Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pikseloza na co drugim kanale
Autor Wiadomość
LNR 
ultra master

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 28 Wrz 2012
Posty: 1307
Skąd: W-wa
Wysłany: 01-08-2017, 21:16   

Działa wam kanał NAT GEO WILD HD? Bo u mnie brak na dekoderach (szary ekran) i na Horizon GO także nie świeci (pasy).
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 01-08-2017, 21:55   

Zielona Góra, szary ekran, to musi być problem z nadawcą, bo w diagnostyce siła i jakość sygnału w normie.

[ Dodano: 02-08-2017, 09:18 ]
Rano już było wszystko OK.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 16-08-2017, 19:58   

Czy ktoś się orientuje jak wygląda dosył meczu istanbula z sevilą dla canal+ sport? Przed chwilą transmisja została przerwana przez deszcz a zakłócenia były typowe dla transmisji satelitarnej (zakłócona była transmisja, kanał działał). Był też komunikat "Przepraszamy za usterki". Teraz mecz działa póki co.
_________________
 
 
xtrem007 
easy master

Dołączył: 01 Lip 2009
Posty: 26
Skąd: Mikołów
Wysłany: 20-08-2017, 10:25   

Na TNT to jakaś tragedia. Przy każdej większej chmurze na Warszawą mam pikselozę albo brak obrazu. W tym samym czasie zawsze znika Eurosport 2. Tak było wczoraj i dzisiaj znowu się zaczyna.
 
 
Kasia 
ultra master


Pomogła: 30 razy
Dołączyła: 08 Lis 2016
Posty: 1237
Skąd: W-wa
Wysłany: 20-08-2017, 10:36   

Fakt, W.Wonka oglądać się nie da, strasznie pikselizuje, są zaniki programu- za to Eurosport 2 ok.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 20-08-2017, 14:26   

xtrem007 napisał/a:
Na TNT to jakaś tragedia. Przy każdej większej chmurze na Warszawą mam pikselozę albo brak obrazu. W tym samym czasie zawsze znika Eurosport 2. Tak było wczoraj i dzisiaj znowu się zaczyna.

To jest wina nadawcy i UPC nie ma na to wpływu. Też na polsatach hd zauważam zaniki obrazu (dźwięk jest), ale to rzadko.
_________________
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1111
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 20-08-2017, 15:13   

MrPepka napisał/a:
UPC nie ma na to wpływu.

Oj, ma. Raz, że mogą próbować pobierać sygnał światłowodem (o ile oczywiście nadawca udostępnia taką możliwość), a jeśli już biorą satelitarnie, to też znaczenie ma wielkość czaszy, na jakiej odbierają sygnał.
Pamiętam, gdy jeszcze odbierałem sygnał drogą sat, pewnego dnia przez Gdańsk przeszła nawałnica. I co? Na mojej 150 cm paraboli miałem sygnał bez żadnych problemów, a w tym samym czasie w analogu UPC były zaniki i pikseloza. Żeby było śmieszniej na Czyżewskiego mieli wtedy 5 metrowe!!! parabole, a i tak z nich nie korzystali. Odbierali sygnał na jakichś małych offsetach. I weź tu ich zrozum. :lol:
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 20-08-2017, 15:36   

Robin napisał/a:
Oj, ma.

Słucham? Niby jaki?
Robin napisał/a:
Raz, że mogą próbować pobierać sygnał światłowodem (o ile oczywiście nadawca udostępnia taką możliwość),

Zdanie klucz:
Robin napisał/a:
(o ile oczywiście nadawca udostępnia taką możliwość)

Tak więc skąd wiesz czy TNT daje możliwość poboru sygnału światłowodem? Może oni nie mają światłowodów i UPC nie ma wyboru?
Robin napisał/a:
a jeśli już biorą satelitarnie, to też znaczenie ma wielkość czaszy, na jakiej odbierają sygnał.

Myślisz, że UPC korzysta z jakichś małych antenek? Wątpię żeby taka duża kablówka nawet taka tnąca koszty na czym się da na to pozwoliła.
Robin napisał/a:
Pamiętam, gdy jeszcze odbierałem sygnał drogą sat, pewnego dnia przez Gdańsk przeszła nawałnica. I co? Na mojej 150 cm paraboli miałem sygnał bez żadnych problemów, a w tym samym czasie w analogu UPC były zaniki i pikseloza. Żeby było śmieszniej na Czyżewskiego mieli wtedy 5 metrowe!!! parabole, a i tak z nich nie korzystali. Odbierali sygnał na jakichś małych offsetach. I weź tu ich zrozum.

Ło matko chłopie :D Pamiętasz kiedy to było? W którym roku? Te czasy dawno minęły u nas UPC do analogu wpuszcza wszystkie stacje światłowodem. :D
_________________
 
 
Robin 
ultra master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 20 Sty 2006
Posty: 1111
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 20-08-2017, 17:55   

MrPepka napisał/a:
Tak więc skąd wiesz czy TNT daje możliwość poboru sygnału światłowodem? Może oni nie mają światłowodów i UPC nie ma wyboru?

A skąd wiesz, że takiej możliwości nie daje? Zresztą nie chodzi tylko o TNT. Problemy tutaj opisywane dotyczyły także innych programów (m. in. Eurosport 2, Paramount Channel, Polsaty - o których sam pisałeś, ATM Rozrywka, itp.)
Polsaty jak najbardziej mogą brać światłowodem, jak i wiele innych kanałów. Wybierają jednak dosył satelitarny - bo taniej.

MrPepka napisał/a:
Myślisz, że UPC korzysta z jakichś małych antenek? Wątpię żeby taka duża kablówka nawet taka tnąca koszty na czym się da na to pozwoliła.

Byłeś w studiu centralnym w Warszawie, widziałeś jakich anten używają? Ja byłem u nas na Czyżewskiego i to wiele razy. Widziałem na czym odbierali sygnał. Parabole 5 metrowe stały bez konwerterów, a podłączone były jakieś 1,2 metrowe offsety.
I ja tu nie muszę się niczego domyślać. Jeśli jakaś malutka ulewa czy burza stanowi problem i to nader często (co widać po wpisach użytkowników, którzy obserwują problem), to znaczy, że coś chyba jest nie tak.

MrPepka napisał/a:
Ło matko chłopie :D Pamiętasz kiedy to było? W którym roku? Te czasy dawno minęły u nas UPC do analogu wpuszcza wszystkie stacje światłowodem. :D

Pamiętam doskonale. 8) Zajrzyj do tematu "Sygnał analogowy" i znajdź post, w którym napisałem o zmianach w analogu. Będziesz wówczas wiedział jak "dawno te czasy minęły". :P
Aha - to, że analog mamy dosyłany światłowodem ze studia centralnego w Warszawie (identycznie jak cyfrowe paczki) nie oznacza, że sygnał wszystkich kanałów pobrany został tam (w Warszawie) bezpośrednio od nadawców światłowodami!
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-09-2017, 10:23   

Teraz mam coś takiego:
Po włączeniu TVN HD kanał działa ok, ale po włączeniu przewodnika tv zaczyna się pikseloza choć dźwięk działa ok. Trzeba wyłączyć przewodnik i wtedy kanał działa ok :shock:
Komuś też się takie cuś zdarzyło?

[ Dodano: 12-09-2017, 12:09 ]
Dzieje się tak na kanałach darmowych.
_________________
 
 
hco 
Klikacz

Dołączył: 12 Mar 2013
Posty: 10
Wysłany: 16-09-2017, 15:10   Zanik obrazu

Witajcie,

Mam szybkie pytanie. Od kilku dni zanika mi obraz (Kraków). Po odpaleniu Tv, chodzi np. kilka minut po czym jest czarny ekran na 3-4 sekundy i wraca. Czasem przez kilka godzin jest ok, czasem takich zaników jest kilka w ciągu godziny. Myślicie że problemem jest Tv, czy mogą być zaniki sygnału po stronie UPC? Może ktoś mógłby podpowiedzieć jak to można sprawdzić bez podłączania innego Tv?

Pozdrawiam
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 16-09-2017, 15:34   

Korzystasz z modułu? Sprawdź w TV jaki masz sygnał. Na jakich kanałach to się dzieje?
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 16-09-2017, 15:47   

hco,
Zresetuj tv, zobacz czy ma w necie nowsze oprogramowanie (jeśli jest to wgraj) i ustaw wszystko na nowo.
_________________
 
 
Kasia 
ultra master


Pomogła: 30 razy
Dołączyła: 08 Lis 2016
Posty: 1237
Skąd: W-wa
Wysłany: 16-09-2017, 16:23   

A może jakieś prace modernizacyjne są w Twoim miejscu zamieszkania?
Ja na moje UPC mam taki komunikat:
 
 
lukasgta 
easy master

Dołączył: 28 Gru 2016
Posty: 37
Wysłany: 16-09-2017, 21:53   Re: Zanik obrazu

hco napisał/a:
Witajcie,
Mam szybkie pytanie. Od kilku dni zanika mi obraz (Kraków)
Pozdrawiam

Też tak miałem. Wezwałem technika. Przyszedł podłączył(miernik? ,,skrzynkę z wyświetlaczem")do gniazdka od internetu i siedział z 20 min. a obok działał tv. Później poszedł na klatkę i podłączył się do skrzynki i znowu siedział tam 20 min. Po tych ,,badaniach" stwierdził, że jest problem ale on tego nie naprawi tylko serwis liniowy. Po kilku dniach zaniki obrazu zniknęły(pikseloza także). A parametry na compalu się poprawiły.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: