Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wzmocnić wi-free ?
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2528
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 20-10-2017, 13:08   

radas napisał/a:
Nigdy (u mamy) nie zauważyłem choćby najmniejszego sygnału z mojej sieci

To repeater nie pomoże. Zasada działania repeatera polega na tym, że repeater odbiera sygnał z Twojego routera, wzmacnia go i wysyła dalej. Jeżeli do Twojej Mamy nie dociera Twoje Wi-Fi to repeater nie będzie miał czego wzmocnić. Skoro puszczanie skrętek i adaptery PLC nie wchodzą w grę to raczej ci się nie uda. Chyba, że zainwestujesz u siebie w coś takiego:
https://www.google.pl/url...JLNiYirpgYwQ1hw
Są to AP od Ubiquiti cechujące się największym zasięgiem. Z tym, że tu już musisz się zapytać użytkowników tego sprzętu jak to się sprawuje bo ja go nie posiadam.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-10-2017, 13:14   

MrPepka napisał/a:
Jeżeli do Twojej Mamy nie dociera Twoje Wi-Fi
Przecież kolega nie chce wzmacniać swojego sygnału tylko:
radas napisał/a:
Do jej mieszkania dociera bardzo słaby sygnał wi-free ... Niestety sygnał jest tylko w jednym z pomieszczeń.
Czy jest jakiś sposób na wzmocnienie docierającego słabego sygnału wi-free ?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2528
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 20-10-2017, 13:19   

To niech Jego Mama wymieni swój modem na connectbox. A tak swoją drogą to czemu chcesz u niej wzmacniać sygnał wi-free, a nie sygnał wi-fi z tego modemu?
_________________
 
 
radas 
easy master

Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 46
Wysłany: 20-10-2017, 13:34   

Mama moja ma tylko TV i to z konkurencji kablowej. Nie ma swojego internetu. Jak to starsza pani ;)
Do mamy dociera słaby sygnał wi-free (od kogoś, nie mój), który właśnie chciałbym wzmocnić abym mógł korzystać z wi-free nie tylko w jednym miejscu jej mieszkania.
...Czyli. Ja, przebywając u niej, chciałbym móc korzystać z sieci wi-free. Sam jestem użytkownikiem UPC i sam też "rozsiewam" wi-free.
 
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2528
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 20-10-2017, 13:44   

radas napisał/a:
od kogoś, nie mój

Skoro nie Twój to tym bardziej nie widzę szans na wzmocnienie tego sygnału. Musiałbyś się dowiedzieć od kogo idzie wi-free, a właściciel tej sieci też by się musiał zgodzić na to wzmocnienie itd.
Skoro tylko Ty będziesz z niego korzystał to może zainwestuj w jakiś internet mobilny od jakiegoś operatora?
_________________
 
 
radas 
easy master

Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 46
Wysłany: 20-10-2017, 13:59   

OK.
Podsumowując i zamykając:
Nie ma możliwości wzmocnienia sygnału wi-free poza miejscem swojego zamieszkania.
Właściwie, to w ogóle nie ma możliwości wzmocnienia sygnału WI-REEE od UPC.
:!: :?: :!:
 
 
 
edek 
light master

Dołączył: 29 Sie 2016
Posty: 75
Wysłany: 21-10-2017, 02:51   

MrPepka, jak już chcesz komuś pomóc, to czytaj dokładnie posty, a nie po łebkach, bo mam wrażenie, że szybciej piszesz niż czytasz. Wtedy nie zadawałbyś dziwnych pytań o to, czy jego mama nie może wzmocnić swojego sygnału wifi, skoro w pierwszym poście masz wszystko wyjaśnione...

I nie był bym taki pewny w stwierdzeniu, że nie swojego sygnału wi-free nie może wzmocnić. Nigdy nie korzystałem z wi-free, ale kluczowe wydaje się, w jaki sposób następuje uwierzytelnienie klienta upc, który chce się podłączyć do takiego punktu. Jeśli taki repeater poprawnie się uwierzytelni i zaloguje do wi-free, to powinien rozsiewać sygnał dalej. Ale jak to w praktyce będzie działało, to jeden bóg wie ;)
 
 
radas 
easy master

Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 46
Wysłany: 22-10-2017, 09:41   

MrPepka napisał/a:
Wzmacniacz musi obsługiwać 802.1x żeby można było te dane wpisać inaczej zapyta się tylko o hasło i się nie połączy z wi-free. 802.1x musi być obsługiwane zarówno sprzętowo jak i i programowo przez wzmacniacz bo dochodzą kwestie certyfikatów bezpieczeństwa itd.


A może Ktoś mi coś zaproponuje.
 
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 192
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22-10-2017, 16:23   Tu można wiele dobrego się...

dowiedzieć ale czasami ludzie ,którzy mają większą wiedzę od Nas w danym temacie często piszą o beczce a nie o jest wnętrzu i potem tak jest ,że trzeba wiele postów przerobić aż trafi się na prawdziwe konkrety.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5233
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 22-10-2017, 16:29   

MariuszHL napisał/a:
trzeba wiele postów przerobić aż trafi się na prawdziwe konkrety.

No to czekam na te Twoje konkrety?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: