Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Router z upc zakłóca działanie tv dvb t
Autor Wiadomość
dizel 
light master

Dołączył: 11 Kwi 2005
Posty: 111
Skąd: Lublin
Wysłany: 13-09-2017, 07:06   Router z upc zakłóca działanie tv dvb t

Witam
Kolega ma problem, wziął sam internet od upc w tej promocji studenckiej ostatnio i wszystko byłoby dobrze gdyby nie to że ma też naziemną tv cyfrową (darmową) w 2 pomieszczeniach no i niestety włączenie/korzystanie z rutera/internetu powoduje zakłócenia tv że się praktycznie oglądać nie da, jest albo brak sygnału albo zakłócenia.
Wcześniej miał łącze z netii też z ruterem i tamten jakoś nie powodował żadnych zakłóceń.
Jest na to jakiś sposób czy lepiej zrezygnować z upc?
Niestety nie spytałem o model.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-09-2017, 15:29   

Skoro jest tam naziemna i kablówka - to jak to ma wszystko połączone, jest to połączone razem w jeden przewód, jakieś splittery, odgałęźniki?

Musisz dokładnie opisać jak ma to zrobione - bez tego nikt Ci nic nie poradzi na odległość.
_________________
 
 
Kasia 
ultra master


Pomogła: 30 razy
Dołączyła: 08 Lis 2016
Posty: 1219
Skąd: W-wa
Wysłany: 13-09-2017, 15:50   

dizel napisał/a:

Kolega ma problem, wziął sam internet od upc

...więc chyba nie ma kablówki.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-09-2017, 16:00   

Kasia napisał/a:
więc chyba nie ma kablówki.

A ten net z UPC to jak mu dostarczają?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1980
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-09-2017, 16:17   

U mnie z kolei jest tak, że jak korzystam z przewodnika tv na moim dekoderze to gdy w tle leci któryś z tych niekodowanych kanałów to owy kanał się tnie. Kanały kodowane działają. Czasami kanały TVP1 HD, TVP2 HD, TVN HD i inne działają, a tną się tylko ATM Rozrywka, TVP Kultura, TVP Historia, TVP Rozrywka i Polo TV, a czasami tną się wszystkie niekodowane. Podejrzewam, że UPC coś namieszało. Co ciekawe gdy w tym samym czasie korzystam z neta (też od UPC) to żaden z kanałów niekodowanych się nie tnie. Tylko jak korzystam z przewodnika TV.

[ Dodano: 13-09-2017, 17:25 ]
Doczytałem, że chodzi o DVB-T, ale nie wykluczałbym zakłóceń z kanału zwrotnego.
_________________
 
 
Kasia 
ultra master


Pomogła: 30 razy
Dołączyła: 08 Lis 2016
Posty: 1219
Skąd: W-wa
Wysłany: 13-09-2017, 16:49   

Ale autor pisze o tym że router zakłóca sygnał dvb-t.

Moze to autorowi wątku pomoże
http://forum.satkurier.pl...ez-router-wifi/
Ostatnio zmieniony przez Kasia 13-09-2017, 17:11, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-09-2017, 17:09   

MrPepka napisał/a:
Doczytałem, że chodzi o DVB-T, ale nie wykluczałbym zakłóceń z kanału zwrotnego.

Sygnału DVB-C (a takim dysponuje UPC) nie mostkuje, sumuje się z NICZYM (właśnie przez ów KZ).
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1980
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-09-2017, 17:49   

Cytat:
Sygnału DVB-C (a takim dysponuje UPC) nie mostkuje, sumuje się z NICZYM (właśnie przez ów KZ).

Tylko czy kolega Autora się do tego dostosował?
BTW: przypomniało mi się, że ktoś na elce tak zrobił. Połączył internet UPC i tv nc+ na jednym kablu i zdziwiony, że mu nie działa nic. Ty mu tłumaczyłeś nawet, żeby tego nie robił.
_________________
 
 
dizel 
light master

Dołączył: 11 Kwi 2005
Posty: 111
Skąd: Lublin
Wysłany: 13-09-2017, 20:22   

KOCUREK1970 napisał/a:
Skoro jest tam naziemna i kablówka - to jak to ma wszystko połączone, jest to połączone razem w jeden przewód, jakieś splittery, odgałęźniki?
Musisz dokładnie opisać jak ma to zrobione - bez tego nikt Ci nic nie poradzi na odległość.

Moje niedopatrzenie. Już tłumaczę. Tv to jest jak pisałem ta tv naziemna którą każdy może odbierać, nie jest ona w żaden sposób połączona z ruterem od upc i nie ma nic z upc wspólnego. Z upc jest sam internet i ruter. Tv odbierana jest z dekodera wbudowanego w tv.
Sytuacja wygląda tak że w jednym pokoju jest komputer z internetem upc i ruter upc który daje wifi, do tego jest tv i podłączona antena lcd która daje możliwość oglądania tv (darmowej/naziemnej)
Za ścianą też jest tv z wbudowanym dekoderem dvbt i też oddzielna antena lcd dzięki której odbierana jest tv.
I teraz każde włączenie kompa i korzystanie z internetu powoduje zakłócenia albo brak sygnału w obu pokojach w tv.
Wcześniej konfiguracja była identyczna z tym że internet był z netii z ich ruterem i problem nie występował.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1980
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-09-2017, 20:27   

Komuś pomogła zmiana kanału w routerze. Może to wystarczy? Może też pomóc zmiana zasilacza routera (lub listwy do której router jest podłączony o ile jest).
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-09-2017, 20:32   

dizel,
Czyli są 2 anteny tv do dwóch telewizorów?

Ale nadal nie napisałeś nadajnika, jego mocy, częstotliwości muxów z problemem, czy jest wzmacniacz antenowy i zasilacz.
Czy problem jest na wifi czy na połączeniu przewodowym od ConnectBoxa?
Jak i czym łączy się komputer z boxem, jaka w nim karta sieciowa?

Przecież powinna tam też być telewizja z UPC - te ich 30 kilka darmowych programów (należało by tylko kabel z anteny naziemnej podłączyć pod sygnał z UPC i wyszukać na tv kanałów z DVB-C - pasma kablowego).
_________________
 
 
dizel 
light master

Dołączył: 11 Kwi 2005
Posty: 111
Skąd: Lublin
Wysłany: 13-09-2017, 20:57   

Tak są 2 identyczne anteny lcd podłączone do 2 tv. Anteny posiadają zasilanie gniazdkowe. Co do reszty szczerze to nie wiem bo jeszcze tego nie widziałem, ale pewnie ten ruter od upc jest podłączony do karty sieciowej w kompie. Co do reszty musiałbym to zobaczyć u kumpla bo sprawę znam tylko z tego co on mówi, a nie jest za bardzo techniczny.
Tyle że skoro na poprzednim ruterze z netii wszystko działało to pewnie wina leży w tym ruterze od upc, no chyba że to kwestia technologii, tam było po kablu telefonicznym, tu kablówka.
TV naziemnej z upc to tam nie ma znaczy jest ale trzeba by płacić za nią więc darmowych kanałów nie ma, chyba że się coś zmieniło. Kilka lat nie mam już do czynienia z upc więc nie jestem na bieżąco. Nie wiem jak to teraz wygląda tak naprawdę.
Dlatego zrezygnowano z tv upc i zakupiono anteny dvbt, a net był z netii.
Ostatnio zmieniony przez dizel 13-09-2017, 21:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-09-2017, 21:05   

dizel napisał/a:
Anteny posiadają zasilanie gniazdkowe

Czyli w antenie jest wzmacniacz antenowy 30dB, do tego antena siatkowa, odległość do nadajnika 50 km i wszystko jasne.
dizel napisał/a:
Tyle że skoro na poprzednim ruterze z netii wszystko działało to pewnie wina leży w tym ruterze od upc, no chyba że to kwestia technologii, tam było po kablu telefonicznym, tu kablówka.

Bardziej jakość wykonania instalacji antenowej - skoro są tam anteny siatkowe to wszystko zrobione po kosztach.
Router UPC pracuje w paśmie 2,4 GHz i 5 GHz jednocześnie.
Co więcej, zakłócenia z nadajnika LTE mogą też wpływać na pracę modemu (pasmo 800 MHz).

Zdalnie bez obejrzenia tego przez fachowca z miernikiem w ręce niewiele zrobisz.
_________________
Ostatnio zmieniony przez KOCUREK1970 13-09-2017, 22:57, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
dizel 
light master

Dołączył: 11 Kwi 2005
Posty: 111
Skąd: Lublin
Wysłany: 13-09-2017, 21:13   

Anteny nie są siatkowe, pisałem wyżej że to anteny lcd. Są to 2 identyczne anteny Cabletecha.
Nie jest to reklama, ale nie mogę znaleźć samego opisu bez ceny ale to ten model:
http://www.avde.pl/cablet...dukt/41305.html
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-09-2017, 23:01   

dizel napisał/a:
Są to 2 identyczne anteny Cabletecha.

I w opisie masz jak byk:
Wzmocnienie: 30dB (max)

dizel napisał/a:
pisałem wyżej że to anteny lcd

Nie ma anten lcd - to co kupił kolega to antena panelowa.
I dlaczego 2 anteny?

Gdzie dokładnie mieszka kolega i z jakiego nadajnika "ciągnie" sygnał?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: