Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
O parametrach pracy modemu
Autor Wiadomość
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4803
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-09-2017, 19:58   

Karol napisał/a:
No nie wszędzie jest źle. W mojej lokalizacji po ostatniej modernizacji sieci

Tylko, że nie wiesz co zrobili i gdzie (jakie) wprowadzono zmiany.
Być może przesunęli tylko kanały z netem, a może wstawili jakiś sprzęt.

Często ludzie mają problemy, bo w pobliżu ich instalacji (bloku) jest nadajnik komórkowy z netem LTE800 MHz.
Tak naprawdę każda instalacja jest indywidualna i nie ma za bardzo co się przejmować odchyleniami od zakresu parametrów, dopóki usługa działa jak trzeba to sobie tym głowy nie zawracać.
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1530
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 26-09-2017, 21:11   

Dużo zależy jeszcze od samego modemu, compale ogólnie mają tendencję do wskazywania niższego SNRa niż modemy 8 kanałowe przy takim samym sygnale.
_________________
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 141
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-09-2017, 21:24   

A jak z moim SNR? Niskie? Ogólnie to mam świeżo założoną usługe, w grudniu 2016 roku ciągnęli światło do bloku (był tylko Orange po miedzi) i na początku stycznia robili podłaczenia, kto mógł.



_________________
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 384
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-11-2017, 14:51   

Mam do Was pytanie, posiadam mediabox-a i od pewnego czasu nie działa EPG wyskakuje komunikat aby zrobić test na kanale 873, tak zrobiłem, testu nie przeszedł. Podłączyłem pod niego modem (w celu odczytania parametrów) i sygnał kształtuje sie
DS -5,6: -6,9dBmV
US 44; 47dBmV
SNR ~35,7dB
Wiec teoretycznie wszystko dobrze a EPG jak i czasami inne kanały nie działają czy to świadczy o padającym mediaboxie czy jednak sygnał za słaby bądź jakieś zakłócenia ma?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4803
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-11-2017, 16:49   

Zresetuj tuner i zaprogramuj jeszcze raz - być może to tylko jakiś babol.
_________________
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 384
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-11-2017, 09:51   

Jaki powinien być min i max sygnał docierający do mieszkania ? Czy są na to jakieś przepisy/normy?


Co to jest za filtr i do czego on służy "GRYF AS DP85+GP750" (bo nie mogę znaleźć informacji).
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4803
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 29-11-2017, 16:53   

grzegorz napisał/a:
Jaki powinien być min i max sygnał docierający do mieszkania ?

http://www.dslreports.com/faq/16085
grzegorz napisał/a:
Czy są na to jakieś przepisy/normy?

Skoro są jakieś widełki, to wszystko co się między nimi mieści jest prawidłowe.
_________________
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 384
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-11-2017, 17:46   

KOCUREK1970, Ty mi napisałeś jaki powinien być sygnał docierający do urządzania już (na jakich parametrach pracują urządzenia), a mi chodzi, jaki powinien być sygnał docierający do mieszkania (przed wszelkim rozgałęzieniem). Czy sa na to jakies przepisy, bo z tego wynika ze sygnał powinien być w granicach 50 (-10dBmV) - 75dBuV (10dBmV). Tylko sygnał docierający do mieszkania na poziomie 50dBuV nie da rady już go rozgałęzić (jest za słaby), czy te kwestie reguluje jakaś norma, rozporządzenie itp. ?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4803
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 29-11-2017, 18:15   

Sygnał w ED nie kalibruje się na pierdyliard urządzeń w mieszkaniu - tylko na dokładnie tyle ile jest w danej chwili.

Norma, rozporządzenie? - chłopie, w PL nie ma normy na produkcję chleba (bo wszystkie poprzednie normy NB, czy NZ zniesiono), a Ty o takie normy pytasz...

Z czym masz dokładnie problem?
_________________
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 384
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-11-2017, 08:28   

KOCUREK1970, Co tak nerwowo :? , po prostu chce wiedzieć czy sa na to jakieś przepisy, rozporządzenia itp. bo do DVB-T coś znalazłem, a do DVB-C nic. Nie mam problemów.

Cytat:

Sygnał w ED nie kalibruje się na pierdyliard urządzeń w mieszkaniu - tylko na dokładnie tyle ile jest w danej chwili.
Co masz na mysli ? Bo nie wiem co to znaczy ED...


PS
Sprawdzałem z ciekawości jaki sygnał (bezpośrednio) dociera do mnie to mam na poziomie DS 20dBmV a US 33dBmV.
Modem pracuje na poziomie 12dBmV/41dBmV.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 17 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2088
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 30-11-2017, 14:51   

grzegorz napisał/a:
Bo nie wiem co to znaczy ED...

EuroDocsis.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4803
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 30-11-2017, 15:35   

grzegorz napisał/a:
KOCUREK1970, Co tak nerwowo

Gdzie Ty tu widzisz nerwowość - ot chciałbym wiedzieć dlaczego to zaprząta Twoją uwagę.
Zwłaszcza, że nie masz na to żadnego wpływu, ani sam nic z tym nie zrobisz (ingerować może tylko serwisant, który ma odpowiedni sprzęt pomiarowy).
Tu przykład takiego miernika:
http://www.viavisolutions...ator-hfcdocsis/
grzegorz napisał/a:
po prostu chce wiedzieć czy sa na to jakieś przepisy, rozporządzenia itp. bo do DVB-T coś znalazłem, a do DVB-C nic. Nie mam problemów.

DVB-C to standard przesyłu sygnału telewizyjnego w sieci kablowej, a EuroDOCSIS to standard przesyłu danych w sieci kablowej sygnału internetowego razem z sygnałem telewizyjnym.
By to wszystko w drugim wypadku (przesyłu danych internetowych i sygnału tv) działało potrzebny jest koncentrator zwany CMTS (no i stacja czołowa DVB-C).
Jeśli mamy do czynienia tylko z sygnałem telewizyjnym, wystarczy nam stacja czołowa DVB-C (koncentrator CMTS jest wtedy zbędny).

Co do danych DVB-C, czy EuroDOCSIS (normy) coś zapewne jest bo ktoś musiał to certyfikować.
https://www.excentis.com/...al-certificates
https://www.excentis.com/...rams/eurodocsis
http://www.cablelabs.com/...WGuidelines.pdf
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: