Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z opóźnieniami w modemach na chipsetach Puma6.
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-03-2018, 21:18   

Patrzcie na to:
https://tweakers.net/nieuws/129827/ziggo-test-docsis-31-apparaten-in-het-lab.html
Ziggo już testuje Docsis 3.1. Kiedy u nas?
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5361
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-03-2018, 03:54   

MrPepka napisał/a:
Kiedy u nas?

Ale pytasz o testy czy wdrożenie?
Jeśli to drugie - najpierw kasacja w całości analoga, potem przygotowanie sieci - myślę, że najwcześniej 2019-2020r (choć bardziej bym obstawiał datę późniejszą).
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-04-2018, 10:15   

Pojawiła się kolejna wersja softu na Arris TG2492, tym razem 9.1.103BY (13 kwietnia 2018)
Zawiera przede wszystkim poprawki security i do funkcjonalności WiFi Bandsteering :)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-04-2018, 02:24   

Kolejna luka w procesorach Intel:
https://www.dslreports.co...-and-erase-UEFI
_________________
 
 
marcinek243 
Klikacz

Dołączył: 05 Wrz 2013
Posty: 6
Wysłany: 04-05-2018, 17:34   

Również i u mnie zawitał soft CH7465LG-NCIP-6.12.18.24-5p4-NOSH
Test puma nigdy nie wypadał jakoś dobrze ale pomimo tego przez setki godzin grania nie uświadczyłem jakichś nadzwyczajnie wysokich pingów. Po pojawieniu się tego softu również i test zaczął wyglądać lepiej

66ms : x
67ms : xxxxxxx
68ms : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
69ms : xxxxxxxxxxxxx
70ms : xxxxxxxxxxxxxx
71ms : xxxxxxxxxxxxx
72ms : xxxxx
73ms : xxxxxxxxxxx
74ms : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
75ms : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
76ms : xxxxxxxxxxxxxxxxx
77ms : xxxxxx
78ms : xxxxx
79ms : xxx
80ms : x
81ms : x
82ms : x
83ms : xx
85ms : x
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5361
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 04-05-2018, 20:12   

MrPepka napisał/a:
Kolejna luka w procesorach Intel:

Jest i następna:
https://pclab.pl/news77763.html
_________________
 
 
czarek77 
classic master

Dołączył: 18 Lip 2017
Posty: 188
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 06-05-2018, 12:15   

marcinek243 napisał/a:
Również i u mnie zawitał soft CH7465LG-NCIP-6.12.18.24-5p4-NOSH
Test puma nigdy nie wypadał jakoś dobrze ale pomimo tego przez setki godzin grania nie uświadczyłem jakichś nadzwyczajnie wysokich pingów. Po pojawieniu się tego softu również i test zaczął wyglądać lepiej

66ms : x
67ms : xxxxxxx
68ms : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
69ms : xxxxxxxxxxxxx
70ms : xxxxxxxxxxxxxx
71ms : xxxxxxxxxxxxx
72ms : xxxxx
73ms : xxxxxxxxxxx
74ms : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
75ms : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
76ms : xxxxxxxxxxxxxxxxx
77ms : xxxxxx
78ms : xxxxx
79ms : xxx
80ms : x
81ms : x
82ms : x
83ms : xx
85ms : x
To UPC udostępnia jakieś softy jeszcze ??? jest maj a sprawa miała być załatwiona do końca lutego ??? :mrgreen: bez komentarza .....
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5361
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 06-05-2018, 17:59   

czarek77 napisał/a:
To UPC udostępnia jakieś softy jeszcze ???

To określona liczba modemów która ów soft otrzymała.
Soft NIE był testowany przez grupę testerów i wszystko wskazuje, że nie będzie takich testów w tej grupie.
czarek77 napisał/a:
jest maj a sprawa miała być załatwiona do końca lutego ???

Skąd taki wniosek?
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 439
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-05-2018, 22:13   

A tak wygląda test Puma 6 na modemie Technicolor CGA2121 na chipsecie Broadcoma
No niestety widać że Broadcom ma zalety w stosunku do chipsetów Intela

Technicolor CGA2121.jpg
Plik ściągnięto 99 raz(y) 45,52 KB

 
 
ymawviyrr 
light master

Dołączył: 03 Gru 2009
Posty: 89
Wysłany: 13-06-2018, 12:14   

Nie wiem czy to problem Puma6 czy inny.

Właśnie w okolicy trwa od kilku godzin awaria sieci UPC, podpięty pod komputer mam telefon i internet z LTE Orange.

Dawno strony nie ładowały się u mnie tak płynnie. Nie ma żadnych "zwisów", żadnych opóźnień, żadnego czekania na doładowanie treści.
[W porównaniu z UPC 500 Mbps ( gdzie prędkości dochodzą > 450Mbps bez problemu)]

Dotychczas np. tvn24.pl potrafił ładować się częściowo np. bez obrazków i "zawieszone" połączenie do np. s7-tvn24.cdntvn.pl w przeglądarce wisiało przez dobre 10 sekund. F5 pomagało dopiero i ponowne ładowanie... I tak od kiedy pamiętam było na tej stronie.

Gazeta.pl ładuje się cała bez opóźnień w mgnieniu oka...

ps. DNSy te same co na UPC (dnscrypt lokalny)
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 230
Wysłany: 17-06-2018, 23:13   

jymawviyrr, chyba UPC tak ma sa lekkie opoznienia, raz mniejsze raz wieksze. Prawdopodobnie zalezy od lokalizacji przedewszystkim.
_________________
 
 
kasper93 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 15
Wysłany: 26-06-2018, 20:14   

ymawviyrr napisał/a:
Dotychczas np. tvn24.pl potrafił ładować się częściowo np. bez obrazków i "zawieszone" połączenie do np. s7-tvn24.cdntvn.pl w przeglądarce wisiało przez dobre 10 sekund. F5 pomagało dopiero i ponowne ładowanie... I tak od kiedy pamiętam było na tej stronie.


Brzmi dosyć znajomo. Właśnie dzięki dokładnie takim samym objawom zauważyłem, że datagramy IPv4 o dokładnym rozmiarze 445 bajtów są dropowane. Jak się tak złoży, że request ma odpowiedni rozmiar to po prostu nie przejdzie. F5 pomaga, bo zmienia reqest, a wystarczy jeden bajt zmienić... tak samo później, albo mamy w cache, albo dodało jakieś cookies i również rozmiar jest inny dlatego też nie zdarza się zawsze. Ale się zdarza wystarczająco często.

Możesz u siebie zobaczyć, czy też masz ten problem https://forum.upc.eu/t5/connectbox/wychodzace-datagramy-ipv4-o-rozmiarze-445-bajtow-sa-gubione/m-p/14987 w ostatnim poście masz trzy komendy. Raczej wątpię, żebym tylko ja miał ten problem i nie jest to też ruter.

A sam ruter też nie pomaga z takim jitterem w czasie przetwarzania pakietów. Niestety.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-06-2018, 20:33   

U mnie tego problemu nie ma
https://zapodaj.net/a8351637f0ba6.png.html
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 65 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5361
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-06-2018, 20:36   

MrPepka napisał/a:
U mnie tego problemu nie ma

U mnie również nie ma z tym problemu.

A jeśli idzie o to:
ping -f -l 416 upc.pl => działa
ping -f -l 417 upc.pl => nie działa
ping -f -l 418 upc.pl => działa

Działają u mnie wszystkie 3 kombinacje prawidłowo.
_________________
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 304
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-06-2018, 20:57   

U mnie też wsio działa.. Mam samo ipv4.

Kod:
C:\WINDOWS\system32>ping -f -l 416 upc.pl

Pinging upc.pl [213.46.237.24] with 416 bytes of data:
Reply from 213.46.237.24: bytes=416 time=31ms TTL=246
Reply from 213.46.237.24: bytes=416 time=31ms TTL=246
Reply from 213.46.237.24: bytes=416 time=28ms TTL=246
Reply from 213.46.237.24: bytes=416 time=29ms TTL=246

Ping statistics for 213.46.237.24:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 28ms, Maximum = 31ms, Average = 29ms

C:\WINDOWS\system32>ping -f -l 417 upc.pl

Pinging upc.pl [213.46.237.24] with 417 bytes of data:
Reply from 213.46.237.24: bytes=417 time=32ms TTL=246
Reply from 213.46.237.24: bytes=417 time=30ms TTL=246
Reply from 213.46.237.24: bytes=417 time=28ms TTL=246
Reply from 213.46.237.24: bytes=417 time=28ms TTL=246

Ping statistics for 213.46.237.24:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 28ms, Maximum = 32ms, Average = 29ms

C:\WINDOWS\system32>ping -f -l 418 upc.pl

Pinging upc.pl [213.46.237.24] with 418 bytes of data:
Reply from 213.46.237.24: bytes=418 time=31ms TTL=246
Reply from 213.46.237.24: bytes=418 time=31ms TTL=246
Reply from 213.46.237.24: bytes=418 time=31ms TTL=246
Reply from 213.46.237.24: bytes=418 time=28ms TTL=246

Ping statistics for 213.46.237.24:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 28ms, Maximum = 31ms, Average = 30ms

C:\WINDOWS\system32>
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: