Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wolny net po kablu pc-modem gdy podłączony router
Autor Wiadomość
komisazr 
Klikacz

Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 5
Wysłany: 30-12-2017, 19:01   Wolny net po kablu pc-modem gdy podłączony router

Posiadam upc 120mb/s, modem thomson twg870, router tp-link tl-wr841n.
Router podłączony do modemu, wifi w modemie wyłączone.

Gdy net w PC jest po kablu z modemu, a w routerze wifi jest włączone osiągam niską prędkość, max 60mb/s, czasem w granicach 5-10mb/s. Wyłączenie/włączenie routera nie pomaga.
Gdy router jest wyłączony lub wifi w routerze jest wyłączone, to prędkość po kablu pc-modem jest prawidłowa ~115mb/s.

Zdaję sobie sprawę z tego, że router nie osiągnie 120mb/s po wifi oraz po kablu bo ma ethernet tylko 10/100.

Wifi potrzebuję bo współlokatorzy korzystają.

Czy można to jakoś rozwiązać, tak żebym miał max prędkość w PC, gdy net jest po kablu z modemu, a wifi w routerze działała?
Czy może jedynym rozwiązaniem jest zakup lepszego routera, np TP-Link Archer C7, NetGear R6400?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 30-12-2017, 19:09   

Nie kumam. Masz do modemu podłączony i router i PC?
_________________
 
 
komisazr 
Klikacz

Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 5
Wysłany: 30-12-2017, 19:13   

No tak.
PC-modem kablem dlatego, żeby osiągnąć maksymalną prędkość.
Router-modem kablem dlatego, żeby udostępniać wifi współlokatorom.

Kiedyś miałem PC podłączony kablem do routera, gdy miałem upc 60 i wszystko było ok. Gdy podwyższyli do 120 to mam podłączony do modemu.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 30-12-2017, 19:25   

Cytat:
Czy może jedynym rozwiązaniem jest zakup lepszego routera, np TP-Link Archer C7, NetGear R6400?

Niestety tak. Podaj budżet to się coś doradzi.
_________________
 
 
komisazr 
Klikacz

Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 5
Wysłany: 30-12-2017, 19:35   

Dzięki za rozwianie wątpliwości.
Mogę przeznaczyć ok 500zł.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 30-12-2017, 19:54   

Zainteresuj się routerem fritzbox 4040. Kosztuje on 399 zł, ma Gigabit Ethernet, dwupasmowe wifi, wifi ac, i (gdyby było potrzebne) USB 3.0.
_________________
 
 
komisazr 
Klikacz

Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 5
Wysłany: 30-12-2017, 19:58   

A możesz doradzić coś z tych popularnych marek (tplink, dlink, asus, netgear), dostępnego w sklepach?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 30-12-2017, 20:00   

A muszą być takie? Bo jak taka to asus rt-ac56u. A FritzBoxa nie ma co się bać zwłaszcza, że to marka niemiecka.
_________________
 
 
komisazr 
Klikacz

Dołączył: 30 Gru 2017
Posty: 5
Wysłany: 30-12-2017, 21:40   

Zanim kupiłem tego tplinka, miałem przez 1 dzień pewien router, był mocno zachwalany, już nie pamiętam nazwy, ale zwróciłem go z powodu piszczących cewek w zasilaczu.
Dlatego wolę elektronikę ze sklepu stacjonarnego, gdzie można szybko wymienić/zwrócić.
Ten fritzbox wyglada ciekawie, niestety zakup przez neta odpada.
Zdecyduję się chyba na tplink archer c8. Anteny zewn. w c7 są tylko dla 5GHz, a o rt-ac56u ciężko z dostępnością.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2714
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 30-12-2017, 21:51   

komisazr napisał/a:
miałem przez 1 dzień pewien router, był mocno zachwalany

Jak marki Pentagram albo podobnej to tak jestem w stanie w to uwierzyć.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5424
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 30-12-2017, 22:57   

komisazr napisał/a:
Dlatego wolę elektronikę ze sklepu stacjonarnego, gdzie można szybko wymienić/zwrócić.

Taaa - a sprzedawca nic nie musi i może Ci pokazać środkowy palec.
Nie ma obowiązku odebrać, zwrócić czy wymienić tak zakupionego towaru.
MOZE to zrobić, ale nie ma żadnego przepisu, który go do tego zmusi!
MrPepka napisał/a:
FritzBoxa nie ma co się bać zwłaszcza, że to marka niemiecka.

Menu jest po POLSKU i ma 5 letnią gwarancję.

TP Linki sobie odpuść - ostatnimi czasy TP Link bardzo obniżył jakość swoich produktów a i serwisy są bardziej niechętne klientowi.
Asus, Netgear dobre i porządne routery.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: