nie chcesz rozdzielać sygnału.

Właśnie nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Czy TV+DATA, to nie jest rozdzielenie sygnału? Przepraszam jeśli to brzmi niedorzecznie, ale po prostu się na tym nie znam.

Informacyjnie, w zeszłym roku wypowiedziałem umowę UPC licząc, że złożą mi ciekawszą ofertę. Propozycja, którą mi złożyli nie była atrakcyjna dlatego zrezygnowałem z usługi. Na początku lutego upłynie miesiąc od rozwiązania umowy, więc wg ich regulaminu będę mógł skorzystać z oferty jako nowy klient. Nie chcę jednak podpisywać umowy w trakcie remontu mieszkania, bo i tak nie będę czynnie korzystał z ich usług. Z tego też względu nie rozważam możliwości ściągnięcia technika UPC do założenia gniazdka, bo wątpię by to było możliwe, kiedy nie jestem ich klientem. Chciałem gniazdko kupić i zamontować we własnym zakresie właśnie przy okazji remontu, a po nim dopiero podpisać nową umowę z UPC.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 25-01-2018, 20:03   Re: Jakie gniazdko podtynkowe do UPC?

dextero napisał/a:
Czy TV+DATA, to nie jest rozdzielenie sygnału?
Dokładnie tak, ale czy Ty to potrzebujesz? One wnoszą tłumienie na każde wyjście.
dextero napisał/a:
Chciałem gniazdko kupić i zamontować we własnym zakresie właśnie przy okazji remontu, a po nim dopiero podpisać nową umowę z UPC.
Jeżeli potrzebujesz w jednym miejscu mieć dekoder i modem, to są dwa wyjścia. Montujesz podwójne gniazdo z dwoma "F"-kami lub montujesz natynkowo rozgałęźnik Teleste w obudowie tzw. "myszka". Można też z głównego miejsca poprowadzić dwa przewody, których rozgałęźnik będzie w centralnym miejscu, w którym zamontowałbyś skrzynkę multimedialną.

Innym wyjściem, jak zaproponowano wcześniej jest wyprowadzenie przewodówh z puszek. Przy instalacji, technik zamontuje właściwe gniazda lub rozgałęźniki.

Pamiętaj aby instalację zrobić "gwiaździście" z centralnego miejsca, gdzie wchodzi przewód UPC z klatki schodowej, do wszystkich pomieszczeń. Pomyśl też o poprowadzeniu skrętki.

           )))
         (o o)
-ooO--(_)--Ooo- 
Powiązane tematy:
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9991
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9964
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9821
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9710
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9427
_________________
 
 
dextero 
Klikacz

Dołączył: 22 Sty 2018
Posty: 4
Wysłany: 17-04-2018, 20:43   

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi.
Ze względu na kolorystykę gniazd planowanych w mieszkaniu szukałem jakiegoś odpowiednika w kolorze srebrnym. Znalazłem gniazdo Simon 54 Premium DASF1.01/43, które wg mnie jest zwykłym gniazdem z wyjściem typu F i powinno się nadać do odbioru TV/Internetu z UPC. Chyba, że z jakichś powodów się nie nadaje?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 18-04-2018, 07:58   

Powinno być OK, trochę nietypowy montaż przewodu.



Bardziej przyzwyczaiłem się do montażu na "F"-kę.
_________________
 
 
GMateusz 
easy master


Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 24
Skąd: Silesia
Wysłany: 18-04-2018, 08:10   

dextero jeszcze ode mnie mała wskazówka skoro to remont generalny (sam nie dawno taki skończyłem u siebie) - obowiązkowo tak jak powiedział Pitrek pociągnij także do każdego pomieszczenia skrętkę i zwłaszcza w przypadku kabla koncentrycznego, gdybyś miał zamiar wkuwać go np. w podłogę a potem zalewać betonem/wylewką, to zastosuj proszę peszle na kable ;)
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 18-04-2018, 08:25   

GMateusz napisał/a:
pociągnij także do każdego pomieszczenia skrętkę
Dokładnie tak, są takie gniazda z tej samej linii producenta ("F"-ka + RJ45).
_________________
 
 
GMateusz 
easy master


Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 24
Skąd: Silesia
Wysłany: 18-04-2018, 08:57   

Poznaję po wyglądzie te Simony. U siebie akurat wszędzie montowałem Schneider Sedna ale jedno gniazdko mam właśnie Simona RJ45+HDMI (Schneider takich nie produkuje) i powiem wam , że chyba nigdy nie obrabiałem skrętki tyle razy :o z zapasu pół metra, który wystawał z puszki zostało parę cm tak, że udało się to na styk podłączyć - mega dziwny system montażu...
_________________
 
 
dextero 
Klikacz

Dołączył: 22 Sty 2018
Posty: 4
Wysłany: 18-04-2018, 13:02   

GMateusz napisał/a:
obowiązkowo tak jak powiedział Pitrek pociągnij także do każdego pomieszczenia skrętkę


Zastanawiam się po co ta skrętka. Dzwoniłem do UPC i powiedzieli, że TV i Internet idzie po koncentryku. Generalnie kabel planuję puścić w listwach przypodłogowych i od dołu za listwą w jakiejś gładkiej rurce w ścianie do gniazdka, które ma być za TV.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 18-04-2018, 13:24   

dextero napisał/a:
... po co ta skrętka

Sygnał z UPC dochodzi do Twojego mieszkania przewodem koncentrycznym, po rozdzieleniu idzie do dekodera i modemoroutera. Internet daje modemorouter, ale co dalej :?:

Może być po Wi-Fi, ale wiadomo jak to z nim jest. Skrętka, czyli przewód Ethernet połączy Ci przewodowo modemorouter z UPC np. z Twoim własnym routerem, który ma lepsze Wi-Fi. Nawet jeżeli byś używał tylko modemoroutera z UPC, to przewodowo możesz podłączyć do niego urządzenia z innych pomieszczeń ciesząc się full prędkością internetu.

Remont robisz raz, a przewody będą na długo, to jest także inwestycja w przyszłość.
Co będzie jak zmienisz operatora :?:
Połączenia dekoderów z modemorouterami innych usługodawców są realizowane skrętką, podobnie po skrętce łączy się urządzenia w multiroomie, owszem można po Wi-Fi , ale czasami są marne tego skutki.
_________________
 
 
kkrrystian 
Klikacz

Dołączył: 23 Kwi 2018
Posty: 1
Wysłany: 23-04-2018, 13:57   

Witam. Nie rozpczynam nowego tematu, tylko napiszę w tym. Mianowicie też remontuje nowe mieszkanie. Na starym mieszkaniu mam umowe z UPC i mogę przenieść umowe na nowe mieszkanie, tylko Proszę doradźcie mi co mam robić po kolei. Będę dzwonił do UPC aby zrobić transfer umowy aby mi wyciągli kabel z zewnątrz bloku do mieszkania ale co dalej. W mieszkaniu mam 3 pokoje i będę chciał aby w każdym pokoju BYł TV z dekoderem i doradźcie mi jaki mam kupić roździelacz i jaki kabel koncentryczny. Z góry dzękuję i czekam na odpowiedź. Pozdrawiam
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 23-04-2018, 18:39   

kkrrystian, zapoznaj się z :arrow: drugą częścią tego posta i linkami.
Tam jest wszystko opisane.
Najprościej ujmując, instalację zrobić "gwiaździście" z centralnego miejsca, gdzie będzie wchodził przewód UPC do Twojego mieszkania (najlepiej zastosować skrzynkę multimedialną) do wszystkich pomieszczeń. Do każdego pomieszczenia możesz poprowadzić 2 przewody koncentryczne, np. Triset-113. Warto też poprowadzić skrętkę. Nie wiem czy jest sens samemu kupować/montować rozgałęźniki Teleste (takie właśnie stosuje UPC), jak będziesz miał podłączane usługi UCP w nowym mieszkaniu to technik zastosuje właściwe rozgałęźniki. Najważniejsze żebyś miał przewody, żeby technik nic nie musiał ciągnąć.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: