Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Światłowód w Warszawie
Autor Wiadomość
sfx 
easy master


Dołączył: 19 Sty 2015
Posty: 26
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-11-2017, 11:50   Światłowód w Warszawie

Czy ktoś na forum posiada już światłowód w Warszawie? Jeśli tak to jak się sprawuje takie łącze? Jaki sprzęt? Słyszałem że można z łatwością postawić swój router bo do mieszkania doprowadzana jest teraz zwykła skrętka - czy to prawda?
 
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-11-2017, 14:04   Re: Światłowód w Warszawie

sfx napisał/a:
... do mieszkania doprowadzana jest teraz zwykła skrętka - czy to prawda?
Nie. Do mieszkania doprowadzony jest światłowód (FTTH), dostajesz do tego terminal, modemorouter FunBoxa i jak masz pakiet TV, to dekoder do niego podłączany.
FunBox 3.0 ma już w sobie terminala ONT, więc światłowód jest podłączany bezpośrednio do niego.


Na temat trybu Bridge, jest też informacja :arrow: na naszym forum.

Na temat jakości :arrow: usługi też jest temat.
_________________
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 168
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-12-2017, 20:59   

Coś się ruszyło w dzielnicach Włochy/Ursus.
Zaczęli zbierać chętnych i podpisywać umowy na montaż przyłączy światłowodowych.
Ma to robić firma ECS.

z otrzymanych informacji:


Prace instalacyjne związane z przyłączami będą wykonywane pod warunkiem podpisania zgody na wykonanie przyłącza (Umowy Udostępnienia Nieruchomości) oraz akceptacji szkicu wykonanego przez projektanta.

Orange narzuciło nam kolejność wykonywania prac uzależnioną od ilości podpisanych umów na danym obszarze. W pierwszej kolejności mamy projektować i instalować przyłącza tam, gdzie jest największe "zagęszczenie" podpisanych zgód/umów. Warto zmobilizować sąsiadów J.

Instalację światłowodu wykonujemy po istniejącej infrastrukturze Orange (kanalizacja teletechniczna / słupy) - tą samą drogą, co istniejące kable miedziane (na razie nie demontując kabli miedzianych).
_________________
 
 
erwinsans 
ultra master

Dołączył: 24 Lis 2014
Posty: 748
Wysłany: 04-01-2018, 12:50   

W Jastrzębie-Zdrój ruszyły prace, obecnie wchodzą już do piwnic.
_________________
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 168
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-01-2018, 19:13   

erwinsans napisał/a:
W Jastrzębie-Zdrój ruszyły prace, obecnie wchodzą już do piwnic.


Warszawa trzyma kciuki za Jastrzębie Zdrój. :mrgreen:
_________________
 
 
sfx 
easy master


Dołączył: 19 Sty 2015
Posty: 26
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-01-2018, 12:02   

Jest może na forum ktoś z Bemowa, Warszawy lub okolic i mógłby powiedzieć jak się to łącze sprawuje?
 
 
 
krisr77 
Klikacz

Dołączył: 27 Mar 2016
Posty: 19
Wysłany: 29-01-2018, 22:14   

podłączałem ostatnio bratu fiber 100ke
powiem szczerze jestem mile zaskoczony
nie wiem jak teraz ale przy instalacji hulało pełna setka a nawet więcej
przetestowane na wszystkie możliwe sposoby - speedtest,fast.com,ftp, http, torrenty
ten funbox box tez daje rade zasieg jest przynajmniej w kawalerce :)
wifi po 5ghz wykreca ze 150-170 Mb
światło puścili peszlem tak jak chciałem
ogólnie ja bym nie wziął (brak publicznego) ale dla braciaka jak znalazł :)
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-01-2018, 21:15   

Brak publicznego czego?? Bo zbytnio nie rozumiem?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2592
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 30-01-2018, 21:17   

Brak publicznego IP (jest ono jedynie na funboxie, a na swoim routerze publicznego IP mieć nie możesz).
_________________
 
 
sfx 
easy master


Dołączył: 19 Sty 2015
Posty: 26
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-02-2018, 00:18   

Dowiedziałem się ze mimo oferty z funboxem istnieje możliwość montażu terminala ont na życzenie gdy klient posiada własny router.
Istnieje szansa ze w momencie i instalacji nie będzie go na stanie i należy się starać na infolinii, nie wiem ile w tym prawdy ale brzmi jak dawna sytuacja z cisco w Upc.
 
 
 
Gollum 
Klikacz

Dołączył: 12 Mar 2018
Posty: 1
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2018, 20:39   

Przy zamawianiu przez infolinię tłumaczyłem trzy razy i kazałem powtarzać za sobą, że chcę ONT. Pan na info zrozumiał...
Gdy przyszedł instalator Orange, pod ręką miał oczywiście FunBoxa 3.0...
Powiedziałem mu, że chcę ONT i Funboxa 2.0, inaczej nie ma co zaczynać pracy. Poszedł do samochodu i przyniósł bez problemu :) Zainstalował i jest ok. Na umowie mam niby Funbox 3.0 ale na protokole informującym o zainstalowanym sprzęcie są już prawidłowe dane urządzeń.

Gdy przeglądałem papiery jak monter ciągnął światłowód okazało się, że moja prośba była tam zawarta, tylko na tylnej stronie w uwagach klienta. Jak montera o to spytałem to stwierdził, że oni nigdy tego nie czytają tylko mają małą kartę z danymi klienta a reszta to makulatura...

Przy okazji była tam też karta oznaczona "poufne, chronić przed detalem". No więc oczywiście zrobiłem zdjęcie :D
 
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 168
Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-04-2018, 19:13   

Warszawa Włochy. Firma ECS błyskawicznie i sprawnie pociągnęła światłowody na całej ulicy, nawet część po słupach - tak jak szło stare okablowanie.
Technik z Orange umówiony na następny dzień - o dziwo przyjechał jeszcze przed czasem, z zamówionym zestawem ONT + FB2. Udało się wszystko sprawnie i szybko uruchomić na starym routerze FriitzBox 7390. FB2 powędrował do szafy.
Mała uwaga - na początku uruchomienie na starym loginie neostrady - ograniczenie prędkości do 80/8 (prędkość jest przypisana do loginu).
Z nowym loginem poszło ponad zamówione 300/30.
_________________
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 194
Skąd: Wrocław
Wysłany: 12-04-2018, 17:15   Up...

Szkoda ,że nie zamieściłeś kilku testów ze stron jakie były tutaj na forum jak sprawuje się łącze z własnym routerem.
Wystarczy zrobić tutaj test - http://azurespeed.com/ , https://testdebit.info/ , http://www.cloudping.info/ , https://lagreport.euw.leagueoflegends.com/en/#
Taki kilka testów miałoby fajny wpływ na fakt czy warto wymieniać na swój router.
_________________
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 168
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-06-2018, 20:29   

testy środa. ok godz. 20

orange1.jpg
Plik ściągnięto 79 raz(y) 268,35 KB

_________________
 
 
qra_633 
Klikacz

Dołączył: 30 Lip 2018
Posty: 1
Wysłany: 30-07-2018, 15:13   

Ulica Czereśniowa, numery nieparzyste od 39 i parzyste od 44 aż do Popularnej to całkowita pustynia.
Jedyne co jest w ofercie to neostrada 80Mb/s ale tylko w teorii bo jak panienka z call center przełączy do człowieka "technicznego" to się okazuje że maksimum to 10/1 Mb/s. O światłowodzie można zapomnieć "przez czas nieokreślony" mimo że numery do 27 i 42 mają światłowód z pełną prędkością jaka jest oferowana.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: