Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
O parametrach pracy modemu
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1745
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-03-2017, 13:18   

Nie
_________________
 
 
ogromny 
light master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 116
Wysłany: 12-03-2017, 17:19   

A taki komunikat co minute jest w dzienniku
Received Response to Broadcast Maintenance Request, But no Unicast Maintenance opportunities received - T4 time out;CM-MAC=54:67:51:ee:d1:56;CMTS-MAC=00:17:10:82:30:02;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 61
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-04-2017, 12:14   

Kod:
14-04-2017 01:32:15    notice    TLV-11 - unrecognized OID;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:a2:89:26:11:5d;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
14-04-2017 01:32:10    warning    MIMO Event MIMO: Stored MIMO=-1 post cfg file MIMO=-1;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:a2:89:26:11:5d;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
14-04-2017 00:54:15    critical    Received Response to Broadcast Maintenance Request, But no Unicast Maintenance opportunities received - T4 time out;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:a2:89:26:11:5d;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
14-04-2017 00:53:36    warning    Lost MDD Timeout;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:a2:89:26:11:5d;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;
14-04-2017 00:53:30    critical    SYNC Timing Synchronization failure - Loss of Sync;CM-MAC=90:5c:44:3d:72:bd;CMTS-MAC=00:a2:89:26:11:5d;CM-QOS=1.1;CM-VER=3.0;


Wie ktoś co to oznacza? Rozłaczyło mi w nocy neta na te 40minut a akurat mialem aukcję.. ;>
 
 
Maciej 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Lis 2013
Posty: 229
Wysłany: 14-08-2017, 09:58   

Mam ciekawostkę (raczej dla mnie, bo Wy, jako bardziej obeznani, pewnie będziecie wiedzieli o co chodzi - na to też po cichu liczę :P ).

Od początku, kiedy został mi wymieniony Technicolor na Cisco 3212 (ponad 3 lata temu) nowy modem bondował mi się na dwóch kanałach upstream - wiem, że niby OK i jest to norma, bo będzie działać OK.

Odkąd pamiętam (podejrzewam, że również od momentu, w którym dostałem Cisco) miałem problemy z samoistnymi resetami modemu - wylogowanie się modemu, zniknięcie dostępu do Internetu na minutę, dwie i zalogowanie się Cisco od nowa - czasem na jeden, czasem na dwa kanały upstream. I tak kilka razy dziennie, czasami częściej, czasami rzadziej.
Więcej informacji i lektura dostępna tutaj - klik!.

Podejrzewałem, że jest to związane z temperaturami otoczenia (bardzo ciepło/zimno, bo sygnał się wtedy waha), natomiast nie dawało mi nigdy spokoju jak to jest, że innym użytkownikom działa wszystko stabilnie, a mnie akurat wtedy Cisco na tyle wariuje, że musi się zresetować?

Co ciekawe, samo UPC nie widziało tych szybkich resetów - według ich informacji w centrali modem działał poprawnie i miał uptime'y zależne od mojego fizycznego wyłączenia go z prądu. Był to jedyny sposób na to, żeby po samoistnym resecie zbondował się na dwóch, a nie jednym kanale upstream. I choć działo się to kilka razy dziennie, system UPC nie wyłapywał tych resetów.

No i cztery dni temu zamówiłem technika (po raz... kilkunasty w ciągu tych 3 lat, tyko i wyłącznie do tego jednego problemu). Tknęło mnie przed jego wizytą, i dla testu podłączyłem Cisco bezpośrednio do jednego komputera, omijając całą moją sieć domową (router TP-LINKa wraz z całym kramem :D ). Pomyślałem, że może to wina routera? Kable nie pogięte, sygnały zawsze w normie (technicy to zawsze sprawdzali, rzadko nawet korygowali).

Jakież było moje zaskoczenie, kiedy w tym momencie Cisco zbondował się na wszystkich 4 kanałach upstream! Co ciekawe, stało się tak również wtedy, kiedy po resecie prądowym podłączyłem z powrotem mój router. Od tej pory (72 godziny) modem działa stabilnie, nie ma żadnych resetów, sygnały trzymają się idealnie (sprawdzam kilka razy dziennie! odpukać, co by nie zapeszyć...).

Dodam, że wieeeele razy w ciągu tych trzech lat modem był resetowany - i prądowo, i guzikiem z tyłu obudowy, więc NA PEWNO zbondowanie 4 kanałów nastąpiło wtedy, kiedy Cisco dostał inne urządzenie do podłączenia - z inną kartą sieciową, o innym MACu - mój bezpośrednio wpięty PC, którego chyba Cisco nigdy wcześniej "nie widział").

O co tu chodzi? :shock:

Technik dodatkowo pokazał mi układ modemów w klatce - i niektórym klientom w tej samej klatce łączy się na 2, innym na 4 kanałach upstream (różne urządzenia, fakt).

Teraz "boję się" odłączać modemu od prądu czy wykonywać twardego resetu (a korci mnie żeby sprawdzić co będzie... :twisted: )... :D

Czy to tylko jakiś wielki zbieg okoliczności i UPC/technik coś przed wizytą w sprawie usterki zmienili w konfiguracji sieci i wymusili łączenie na 4 kanałach?
Nie jest może tak, że Cisco resetował się od lat, bo zawsze szukał tych dwóch niezalogowanych kanałów upstream (czasami w bólach kończąc na podłączeniu tylko jednego z nich)?

Macie jakieś pomysły? ;)
_________________
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 549
Skąd: Gdynia
Wysłany: 14-08-2017, 10:23   

@Maciej, podaj jeszcze jakie masz parametry sygnału. Czasami pomaga podokręcanie złączek na drodze do modemu.
_________________
 
 
Maciej 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Lis 2013
Posty: 229
Wysłany: 14-08-2017, 10:34   



Proszę bardzo.

Tak jak pisałem - sygnał jest koszmarnie idealny - i zwykle taki był, technicy rzadko cokolwiek musieli regulować. Wzruszali jedynie ramionami i mówili: "temperatura...".

Dodam tylko, że jakiś miesiąc temu był większy problem z siecią UPC w rejonie, na tyle, że przyjechali liniowcy, bo sygnał wszystkim pływał. To jednak nie miało wpływu na mój problem - samoistne resety, bo działo się to przed serwisem liniowym, i działo się też potem. Wszystko zmieniło się 3 dni temu. ;)
_________________
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 14-08-2017, 12:50   

Problem nie jest tp-link. Problem widział bym w rozgałęziku bo to dziwne ze jak podlaczyles pod pc to działa na wszystkich. A przenieś cisco do głównego kabla odłaczajac tv i sprawdź czy z tp-linkiem będzie na 4 sie logował. Również zasilacz moze być uszkodzony i za małe napięcie daje pod tp-linka
_________________
 
 
Maciej 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Lis 2013
Posty: 229
Wysłany: 14-08-2017, 12:55   

Cisco loguje się na 4 kanałach nawet po resecie guzikiem z tyłu obudowy - sprawdziłem dzisiaj. Co bym nie robił - wskoczył na 4 kanały - ni stąd, ni zowąd.

Technik wymienił mi zwrotnicę na splitter, bo niepotrzebna mi TV analogowa, więc poziom sygnału trochę wzrósł (mniejsze tłumienie), sprawdził też beczki.

Sęk w tym, że 4 kanały zaczęły się logować jeszcze przed jego wizytą, kiedy wpiąłem PCta pod modem... To mnie najbardziej zastanawia. Teraz 4 kanały upstream są i w połączeniu bezpośrednim z komputerami w domu, i z TP-Linkiem, i po resecie prądowym, i twardym (przytrzymanie guzika).

Coś się "odetkało", nie wiem dlaczego i nie wiem co to spowodowało. Jak już wspominałem - modem był wielokrotnie resetowany na różne sposoby, ale zawsze podpinany był pod niego TP-LINK. Zmiana bondowania nastała po podpięciu do PCta...

:roll:

Niestety nie mogę podpiąć modemu i TP-LINKa pod główny przewód, bo nie starczy mi kabla do komputera żeby zalogować się do modemu.
_________________
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 367
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-08-2017, 19:52   

Od czego zależny parametr SNR ? Bo u jednych jest to ~40dB a np. u mnie 34-35dB a dodam ze mam nowe okablowanie (nowe kable TRISET PROFI, złacza kompresyjne itp)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: