Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Lista TV współpracujących z mediamodułem CI+ UPC
Autor Wiadomość
mates21 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 212
Wysłany: 09-03-2018, 20:40   

Pitrek, jest dokladnie tak jak pisales wczesniej: nagle przy zmianie kanalow zniknela cala lista :( Musialem na nowo wyszukac kanaly. Tym razem wylaczylem opcje automatycznej aktualizacji kanalow - mam nadzieje, ze to pomoze bo ojciec nie poradzi sam jak znow zniknie lista. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale teraz wlaczajac TV na kanale kodowanym za kazdym razem pojawia sie najpierw uwierzytelnianie i dziekuja z upc. To akurat maly pikus, ale ta znikajaca lista mnie martwi. :(
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-03-2018, 10:56   

mates21 napisał/a:
.. ale teraz wlaczajac TV na kanale kodowanym za kazdym razem pojawia sie najpierw uwierzytelnianie i dziekuja z upc.
W moim samsungu i potwierdzone na innych TV, po włączeniu TV na programie zakodowanym zawsze na ułamek sekundy pojawia się komunikat "... Twój UPC MediaModuł CI+ działa poprawnie". Jak wyłączysz TV na programie niekodowanym i go włączysz przez "Power" to TV uruchomi się na tym programie niekodowanym i nie będzie komunikatu. Podobnie jak włączysz TV z klawisza "numerycznego" na niekodowanym programie to też komunikatu nie będzie.
_________________
 
 
mates21 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 212
Wysłany: 10-03-2018, 13:18   

Pitrek, to akurat maly pikus. Czy jest jakis sposob by lista kanalow nie znikala? :(
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-03-2018, 14:08   

Jedyne co można zrobić, to mieć wyłączoną autoaktualizację kanałów i wyeksportowaną aktualną listę na nośnik USB.
_________________
 
 
mates21 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 212
Wysłany: 10-03-2018, 14:33   

Pitrek, autoaktualizacje juz wylaczylem, natomiast w tym modelu nie widze opcji eksportu kanalow na pena.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-03-2018, 14:57   

Niestety nie znam takiego TV, a w :arrow: internecie nic o tym nie ma.
_________________
 
 
mates21 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 212
Wysłany: 10-03-2018, 22:54   

No nie wierze. :( Trzy razy dzis zniknela cala lista kanalow :( Ciekawe co by UPC na to powiedzialo. Moze w pon. zadzwonie do nich by np. wymienili karte i caly modul.
Jest jakas mozliwosc zalozenia jakiegos "filtra" by TV/modul przestal sie nie wiem aktualizowac(?)? Chodzi o to by przestaly mi znikac te kanaly bo nie moge codziennie ojcu wyszukiwac i ustawiac a sam nie poradzi.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 11-03-2018, 15:47   

Zgłaszać tego problemu do UPC nie ma sensu.

MediaModuł CI+ za nic nie opowiada, jak tylko za odkodowanie programów, za wszystko resztę odpowiada TV, za szukanie programów, za listę, za numerację programów i za autoaktualizację. Można się o tym przekonać wyciągając moduł. TV tak samo wyszuka wszystkie programy i ponumeruje je. EPG też będzie chodzić, wyświetli info o wszystkich programach. Zobaczymy ok. 30 odkodowanych programów, a na zakodowanych będzie komunikat "sygnał zakodowany".

Jak widać kapryśny to TV. Chyba nie ma innego wyjścia, jak moim zdaniem przy włączonej opcji LCN i autoaktualizacji wyszukać programy. Numeracja ich powinna być taka jak na :arrow: mediaboxie. I niestety trzeba to tak zostawić, lista nie powinna ginąć, jeżeli w tym trybie też ginie to jest już poważny problem.

Niestety Twój Ojciec będzie musiał się przyzwyczaić do takiej numeracji, jakby miał mediaboxa to miałby taką numerację i koniec. Może na początek wydrukuj mu tę listę, żeby wiedział co gdzie jest.

Można ewentualnie sprawdzić wszystkie kombinacje sposobów szukania i włączonej/wyłączonej opcji autoaktualizacji i włączonej/wyłączonej opcji LCN. Razem to 12 kombinacji, może któraś utrzyma listę.
_________________
 
 
mates21 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 212
Wysłany: 11-03-2018, 19:06   

Pitrek, dzieki za wyjasnienie.
Co do TV to wlasnie chce by lista byla taka jak na mediaboxie. Moze byc nawet totalnie wymieszana. To nie jest problem, bo wlasnie spisze ojcu co ma na jakim kanale i juz. Chodzi o znikanie calej listy. Wczoraj przy wlaczonej opcji LCN i wylaczonej autoaktualizacji lista nagle zniknela przy zmianie kanalow i to trzy razy w ciagu godziny. :( Tak samo jak na obu pozycjach wlaczonych tj. LCN i auto aktu. Wieczorem 3x tak sie dzialo. Od tego czasu jest spokoj az do teraz. Zobaczymy na jak dlugo.
Wlaczenie LCN tez moze odpowiadac za znikanie listy?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 11-03-2018, 20:20   

W moim samsungu w ogóle nie ma takiej opcji LCN i autoaktualizacji.
Jak się szuka wg zaleceń UPC, to TV numeruje programy wg LCN zaszytego w tabelach NIT i działa autoaktualizacja, a jak się szuka po "pełny" to programy posortowane są alfabetycznie i nie aktualizują się same.

Niestety nie znam Twojego TV, mogę Ci tylko podawać ogólne wskazówki na temat szukania programów. Nie znam przyczyn takiego zachowania, ogólnie korzystanie z LCN nie powinno powodować znikania listy.
_________________
 
 
mates21 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Mar 2010
Posty: 212
Wysłany: 11-03-2018, 21:07   

Juz nie wiem :( Wykrakalem. 5 minut temu - zmiana kanalu na polsat sport (557) i dup "brak kanalow".
Dziwne,ze caly dzien bylo ok, nagle wieczor i lipa... Hmm... Moze zmienie strefe czasowa na jakas inna.
 
 
mkw 
Klikacz

Dołączył: 07 Mar 2018
Posty: 9
Skąd: W-wa
Wysłany: 19-03-2018, 09:29   

Pitrek napisał/a:
Czy przy włączeniu LCN (Logical Channel Number) można samemu zmieniać numerację, czy nie jest to blokowane?


Trochę mi się zeszło ale odpowiadam: Tak, można samemu zmieniać numerację. Aczkolwiek mam wyłączoną opcję automatycznej aktualizacji kanałów.

Pozdr.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 19-03-2018, 11:37   

Dzięki za info. Przypomnę dotyczące Sharp LC-40CFG6022E.
_________________
 
 
kocjan 
Klikacz

Dołączył: 18 Sie 2018
Posty: 1
Wysłany: 18-08-2018, 11:11   

Pitrek napisał/a:
szczepaniu napisał/a:
Manta LED93205. Moduł nie działa. Podczas synchronizacji modułu z telewizorem kończy się komunikatem
Error Code 17 modułu:
[color=blue][i]







Ten model nie obsluguje CI+, tylko CI. Moduly wielu operatorow nie zadzialaja.
 
 
szczepaniu 
light master

Dołączył: 22 Lut 2017
Posty: 61
Wysłany: 26-08-2018, 20:53   

kocjan napisał/a:
Pitrek napisał/a:
szczepaniu napisał/a:
Manta LED93205. Moduł nie działa. Podczas synchronizacji modułu z telewizorem kończy się komunikatem
Error Code 17 modułu:
[color=blue][i]







Ten model nie obsluguje CI+, tylko CI. Moduly wielu operatorow nie zadzialaja.

O dziwo działa problem był z godziną.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: