Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Compal + urzadzenie PLC
Autor Wiadomość
Darcorn 
easy master

Dołączył: 13 Paź 2013
Posty: 39
Wysłany: 29-07-2017, 09:51   Compal + urzadzenie PLC

Witajcie!

Zastanawiam sie nad kupnem adapterow PLC (prawdopodobnie Fritz1000e). Mialem juz do czynienia z tego rodzaju urzadzeniami i wiem jak je podlaczyc. Nie jestem jednak pewien co do Compala. Czy przy podlaczaniu PLC trzeba go przelaczyc w tryb bridge?

Dzieki za odpowiedzi!
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 29-07-2017, 10:55   

Darcorn napisał/a:
Mialem juz do czynienia z tego rodzaju urzadzeniami (PLC) i wiem jak je podlaczyc. Nie jestem jednak pewien co do Compala.
Ogólnie transmitery sieciowe PLC zastępują przewód Ethernet, wykorzystując do tego gniazdka i sieć elektryczną, mogą tez mieć inne funkcje, np. Wi-Fi.
Więc chcesz zastąpić przewód Ethernet, teraz pytanie co chcesz konkretnie zrobić, do czego mają być zastosowane adaptery :?: Nic nie piszesz co masz podłączone do Compala.
Skoro pytasz, tzn. Twój Compal jest w trybie routera. Jeżeli bezpośrednio przewodem do Compala (LAN) masz podłączony 1 komputer/notebook, to teraz ten przewód zastępujesz adapterami PLC i komputer/notebook możesz przenieść tam gdzie chcesz.

Jeżeli do LANu Compala masz podłączonych przewodowo 2 lub więcej komputerów/notebooków, to musisz kupić mały switch Ethernet. Poprzez transmitery sieciowe podłączasz switch do Compala, a switch stoi gdzieś tam i do niego podłączasz komputery/notebooki.

Jeżeli do Compala, w trybie routera masz podłączony przewodem swój router (podwójne NATowanie) i chcesz go przenieść w inne/dalekie miejsce to transmitery sieciowe zastąpią Ci przewód Ethernet. Podobnie można podłączyć swój router w trybie AP (Access Point), gdzie oddalony od Compala będzie transmitował nowa sieć Wi-Fi.

Przełączanie Compala w tryb Bridge używa się wtedy, kiedy chcesz podłączyć do niego jedno urządzenie, które ma mieć publiczny adres IP. Może to być komputer, oczywiście to rzadkość.
Prawie zawsze co Compala w trybie Bridge podłączamy swój własny router. Zamiast połączenia przewodowego Ethernet, można zastosować transmitery sieciowe. Pozwoli nam to na oddalenie Compala od naszego routera, który może stać w bardziej dogodnym miejscu.
_________________
 
 
Darcorn 
easy master

Dołączył: 13 Paź 2013
Posty: 39
Wysłany: 29-07-2017, 17:24   

Dzieki za odpowiedz Piterek. Chodzi mi wlasnie o zastapienie przewodu Ethernet (Compal jest w drugim pokoju) zeby nie prowadzic kabla przez pol mieszkania :) i podlaczenie do PLC komputera.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3855
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 29-07-2017, 19:13   

Czyli nic nie ruszasz w Compalu. Łączysz Compala przewodem Ethernet z adapterem PLC, wsadzonym w gniazdko elektryczne, w innym pokoju adapter PLC łączysz przewodem Ethernet z komputerem i wciskamy przyciski w adapterach i jeżeli masz instalację elektryczną trójżyłową jednofazową to może do 150-200 Mb/s nawet pójść.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 03-08-2017, 23:20   

Pitrek, a czy owe adaptery PLC muszą obsługiwać ipv6 gdyby UPC to włączył czy dla nich to nie robi różnicy?
_________________
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 399
Wysłany: 04-08-2017, 11:28   

MrPepka napisał/a:
Pitrek, a czy owe adaptery PLC muszą obsługiwać ipv6 gdyby UPC to włączył czy dla nich to nie robi różnicy?

jak plc nie robi routingu to bez roznicy
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 04-08-2017, 13:49   

januszmk napisał/a:
jak plc nie robi routingu to bez roznicy

A jakie adaptery PLC robią routing, a jakie nie? Te robiące routing to są te z wi-fi czy jak?
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-08-2017, 15:29   

PLC nie robi routingu, warstwa L2, ale moze "interesowac sie" warstwą L3 wiec jesli chcemy miec pewnosc ze obsluguje IPv6 to lepiej upewnic sie w dokumentacji, internecie, u producenta itd. ze wspiera IPv6
Wewnetrznie czyli w LAN w domu zazwyczaj korzysta sie z IPv4
Uzyskiwana predkosc zalezy od standardu HomePlug na urzadzeniu, im lepsza jakosc okablowania elektrycznego w domu tym szybciej, w instalacji trojzylowej z urzadzeniami PLC standardu AV 1000 i wiecej czyli MIMO wyciagniesz kilkaset mb
Ostatnio zmieniony przez pawelb 04-08-2017, 16:52, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 04-08-2017, 15:38   

Cytat:
Wewnetrznie czyli w LAN w domu zazwyczaj korzysta sie z IPv4

Tak, ale pod warunkiem, że ISP (np. UPC) nie przełączy nas na IPv6. Takie UPC wspiera niby dual-stack, ale w praktyce IPv4 jest wewnętrzne, a jedynie IPv6 zewnętrzne.
_________________
 
 
briandale 
Klikacz

Dołączył: 15 Sie 2017
Posty: 2
Wysłany: 15-08-2017, 23:39   

Właśnie dostałem od UPC "prezent" w postaci zmiany oprogramowania na Compalu.
Brak możliwości zmiany między trybem router i modem, czyli brak możliwości pracy w trybie bridge - działa tylko jako router.
Brak możliwości przekierowania portów, w zakładce "Narzędzia administratora"-> Informacje widzę tylko IPv6. chociaż na stronie ip4.me widzę moje IPv4.
Nie mogę się jednak z zewnątrz wbić na moje urządzenia.
Chciałbym aby jak poprzednio Compal był modemem a moim urządzeniem końcowym był TP-Link WR841 z dd-wrt.
Ma ktoś jakiś pomysł ?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1982
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 15-08-2017, 23:44   

Zadzwoń na ich dział techniczny, a dalej już wiesz co masz robić.
_________________
 
 
briandale 
Klikacz

Dołączył: 15 Sie 2017
Posty: 2
Wysłany: 16-08-2017, 00:04   

Dzwoniłem w ubiegły piątek , obiecali rozwiązanie problemu w 48 godzin (problem powstał w czwartek).
Następnie (w niedzielę) napisałem maila do działu technicznego.
Olali mnie totalnie - do dzisiaj żadnej odpowiedzi.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 16-08-2017, 13:38   

briandale napisał/a:
Ma ktoś jakiś pomysł ?

Albo przez Moje UPC przez chat pogadać z konsultantem.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: