Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fritzbox 7360 za Horizonem
Autor Wiadomość
mazagi 
Klikacz

Dołączył: 09 Wrz 2015
Posty: 9
Wysłany: 12-08-2017, 08:00   

Pitrek napisał/a:
Ja bym zrezygnował z używania Horizona do usługi internetowej i wziął osobny modemorouter w trybie Bridge.

Obawiam się że masz rację. Czy muszę brać tego mediaboxa od UPC czy może są jakieś alternatywy? Najchętniej to bym podpiął bezpośrednio jako pierwszy router z Unitymedia (Niemcy) mojego Fritzboxa 6360 . Chcę sobie kupić bowiem 6490 i 6360 mógłby iść do Gdańska. Ale nie wiem czy pociągnie. Jakie modemoroutery wchodziłyby w rachubę?!
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3512
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 12-08-2017, 08:56   

mazagi napisał/a:
Czy muszę brać tego mediaboxa od UPC
Mediabox to jest dekoder UPC do odbioru TV cyfrowej. Masz w tej chwili Horizona, który jest jednocześnie dekoderem TV jak i też modemorouterem do usługi internetowej. Nie potrzebujesz Mediaboxa, do odbioru TV zostanie Horizon, na którym zostanie wyłączona usługa internetowa, która będzie świadczona przez osobny modemorouter np. Compal, który po przestawieniu w tryb Bridge, będzie zachowywał się jak modem do którego podłączasz swój router.

W UPC bezpośrednio do sygnału z przewodu koncentrycznego nie podłączysz swojego modemu/modemoroutera kablowego. Nie zarejestrujesz go, UPC na to nie pozwala.
_________________
 
 
mazagi 
Klikacz

Dołączył: 09 Wrz 2015
Posty: 9
Wysłany: 12-08-2017, 10:06   

Pitrek napisał/a:
mazagi napisał/a:
Czy muszę brać tego mediaboxa od UPC
Mediabox to jest dekoder UPC do odbioru TV cyfrowej. Masz w tej chwili Horizona, który jest jednocześnie dekoderem TV jak i też modemorouterem do usługi internetowej. Nie potrzebujesz Mediaboxa, do odbioru TV zostanie Horizon, na którym zostanie wyłączona usługa internetowa, która będzie świadczona przez osobny modemorouter np. Compal, który po przestawieniu w tryb Bridge, będzie zachowywał się jak modem do którego podłączasz swój router.

W UPC bezpośrednio do sygnału z przewodu koncentrycznego nie podłączysz swojego modemu/modemoroutera kablowego. Nie zarejestrujesz go, UPC na to nie pozwala.


Sorry. Miałem na myśli Connect box. To jest chyba ten compal tak? On obsługuje Bridge?
Tak jak sobie teraz przypominam na ubee miałem Bridge wlaczony I dlatego nie miałem problemu się z Fritzboxem łączyć.
Dlatego biorę modem. Muszę przez UPC ? Czy mogę go tak kupić? Oni coś muszą zmienić w UPC u siebie?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3512
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 12-08-2017, 10:18   

Tak myślałem, ale lepiej wyjaśnić. Compal to jest Connect Box, on obsługuje Bridge, byle nie włączyli IPv6, który mogą wyłączyć na Twoje życzenie. Bierz Compala. Musisz to załatwić w UPC, nie możesz kupić własnego.
_________________
 
 
mazagi 
Klikacz

Dołączył: 09 Wrz 2015
Posty: 9
Wysłany: 12-08-2017, 11:14   

Pitrek napisał/a:
Tak myślałem, ale lepiej wyjaśnić. Compal to jest Connect Box, on obsługuje Bridge, byle nie włączyli IPv6, który mogą wyłączyć na Twoje życzenie. Bierz Compala. Musisz to załatwić w UPC, nie możesz kupić własnego.

Dzięki. Udarzam do UPC.
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam

[ Dodano: 16-08-2017, 11:21 ]
Sluchajcie,
przedwczoraj byl gosciu z UPC i podpial Connect Box. Przez teamviewer wszedlem na niego i zmienily tryb na modem. Automatycznie wylaczyl wifi, ale niestety Fritz box nie przejal funkcji routera. Rodzice maja radio internetowe, ktore przez wifi laczy sie z Fritzboxem. Jezeli Connect box jest w tyrbie routera wifi ciagniete jest z fritza na tym radiu internetowym i funkcjonuje. Zmieniam na tryb modem Fritzbox nie dosaje internetu i Radio internetowe nie dziala. Komputer stacjonarny jest podlaczony kablem LAN do LAN1 connect boxa i niezaleznie od trybu jest online. Myslalem, ze Fritza trzeba podlaczyc LAN1 do LAN1 zeby zbrydgowac. I teraz juz jestem zamieszany. Fritz boxa widze na Connect box tylko jak Connect box jest jako router. Dostaje lokalny IP z DHCP Connect box, ale oczywiscie przez ten IP nie moge na niego wejsc. No i VPN do Fritza tez nie funkcjonuje. Nie wiem, co jeszcze moge zrobic.

Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi.

[ Dodano: 16-08-2017, 16:30 ]
Udalo sie! Blyd byl, ze po zmianie na tryb modem i przelaczeniu kabli LAN do fritza nie zrobilismy restetu Connect Boxa. Teraz mam VPN i wszystko hula i smiga.

Jeszcze raz dzieki za pomoc.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: