Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Własny modem
Autor Wiadomość
taggan 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-09-2017, 18:07   

Mam EPC3212, pracuje bez zarzutu od 10 lat. Ostatnio niestety zaczął się co kilka dni samoistnie restartować. Obawiam się, że dożywa już swoich dni.
Ubee, Compala z palcem na wodzie pisanym trybem bridge oraz innymi niedoróbkami nie chcę - potrzebuję stabilnego sprzętu z publicznym IP na końcówce.

Co sądzicie o zakupie backupowego identycznego modemu, z UPC na np. olx? Jest tam kilka takich ogłoszeń... Zdaję sobie sprawę z ryzyka, że UPC może się dopatrzyć, że pracuje sprzęt o innym MAC niż na umowie... ale wątpię, żeby ktoś to weryfikował... no i co w sumie mogą zrobić? :)
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 291
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-09-2017, 18:18   

Przyczyna moze lezec po stronie zasilacza, sprobuj wymienic sam zasilacz :)
Zakup backupowego modemu odpada..nie podlaczysz go do sieci UPC
To nie jest kwestia dopatrzenia sie przez UPC..musialbys jeszcze podmienic MAC adres interfejsu HFC w modemie ;)
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1980
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 06-09-2017, 18:28   

pawelb napisał/a:
Zakup backupowego modemu odpada..nie podlaczysz go do sieci UPC

A założymy się? :twisted:
taggan napisał/a:
Co sądzicie o zakupie backupowego identycznego modemu, z UPC na np. olx?

Kup, a potem podłącz do niego kabel antenowy. Następnie wchodzisz na stronę:
instalacja.upc.pl
Tam wpisujesz adres e-mail i hasło do poczty UPC (jeśli nic nie zmieniałeś to znajdziesz te dane w umowie).
Dalej sobie poradzisz ;)
taggan napisał/a:
no i co w sumie mogą zrobić?

Jak zweryfikują to to mogą ci neta odłączyć teoretycznie. Ale w praktyce:
taggan napisał/a:
ale wątpię, żeby ktoś to weryfikował

Czyli nikt tego nie weryfikuje.
_________________
 
 
taggan 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-09-2017, 18:40   

Dzięki za uwagi i wskazówki :) Zacznę najpierw od nowego zasilacza.

MrPepka: Dokładnie potwierdziłeś to, co wyczytałem już gdzie indziej. Dzięki :) Backupowy modem i tak sobie sprawię, publiczny IP na wyjściu jest dla mnie priorytetem.
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 06-09-2017, 18:48   

Taki modem kupiony po prostu się nie zaloguje do sieci tzn nie zaloguje się do CMTSa. Chyba że pochodzi z UPC i nie zdążono go wyciąć z bazy, ale wtedy istnieje ryzyko że może w każdej chwili przestać działać. Tak jak napisał Pawelb najczęściej niesprawny zasilacz może powodować resety modemu więc zamiast kombinować z kupowaniem modemu lepiej zacząć od zasilacza.
_________________
 
 
Maciej 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Lis 2013
Posty: 232
Wysłany: 06-09-2017, 19:00   

taggan napisał/a:
Mam EPC3212, pracuje bez zarzutu od 10 lat. Ostatnio niestety zaczął się co kilka dni samoistnie restartować. Obawiam się, że dożywa już swoich dni.
Ubee, Compala z palcem na wodzie pisanym trybem bridge oraz innymi niedoróbkami nie chcę - potrzebuję stabilnego sprzętu z publicznym IP na końcówce.

Co sądzicie o zakupie backupowego identycznego modemu, z UPC na np. olx? Jest tam kilka takich ogłoszeń... Zdaję sobie sprawę z ryzyka, że UPC może się dopatrzyć, że pracuje sprzęt o innym MAC niż na umowie... ale wątpię, żeby ktoś to weryfikował... no i co w sumie mogą zrobić? :)


Kilka problemów z resetującym się Cisco na forum się przewinęło - ba, sam ich doświadczałem. :) W moim przypadku COŚ pomogło...: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9856

Co? Do dziś nie wiem, ale problemy zniknęły całkowicie. Przeczytaj moje wypociny z podlinkowanego tematu.

Namierz też, czy podczas resetowania się modemu gasną wszystkie lampki, czy może jednak Power cały czas świeci. Sprawdź, na ile kanałów DS i US bonduje się modem (na ile bondował się rok temu? jaki jest jego stan "naturalny"?). Kiedy zdarzają się resety? Czy są to regularne godziny/pory dnia?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: