Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Internet dla graczy w inea
Autor Wiadomość
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 134
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-12-2017, 21:07   

A ja nieważne jaki internet podłącze, to mam full prędkość i najniższy możliwy ping, mimo że nic nie konfigurowałem. Więc jakoś na siłę sobie źle robisz MariuszHL.
_________________
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 163
Skąd: Wrocław
Wysłany: 04-12-2017, 21:02   

brtk napisał/a:
A ja nieważne jaki internet podłącze, to mam full prędkość i najniższy możliwy ping, mimo że nic nie konfigurowałem. Więc jakoś na siłę sobie źle robisz MariuszHL.


Widzisz zmiana ustawień systemu ,priorytety dla programów i gier oraz ustawienia na routerze odpowiednich portów by ping w rozgrywce online był najmniejszy i stabilny to u Mnie podstawa.
Jestem uczulony na "FRIZY" mimo ,że w tym roku z 5razy zagrałem to i tak mam na tym punkcie hopla.
Możesz się cieszyć ,że Tobie to wystarczy ale mógłbym Cię porównać do pewnej sytuacji w takiej grze online gdy podczas potyczki jeden gracz mimo obecności nie bierze w niej udziału a jest to rozgrywka rankingowa.
Pytam się go dlaczego nie pomagał tylko atakował graczy "SI" to odpowiedź jego była typu "to przecież tylko gra więc po co się pienię".
Puenta mojej wypowiedzi jest taka ,że Tobie wystarczy to co masz a ja lubię wyciągać najniższy PING z łącza stabilnego w grze żeby być zadowolonym z rozgrywki.
Od kwietnia używam systemu bez modyfikacji oprócz tego ,że optymalizuję pod siebie więc nie długo planuje wrócić do "obcinanego na miarę" bo na takim można więcej wyciągnąć.
_________________
  
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4771
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 04-12-2017, 21:40   

MariuszHL napisał/a:
Od kwietnia używam systemu bez modyfikacji oprócz tego ,że optymalizuję pod siebie więc nie długo planuje wrócić do "obcinanego na miarę" bo na takim można więcej wyciągnąć.

A pochwalisz się tymi urwanymi jeszcze milisekundami?
_________________
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 134
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-12-2017, 14:23   

Myślisz, że pro gracze mają właśnie tak poustawiane jak Ty? To się mylisz. Oni nic nie grzebią w sieciówkach, a te Twoje grzebanie nawet 1ms przewagi Ci nie da. Gdybyśmy mieszkali w tej samej miejscowości, mógłbym Ci udowodnić, że miałbym mniejszy ping od ciebie w grze, pomimo że nic nie ustawiałem. Masz błędne przekonanie.

Załóżmy, że masz orange światłowód, masz do pierwszego hopa 2ms, powiedź mi, jak chcesz to zmniejszyć, jezeli już nie masz dalszego wpływu na ich infrastrukturę, jak chcesz zmniejszyć ping do serwera gry, gdy na wyjściu masz 2ms + to co na ich infrastrukturze rośnie i innych operatorów przez których idzie trasa? Jedyne co, to możesz minimalnie zmniejszyć jitter, tylko, że przy grze, mając te 100Mb/s+, ta gra prawie w ogóle nie obciąża łącza, by ten ping rósł. To już nie te czasy, gdzie obciążenie neta grą powoduje wzrost opóźnień, bo teraz masz duży zapas łącza, by ten ping Ci nie szalał.
_________________
  
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 163
Skąd: Wrocław
Wysłany: 05-12-2017, 17:10   Ja uważam ,że na swoim łączu

"BRTK" mógłbyś więcej wyciągnąć bo nawet nie próbowałeś lub nie korzystałeś z rad bo do niczego Tobie to nie potrzebne.
Wiadome teraz jak od jakiegoś czasu zaczęła się era światłowodu różnice mogą nie być duże ale niedługo planuję format i instalacja systemu na nowo.
Zrobię test PING i "JITTER" przed i po optymalizacji.
Widzę ,że INEA dała się sprzedać zaś wczoraj wystarczyło zainwestować w NETIĘ i dzisiaj sprzedać i mamy pod choinkę dla dzieci.
Widać zaczął się okres przejęć na rynku Polskim.
_________________
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 134
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-12-2017, 17:27   

Zrób, zrób test, tylko nie przez przeglądarkę, tylko jakimś WinMTR a najlepiej PingPotterem, gdzie będzie widać, min ping, max ping, sredni ping i jitter.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4771
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 05-12-2017, 18:31   

brtk,
Widzisz, jeden musi ciągle coś optymalizować by pograć a my sobie po prostu gramy :mrgreen:
_________________
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 134
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-12-2017, 00:10   

Tak, bez optymalizacji nie da się grać, ale gramy :lol:

Gra bez optymalizacji przed północą:




To tak samo bez optymalizacji wbite:




Co ja bym grał, jakbym zoptymalizawał sobie internet? :D
_________________
  
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 163
Skąd: Wrocław
Wysłany: 07-12-2017, 13:05   Chcąc uciąć wszelkie

pytania dotyczące optymalizacji łącza pod gry nawet na łączu światłowodowym można wyciągnąć jeszcze trochę dlatego specjalnie dzisiaj przywróciłem jeden z obrazów systemu z zainstalowanymi sterownikami aby pokazać ,że system zainstalowany na świeżo po za troszku gorszą stabilnością łącza bez optymalizacji daje więcej niż to co miałem ja po za lepszą stabilnością.
Chcę w ten sposób pokazać ile można ze swojego łącza wyciągnąć jak się dobrze go skonfiguruje.
Jako ,że nie jest to system zainstalowany na nowo tylko przywrócony w ciągu kilku minut system ,który kiedyś tam sobie zainstalowałem po dodaniu tylko potrzebnych sterowników zintegrowany w obrazie już tutaj widać lepsze możliwości.
Dużo osób a raczej większość widać ,że nie robi optymalizacji łącza aby podczas rozgrywki online nie było sytuacji ,że podczas potyczki następuje przeciążenie dużą ilością pakietów wysyłanych i odbieranych wielkości liczonej w bajtach i tutaj właśnie łącze UPC na tym kiedyś cierpiało bo następował nagły wzrost PING gdyż stabilność została zachwiana.
Gdy na ekranie spotyka się duża ilość graczy sterujących swoją "postacią" i każdy użyje umiejętności ,które mają swoje odzwierciedlenie graficzne na ekranie monitora ewentualny brak optymalizacji może spowodować nagły wzrost PING lub wygląda to tak jakby gra poniżej 1sekundy się zatrzymała.
Od dzisiaj mam nową umowę z Orange więc jak widać wpływ na PING może mieć także nowa umowa z czym już się spotykałem za każdym razem u wszystkich usługodawców ,z którymi miałem do czynienia.

Dlatego ciekawi Mnie jak dobre łącze ma INEA po konfiguracji.

PING TEST DO GRY LEAGUE OF LEGENDS NA ORANGE FIBER 600Mbits 2017-10-30 20_26_20.png
A tutaj test przed zmianą umowy i przywróceniem z obrazu systemu prawie ,że na świeżo.Stabilniejsze łącze i widocznie wyższy PING.
Plik ściągnięto 11 raz(y) 48,7 KB

PING TEST LEAGUE OF LEGENDS ORANGE FIBER PRAWIE CZYSTY OBCIĘTY BEZ OPTYMALIZACJI 2017-12-07 12_45_37.png
Mam lepsze parametry od tego co miałem mimo braku optymalizacji a system jest ten sam tylko przywrócony z obrazu.
Niższy PING i trochę mniej stabilne łącze.
Plik ściągnięto 12 raz(y) 46,23 KB

_________________
  
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 134
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-12-2017, 21:29   

Te testy co zrobiłeś, to żaden test :D Pisałem Ci, zrób test przez WinMTR lub Pingplotterem, z widocznym minimalny, maksymalnym, średnim pingiem i jitterem.
_________________
 
 
Gatki 
easy master

Dołączył: 25 Cze 2017
Posty: 26
Wysłany: 07-12-2017, 21:49   

Co do optymalizacji, musze wymienić procesor i dokupić SSD bo 1Giba to za szybko :D
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4771
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 07-12-2017, 22:05   

Gatki,
Najważniejsze, to samemu się zoptymalizować aż do odcięcia :mrgreen:
_________________
 
 
Gatki 
easy master

Dołączył: 25 Cze 2017
Posty: 26
Wysłany: 08-12-2017, 00:41   

Wazne ze szybko sciaga :P
_________________
 
 
monsun 
Klikacz

Dołączył: 13 Gru 2017
Posty: 2
Wysłany: 13-12-2017, 09:59   

Witam wszystkich,
Jestem nieszczęśliwym posiadaczem internetu z Inea, tak zaczął mi działać na nerwy, ze postanowiłem się tu wypowiedzieć.
Do rzeczy mam łącze na koncentryku na nowym osiedlu wiec świeża infrastruktura, mam nawet dociągnięte światłowody ale jeszcze 1,5roku temu nie oferowali tej usługi.
parametry łącza to 250/25

Początkowo byłem bardzo zadowolony jak to pracowało gram głównie w gry które są na serverach Azure'a, zazdrość kolegów pingi rzędu 25-30ms do Amsterdamowego datacenter.

Niestety gdzieś mniej więcej we wrzesniu zmienil się routing i obecnie moje łącze do Amsterdamu leci przez warszawe i Atmana ping wzrósł do prawie 100ms.

Interwencja w inea oczywiscie nic nie daje przychodzi Pan sprawdza speedtesta gdzieś w polsce i wszystko wyglada ok. Rozwazałem nawet wzięcie tego internetu dla graczy ale podejrzewam ze routing bedzie tak samo tragiczny.
 
 
Gatki 
easy master

Dołączył: 25 Cze 2017
Posty: 26
Wysłany: 13-12-2017, 15:39   

Dla graczy oferuje jedynie podwyższony upload. Wczoraj dokupiłem SSD zeby tylko na niego ściągać, będzie szybciej.

Zrobiłem kilka testów w speedtest.net do kilku serwerów Amsterdam i 30-40ms. Moze wina tam tych gier/serwerów.? :P
_________________
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: