Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Światłowód w Warszawie
Autor Wiadomość
sfx 
easy master


Dołączył: 19 Sty 2015
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-11-2017, 11:50   Światłowód w Warszawie

Czy ktoś na forum posiada już światłowód w Warszawie? Jeśli tak to jak się sprawuje takie łącze? Jaki sprzęt? Słyszałem że można z łatwością postawić swój router bo do mieszkania doprowadzana jest teraz zwykła skrętka - czy to prawda?
 
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 201 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4229
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 26-11-2017, 14:04   Re: Światłowód w Warszawie

sfx napisał/a:
... do mieszkania doprowadzana jest teraz zwykła skrętka - czy to prawda?
Nie. Do mieszkania doprowadzony jest światłowód (FTTH), dostajesz do tego terminal, modemorouter FunBoxa i jak masz pakiet TV, to dekoder do niego podłączany.
FunBox 3.0 ma już w sobie terminala ONT, więc światłowód jest podłączany bezpośrednio do niego.


Na temat trybu Bridge, jest też informacja :arrow: na naszym forum.

Na temat jakości :arrow: usługi też jest temat.
_________________
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 164
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-12-2017, 20:59   

Coś się ruszyło w dzielnicach Włochy/Ursus.
Zaczęli zbierać chętnych i podpisywać umowy na montaż przyłączy światłowodowych.
Ma to robić firma ECS.

z otrzymanych informacji:


Prace instalacyjne związane z przyłączami będą wykonywane pod warunkiem podpisania zgody na wykonanie przyłącza (Umowy Udostępnienia Nieruchomości) oraz akceptacji szkicu wykonanego przez projektanta.

Orange narzuciło nam kolejność wykonywania prac uzależnioną od ilości podpisanych umów na danym obszarze. W pierwszej kolejności mamy projektować i instalować przyłącza tam, gdzie jest największe "zagęszczenie" podpisanych zgód/umów. Warto zmobilizować sąsiadów J.

Instalację światłowodu wykonujemy po istniejącej infrastrukturze Orange (kanalizacja teletechniczna / słupy) - tą samą drogą, co istniejące kable miedziane (na razie nie demontując kabli miedzianych).
_________________
 
 
erwinsans 
ultra master

Dołączył: 24 Lis 2014
Posty: 739
Wysłany: 04-01-2018, 12:50   

W Jastrzębie-Zdrój ruszyły prace, obecnie wchodzą już do piwnic.
_________________
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 164
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-01-2018, 19:13   

erwinsans napisał/a:
W Jastrzębie-Zdrój ruszyły prace, obecnie wchodzą już do piwnic.


Warszawa trzyma kciuki za Jastrzębie Zdrój. :mrgreen:
_________________
 
 
sfx 
easy master


Dołączył: 19 Sty 2015
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-01-2018, 12:02   

Jest może na forum ktoś z Bemowa, Warszawy lub okolic i mógłby powiedzieć jak się to łącze sprawuje?
 
 
 
krisr77 
Klikacz

Dołączył: 27 Mar 2016
Posty: 12
Wysłany: 29-01-2018, 22:14   

podłączałem ostatnio bratu fiber 100ke
powiem szczerze jestem mile zaskoczony
nie wiem jak teraz ale przy instalacji hulało pełna setka a nawet więcej
przetestowane na wszystkie możliwe sposoby - speedtest,fast.com,ftp, http, torrenty
ten funbox box tez daje rade zasieg jest przynajmniej w kawalerce :)
wifi po 5ghz wykreca ze 150-170 Mb
światło puścili peszlem tak jak chciałem
ogólnie ja bym nie wziął (brak publicznego) ale dla braciaka jak znalazł :)
 
 
kiniecki 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 03 Wrz 2006
Posty: 191
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-01-2018, 21:15   

Brak publicznego czego?? Bo zbytnio nie rozumiem?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2179
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 30-01-2018, 21:17   

Brak publicznego IP (jest ono jedynie na funboxie, a na swoim routerze publicznego IP mieć nie możesz).
_________________
 
 
sfx 
easy master


Dołączył: 19 Sty 2015
Posty: 25
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-02-2018, 00:18   

Dowiedziałem się ze mimo oferty z funboxem istnieje możliwość montażu terminala ont na życzenie gdy klient posiada własny router.
Istnieje szansa ze w momencie i instalacji nie będzie go na stanie i należy się starać na infolinii, nie wiem ile w tym prawdy ale brzmi jak dawna sytuacja z cisco w Upc.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: