Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana okablowania UPC - czy warto?
Autor Wiadomość
gst 
easy master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 23
Wysłany: 02-07-2017, 10:29   

http://www.elpar.pl/produkty/search?q=kat.+6

który kabel wybrać? Tu są kat. 6

Robimy rozdzielnie i kładziemy nowe kable w rurkach od rozdzielni do każdego pokoju.

Jakie kable najlepsze do telewizji? Żeby w przyszłości nie było problemów z TV 4K a nawet i więcej...
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-07-2017, 11:22   

Co do przewodu Ethernet, to z linka ktory podales wybralbym ktorys z dwoch ostatnich, czyli zwykly nieekranowany kategorii 6. Oba roznia sie izolacja, jedna podobno przy pozarze nie wydziela szkodliwych gazow (wpisz lsoh w google).

Wczesniejsze przewody sa w rozny sposob ekranowane/foliowane. Gdy kupowalem przewod dla siebie, to przeczytalem, ze do mieszkania to przerost formy nad trescia. Nawet w biurowcach, gdy klada po kilkaset wiazek obok siebie nie korzystaja z ekranowania i wszystko dziala dobrze, wiec jak u siebie polozysz kilkanascie to tez bedzie ok.

Kable ekranowane potrzebuja uziemienia, innych koncowek, trudniej je zarobic, imho za duzo z tym zabawy. Mozesz wejsc sobie na linkbasic.eu i tam w dziale poradnikow masz w jednym miejscu sporo przydatnej wiedzy (m.in. o okablowaniu). Generalnie szukaj przewodu UTP cat. 6. Mozesz poszukac wyzszej kategorii, ale tamte juz wymagaja ekranowania (dla spelnienia norm, cat. 6 i 6a to najwyzsze kategorie jakie znajdziesz bez ekranowania). Cat. 6 powinno puscic 10-gigabitow na kilkadziesiat metrow, wiec moim zdaniem wystarczy na kilkanascie (kilkadziesiat?) lat.

Co do kabla antenowego, ja mam triset 113. Podobno bardzo dobry. Czy wystarczy do 4k? Nie wiem... Musisz pytac innych. Moim zdaniem spokojnie.

Upewnij sie tez, jak sprawa wyglada ze swiatlowodem, tzn. w jaki sposob sygnal doprowadzany jest do modemu, mikroprzelacznika czy dekodera TV. Czy swiatlowodem idzie tylko internet, czy internet+TV i w jaki sposob jest to pozniej rozdzielane. Dlaczego to wazne? Bo od tego zalezy, jaki rodzaj kabli musisz polozyc od mikroprzelacznika (ktory, jesli pojawi sie u Ciebie kiedys swiatlowod, zamontuja Ci prawdopodobnie blisko wejscia, wiec nie biedzie problemu z polozeniem swiatlowodu od klatki do mikroprzelacznika) do modemu/rozdzielni czy poszczegolnych dekoderow.

Jesli od mikroprzelacznika do modemu idzie skretka, to od mikroprzelacznika do miejsca gdzie bedzie stal modem puszczasz przewod ethernet. Jesli koncentryk - koncentryk. Jesli w ogole swiatlowod podlaczany jest bezposrednio do modemu, to od wejscia do mieszkania (czyli miejsca, gdzie doprowadza Ci swiatlowod) do "rozdzielni" (czyli miejsca skad siec LAN rozchodzi sie po mieszkaniu) puszczasz jeden przewod ethernet (i wtedy najwyzej postawisz modem blisko wejscia do mieszkania, czyli tam, gdzie doprowadza Ci swiatlo).

To samo z TV. Jesli TV idzie niezaleznie od swiatlowodu koncentrykiem, to nic nie musisz zmieniac.
 
 
 
gst 
easy master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 23
Wysłany: 02-07-2017, 11:45   

Chwila, chwila. UPC twierdzi, że obecnie światłowód dochodzi jedynie do piwnicy w bloku, dalej już lecą inne kable, do mnie do mieszkania wchodzi też zwykły miedziany sprzed 10 lat :)
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 403
Wysłany: 02-07-2017, 14:47   

gst napisał/a:
Chwila, chwila. UPC twierdzi, że obecnie światłowód dochodzi jedynie do piwnicy w bloku, dalej już lecą inne kable, do mnie do mieszkania wchodzi też zwykły miedziany sprzed 10 lat :)

no tak, ale chyba sie nie ograniczasz tylko na upc i na pare lat w przod, tylko myslisz przyszlosciowo?
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-07-2017, 16:06   

Pisalem przyszlosciowo.

Dzisiaj wystarczy (tak jak na jednym ze schematow) puscic pojedynczego, miedzianego koncentryka (ktory wchodzi Ci do mieszkania) do miejsca, gdzie rozdzielisz go na kilka (po 1 do modemu i na kazdy TV). Najlepiej tez puscic minimum jednego koncentryka z balkonu do tego samego miejsca, w ktorym rozdzielasz kabel antenowy idacy z klatki. Wtedy, w zaleznosci od upodobania bedziesz mogl zmieniac zrodlo sygnalu idacego do kazdego Tv miedzy sygnalem kablowki idacym z klatki, a sygnalem TV naziiemnej idacym z balkonu (od anteny, ktora koedys byc moze zainstalujesz).

Chodzilo mi o sytuacje, gdy kiedys (byc moze) jakis operator moglby zaoferowac Ci swiatlowod do samego mieszkania. Co wtedy? Nie wiem, bo u mnie swiatlowodu nie bedzie i watpie, by kiedys mialo sie to zmienic (poza zwyklymi kablowkami mam jeszcze tylko operatorow oferujacych TV i Internet po skretce).

Mozliwosci sa chyba trzy (ale to moje gdybanie, warto, by ktos mnie wentualnie poprawil).

1. Albo na wejsciu do mieszkania (czyli tam, gdzie doprowadza Ci swiatlo z klatki) zamontuja Ci mikroprzelacznik, a dalej sygnal internetowy pojdzie ethernetem do modemu - wtedy od wejscia do mieszkania do miejsca, z ktorego planujesz rozdzielac siec LAN warto puscic jedna dodatkowa skretke, ktora "pusci" sygnal internetowy od mikroprzelacznika do modemu.
2. Albo swiatlo doprowadzane jest bezprosrednio do modemu. Wtedy tez warto polozyc dodatkowy przewod ethernet od wejscia do mieszkania do miejsca, gdzie rozdzielasz przewody ethernet na cale mieszkanie. W takiej sytuacji przy wejsciu do mieszkania postawisz modem, a w miejscu gdzie rozdzielasz siec LAN - router/switch.
3. Albo na wejsciu do mieszkania zamontuja Ci mikroprzelacznik, ale sygnal od mikroprzelacznika do modemu bedzie musial isc koncentrykiem. Wtedy miedzy wejsciem do mieszkania a "rozdzielnia" puszczasz kolejny koncentryk na potrzeby przyszlego internetu.

We wszystkich trzech sytuacjach nie wiem co z sygnalem TV.

Konczac... Dla swietego spokoju polozylbym miedzy "rodzielnia", a wejsciem do mieszkania po 2 przewody koncentryczne i ethernetowe (na moim planie jest chyba tylko jeden koncentryk). A noz sie kiedys przydadza...

I jeszcze jedno. Jak juz ostatecznie zaplanujesz siec to wrzuc tu jej schemat. Moze ktos cos jeszcze wylapie i zasugeruje jakas zmiane.
 
 
 
gst 
easy master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 23
Wysłany: 13-08-2017, 13:57   

Kable położone, remont na ukończeniu, teraz spinam wszystko w całość.

Potrzebuje jeszcze porady co do rozdzielacza sygnału - czy on może być przed routerem - czyli jednym kablem sygnał wchodzi do mieszkania -> rozdzielacz ->wychodzi 5 kabli - 1 do modemu ConnectBox i 4 do każdego z pomieszczeń (antenowy do TV). Chodzi mi o to, czy nie będzie utraty prędkości Internetu i/lub problemy z sygnałem. I tak TV będą na raz chodziły max 2.

Do wyboru mam:

https://www.dvbsklep.pl/p...-R-6-Signal/125

http://allegro.pl/rozgale...6684643374.html

http://allegro.pl/spliter...6693717414.html
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 188 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3964
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 13-08-2017, 14:17   

Szukaj takiego z jak najmniejszym tłumieniem. Najlepiej zamontować przed wszystkimi urządzeniami, prawdopodobnie będzie trzeba wyregulować sygnał. Nie wiem jak z odległościami od rozdzielanego miejsca do modemu. Jeżeli masz tylko 3 urządzenia, to na razie nie montuj 6-wyjściowego tylko zamontuj 3-way splitter.

Ta ostatnia pozycja ma podane:
- Tłumienie 4dB
To nie możliwe.
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-08-2017, 16:29   

1. Nie wiem jak zrobić lepiej - czy dać jeden większy rozdzielacz i od razu rozdzielić sygnał na wszystkie urządzenia, czy najpierw dać jeden rozdzielacz "na dwa" i do pierwszego złącza podłączyć modem, a do drugiego (krótkim przewodem) podłączyć drugi rozdzielacz, którym rozdzielisz sygnał już tylko dla każdego TV. U mnie mam dwa rozdzielacze - najpierw dzielony jest sygnał dla modemu a dopiero później dla każdego TV.

2. Moim zdaniem, jeśli nie zamierzasz naraz korzystać ze wszystkich gniazdek TV (a zrobiłeś ich więcej za moją sugestią, na wypadek przeniesienia kiedyś TV w inne miejsce), to nie warto instalować "większego" rozdzielacza i od razu rozdzielać sygnału do każdego, nawet niewykorzystywanego obecnie gniazda (wydaje mi się, że wtedy każde gniazdko dostanie słabszy sygnał, mimo że w rzeczywistości korzystał będziesz tylko z np. dwóch). Lepiej rozdzielić sygnał tylko na 2 telewizory i w razie czego przepinać przewody na rozdzielaczu (gdy kiedyś będziesz chciał postawić TV w innym miejscu).

U mnie z przepinaniem nie ma problemu, bo wszystko schowane jest za drzwiczkami skrzynki multimedialnej, wkutej w ścianę. Ze ściany wychodzi kilka przewodów, część wisi niewykorzystana, część jest podłączona, wszystkie zostawione są ze sporym zapasem żeby ich za mocno nie załamywać. Jeśli u Ciebie będzie to bardziej na widoku i chciałbyś to zrobić estetyczne to chyba nie masz wyboru i musisz sygnał od razu rozdzielić na wszystkie gniazdka.

3. Najlepiej jakbyś skontaktował się z UPC i zamówił wizytę instalatora. Wtedy nie musisz bawić się w żadne zakupy i zastanawiać, czy to będzie działało. Przyjdzie technik i doradzi najlepsze rozwiązanie...
 
 
 
gst 
easy master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 23
Wysłany: 13-08-2017, 23:11   

Czyli chyba najlepiej będzie kupić ten firmy Signal? Według mnie najsensowniej kupić od razu na więcej wyjść bo przecież przewody mogę zawsze z niego wyjąc ;)

Pytanie 2 - czy ktoś wie gdzie kupić dobry przewód Hdmi o dużych długościach np 5-7 m? Niestety jedna rzecz zepsułem w swoim remoncie mianowicie nie dałem kabla Hdmi pomiędzy tv głównym a PC a często z tego wcześniej korzystałem i kabel się walal po podłodze. No nic teraz będę musiał go ukryć w listwę przypodłogowa.
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-08-2017, 23:54   

1. Wyjęcie przewodów IMHO nic nie da, bo tłumi (chyba) sam rozdzielacz. Jeśli jest inaczej (i większe tłumienie pojawia się dopiero po podłączeniu kolejnego odbiornika do dodatkowych wyjść) to nie musiałbyś odpinać żadnych przewodów, wystarczyłoby po prostu, że do tych dodatkowych gniazdek "na końcu" nie podłączałbyś żadnych urządzeń.

Jak mówiłem, najlepiej jak umówiłbyś się z UPC zamiast samemu kombinować. Być może nie ma w ogóle powodów do obaw o siłę sygnału i bez problemu możesz od razu rozdzielić sygnał na te ~7 (czy ile tam masz) wyjść. Jak masz kupować rozdzielacz samemu i płacić za przesyłkę, to równie dobrze możesz zapłacić 50 zł za wizytę technika (chyba tyle płaci się w UPC, w Vectrze miałem to za darmo). Jeśli natomiast konieczne chcesz go kupić samemu, to kiedyś polecali tu produkty firmy Telmor.

2. Tu nie pomogę. Ja nie podłączam kompa do TV, więc nawet nie sugerowałem poprowadzenia kabla HDMI w podłodze. Wspomniałem tylko np. o przewodach do kolumn czy różnych kablach na balkon/taras. Nie wiem czy to zależy od samego przewodu, końcówek czy samych odbiorników (telewizora czy konsoli), ale upewnij się, że będziesz mógł przesyłać po nim wszystkie nowsze standardy (4K, 60Hz, HDR, itp.).
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4755
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 14-08-2017, 01:29   

gst napisał/a:
gdzie kupić dobry przewód Hdmi o dużych długościach np 5-7 m?

Przewód taki by musiał mieć certyfikat z laboratorium HDMI.
W sklepach żaden tego nie ma - może być konieczność zastosowania wzmacniacza HDMI przy odległości powyżej tych 5-7 m.
gst napisał/a:
kabel się walal po podłodze. No nic teraz będę musiał go ukryć w listwę przypodłogowa.

Pod warunkiem, że tylko w linii prostej.
Choć od jakiegoś czasu stasuję przewody HDMI firmy Wireway:
http://allegro.pl/kabel-h...6924347872.html
Skuteczne na tych 5 m i bardzo plastyczne do układania.
omufo napisał/a:
równie dobrze możesz zapłacić 50 zł za wizytę technika

50 zł to jest z tego co pamiętam za dodatkowe każde gniazdko podłączone do instalacji.
W cenie 50 zł masz tylko jedno gniazdko.
Co do splittera u instalatora z UPC (wątpię, czy będzie miał przy sobie taki na 7 wyjść) - komu mają to zakładać, skoro 50 zł liczą sobie za kolejne następne gniazdka - razem by to wyszło prawie 350/400 zł.

Zamiast splittera można też zastosować TAP (ODGAŁĘŻNIK).
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-08-2017, 10:37   

Nie wiem jakie sa dokladne ceny i zasady ich naliczania, ale watpie by bylo jak piszesz i za zamontowanie jednego splittera poloczyli 300-400 zlotych...

Po pierwsze odnosi sie to do "dodatkowego gniazdka". Jesli mam multiroom i internet to przynajmniej 3 naleza mi sie jak psu buda, dopiero od czwartego moga zaczac liczyc dodatkowa oplate. Takze zawsze moge wezwac technika, poprosic o splitter z tylko trzema wyjsciami (ktory mi sie nalezy), powiedziec by podlaczyl do niego tylko te kable ktore na drugi koncach koncza sie na gniazdkach gdzie stoja oba telewizory i modem, a w razie gdy kiedys TV postawie przy innym gniazdku, to sam sobie poprzepinam odpowiednie przewody.

Po drugie, tam mowa jest o gniazdkach. Ja to rozumiem jako rozdzielacz albo gniazdko koncowe (w sensie dodatkowe gniazdko - urzadzenie i obudowe). Nawet przy splitterze na 6 czy 7 wyjsc oni nie beda instalowac zadnych dodatkowych gniazdek na koncach (kable sa polozone, a nawet gdyby nie byly to i tak zostawiliby je na zywca wychodzace ze sciany i podpieli do dekodera/TV). Ciezko mi uwierzyc (moze sie myle), ze za montaz tylko jednego splittera mogliby policzyc kilkaset zlotych... A nawet jesli, to jak mowilem - zawsze mozna wziac rozdzielacz z mniejsza iloscia wyjsc.
 
 
 
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 143
Wysłany: 14-08-2017, 13:00   

omufo napisał/a:

Co do kabla antenowego, ja mam triset 113. Podobno bardzo dobry. Czy wystarczy do 4k?

A czymże się 4k różni od 1080? To same częstotliwości radiowe do przepchania. Tylko w paczce zamiast kilku kanałów masz jeden 4k. To taka gadka jak w czasach przechodzenia z na analogowej TV na DVB-T, gdzie marketing twierdził, że do cyfrowej TV musi być inna antena, bo przenosi cyfrowe sygnały ;)

Zamiast triseta niektórzy polecają Televes-a T100
http://www.hollex.pl/kabe...-hd-czarny-100m
jako tego co ma miedziany oplot-ekran, a nie jak triset-113 aluminiak.
Pisze o tym niejaki arik92 o godz 17:39 w wątku:
https://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=47&t=4576&start=60
 
 
czarek77 
light master

Dołączył: 18 Lip 2017
Posty: 67
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 14-08-2017, 13:08   

Pod warunkiem, że tylko w linii prostej.
Choć od jakiegoś czasu stasuję przewody HDMI firmy Wireway:
http://allegro.pl/kabel-h...6924347872.html
Przepraszam ,,, a co to ma być ?? kabel hdmi do ULTRAHD ?? od kiedy to takie kable istnieją ? tak jak anteny do DVB-T ful hd ? w marketach . http://szymonadamus.pl/ws...e-nowych-kabli/ proszę sobie poczytać i nie dawać robić się w jajo , bo za opis na opakowaniu - kabel do 4k sprzedawcy będą podnosić cene z np. 20 pln do 50--80
 
 
dekiel 
light master

Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 143
Wysłany: 14-08-2017, 14:22   

pawelb napisał/a:
ale niech nikt nie liczy że ma dedykowany światłowód i gwarantowane pasmo na całej trasie, bardzo łopatologicznie wyjaśnił to pewien użytkownik w internecie: https://www.facebook.com/...3721107285383:0

Po powyższej lekturze gdybam, że działa to sygnałowo podobnie jak koncentryk w obecnym Docsis?
Czy dobrze rozumiem, że teoretycznie w przypadku użycia odpowiednio spreparowanego modemu kablowego przy obecnej miedzianej technologii też można by było "słuchać" co u sąsiadów się na ich łączach dzieje?
Jak wynika wszystkie linie abonenckie koncentryczne w obecnej kablówce elektrycznie dla sygnałów radiowych są ze sobą połączone-przeźroczyste (a nie że każda linia to osobna dedykowana abonencka, niezależna z "odfiltrowanymi" danymi przeznaczonymi już tylko dla nas), a nie jak skrętki wychodzące z routera gdzie na danej linii-kanale - wyjściu RJ45 - jest już tylko kierowany "odfiltrowany" sygnał przeznaczony tylko dla danego użytkownika linii-kanału.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: