Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
900Mbits już w Neti dostępne.
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1891
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-07-2017, 16:33   

KOCUREK1970 napisał/a:
możesz już mieć 10/1?

Tyle to aż nie bo przecież jest ta ustawa co mówi o gwarancji minimum 40% prędkości.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4616
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-07-2017, 17:15   

MrPepka napisał/a:
ustawa co mówi o gwarancji minimum 40% prędkości.

Ustawa rządzi tym co się dzieje w sieci operatora? (co nie zmienia faktu, że taki zapis jak przytoczyłem może być w jego umowie).
Pomijam już fakt, że możesz mieć zagwarantowane i 100% łącza non stop a się żadna strona nie załaduje bo "upłynął limit czasu" :twisted:
To tylko nic nie znaczący zapis na kawałku papieru, na który operatorzy w Polsce mają wywalone - no bo co im w sumie na podstawie tego zapisu możesz SKUTECZNIE zrobić? - NIC.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1891
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-07-2017, 18:03   

KOCUREK1970 napisał/a:
Pomijam już fakt, że możesz mieć zagwarantowane i 100% łącza non stop a się żadna strona nie załaduje bo "upłynął limit czasu"

Problemy po stronie serwera, a problemy po stronie klienta to dwie różne rzeczy.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że masz rację.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4616
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-07-2017, 18:54   

MrPepka napisał/a:
Problemy po stronie serwera, a problemy po stronie klienta to dwie różne rzeczy.

Do słuchawki na infolinii możesz sobie wrzeszczeć ile dusza zapragnie (i tak mają na to tam wywalone) jeśli tak składasz reklamację.
Jeśli ma to być skuteczne i nie chcesz im pozwolić cię zwodzić i zlewać moczem, MUSISZ złożyć reklamację na PIŚMIE - firma ci odpowie w 30 dni... pismem, w którym ci wskażą niezasadność tej reklamacji, bo przecież od tygodnia już all jest ok :mrgreen: (ale przecież 3 tygodnie usługa nie działała prawidłowo, oddajcie mi kasę złodzieje) - to skrobiesz NASTEPNĄ reklamację (bo tamta już zamknięta).
Tak mija właśnie kilkadziesiąt dni od momentu, kiedy KLIENTOWI wydawało się, że ma jakieś PRAWA (no w sumie to klient jakieś prawa ma) - tylko, że kierownik szatni odpowiada "my nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobisz"... :mrgreen: :mrgreen:
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1891
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-07-2017, 19:03   

I nie ma żadnego sposobu na to? Toż ta Polska to "same" złodzieje. No jak to tak. :mrgreen:
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4616
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-07-2017, 19:37   

Cytat:
I nie ma żadnego sposobu na to?

Jak nie ma, no jest - podałem jaki :twisted:
A że na to ma wywalone operator to co ja Ci poradzę. :?
Zawsze możesz też pójść do sądu - no sam zobacz ile masz możliwości (pierwsza rozprawa może w 2020r :mrgreen: to popatrz ile masz czasu się dobrze do tego przygotować) :twisted:
MrPepka napisał/a:
Toż ta Polska to "same" złodzieje.

Może inaczej - Ciebie jako JEDNOSTKĘ wszystkie organy PAŃSTWA zniszczą w 3 mc (bo TY sam za wszystko odpowiadasz).
Ale firma, korpo gdzie pracuje 3 tys ludzi i na każdym dokumencie może być 10 podpisów i pieczątek - jak tu szybko poszukać kozła ofiarnego i ukarać... - no sam widzisz, że tu te same organy państwa nie dają rady.
_________________
Ostatnio zmieniony przez KOCUREK1970 26-07-2017, 19:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1891
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 26-07-2017, 19:41   

Cytat:
Jak nie ma, no jest - podałem jaki

Ale bez gwarancji to nie to samo ;)
_________________
 
 
Ren24 
Klikacz

Dołączył: 17 Sie 2017
Posty: 3
Wysłany: 17-08-2017, 03:04   

Witam

W mojej okolicy pojawiła się opcja instalacji Netii na ich światłowodzie (technologia PON). Dają urządzenie Huaweii ONT Combo. Moje pytanie jest następujące - czy można się obyć bez tego urządzenia i używać swój router z gigabitowym portem WAN oraz osobnym AP?. Wydaje mi się że przy światłowodzie nie jest potrzebny modem jak w wypadku DSL ale nie jestem zbyt biegły w tym temacie.

Trafiłem na opis konfiguracji PON dla Netiaspota, i tutaj podaje (domyślam się że do domu wejdzie światłowód, na ścianie zrobią puszkę i przelotkę na ethernet) że wpinamy kabel ethernetowy w port WAN i po prostu przestawiam ten port na PPPoE, wpisuje login + hasło i tyle. Dlatego mam nadzieje że generalnie każdy router z gigabitowym portem WAN z obsługą PPPoE powinien dać tutaj radę chyba że się mylę?
pomagam. net/netia-spot/konfiguracja-dla-pon/

Nie chciałbym użytkować tego urządzenia w trybie Bridge (zakładając że w ogóle taki tryb obsługuje), mam tak obecnie ustawionego Netiaspota który działa jeszcze na ADSLu, niemniej liczyłem na to że pozbędę się jednego urządzenia.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualną pomoc.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 176 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3721
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 17-08-2017, 10:37   

Ren24 napisał/a:
....instalacji Netii na ich światłowodzie (technologia PON). Dają urządzenie Huaweii ONT Combo. Moje pytanie jest następujące - czy można się obyć bez tego urządzenia i używać swój router z gigabitowym portem WAN oraz osobnym AP?. Wydaje mi się że przy światłowodzie nie jest potrzebny modem jak w wypadku DSL ale nie jestem zbyt biegły w tym temacie.

Bez niego się nie obejdzie. Mam tylko doświadczenie, u kogoś z rodziny, z modemami, które fabrycznie maja tryb Bridge, więc do niego podłączasz własny router.

Światłowód jest pociągnięty do mieszkania do gniazdka, patchcordem światłowodowym jest podłączony modem (terminal) PON. Do niego skrętką dekoder STB, telefon i albo komputer, albo własny router (PPPoE).

Ren24 napisał/a:
Nie chciałbym użytkować tego urządzenia w trybie Bridge (zakładając że w ogóle taki tryb obsługuje), mam tak obecnie ustawionego Netiaspota który działa jeszcze na ADSLu, niemniej liczyłem na to że pozbędę się jednego urządzenia.
Niestety bez trybu Bridge to wielkiego sensu nie ma. Nie mam dostępu do Huaweia, ale w screenach menu widać wybór: Bridge WAN i Route WAN.
_________________
 
 
Ren24 
Klikacz

Dołączył: 17 Sie 2017
Posty: 3
Wysłany: 17-08-2017, 15:31   

Dzięki za odpowiedź. Z tego co wygoglałem, prawdopodobnie za miesiąc dostanę Huawei HG8245Q ponieważ ten model często się przewija w ostatnich wynikach a wybrałem opcję 900Mbit (wiadomo upload raz dwa na tydzień pewnie się przyda). Podobno ten tryb bridge jest ale co jakiś czas coś się może zresetować i trzeba ustawiać na nowo. Ktoś też narzekał na zasięg WiFi.

Zastanawiam się czy gdybym jednak tern wynalazek (Huaweii/ONT Combo) sobie zostawił jako modem/router dla połączeń kablowych, ale niejako odciążył, w sensie wyłączył na nim WiFi i do jednego z portów podpiął router Asusa RT-AC68U przestawiony w tryb AP (na Asusie mam też podpięty dysk na USB, posiada port USB 3.0), to czy takie rozwiązanie pracowało by znośnie. Chodzi raptem o kilka komputerów i urządzeń mobilnych.

Niestety nawet producent Huaweii nie udostępnia w specyfikacji danych typu procesor czy ilość pamięci jaka jest w routerze, ciężko ocenić czy ten wynalazek w ogóle potrafi przepchnąć takie pasmo.
Nawet nie mówię tu o VPN, gdzie i3 7350k/i7 7700k tzn jeden rdzeń 4ghz na OpenVPN dobija raptem do ok 750mbit.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez Ren24 17-08-2017, 15:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 176 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3721
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 17-08-2017, 15:37   

Oczywiście Twój Asus może pracować jako AP. LAN Huawei do LAN Asusa.
_________________
 
 
Ren24 
Klikacz

Dołączył: 17 Sie 2017
Posty: 3
Wysłany: 17-08-2017, 15:49   

Pitrek napisał/a:
Oczywiście Twój Asus może pracować jako AP. LAN Huawei do LAN Asusa.

Już testowałem tego Asusa w trybie AP więc tutaj wszystko na pewno zagra. Ciekaw jestem jak sprawuje się to urządzenie Huaweii które rozdaje Netia.

Czy do "przepychania" łącza 900/100 po samej skrętce, przy wyłączonym WiFi czy założeniu że nie udostępniamy na routerze żadnych zasobów przez port USB, ten router (ONT Combo, prawdopodobnie Huawei HG8245Q) jest wystarczająco szybki?. Czy niema czegoś takiego że Netia sprzedaje usługę w opcji X, podczas gdy dołączany sprzęt jest fizycznie zbyt słaby aby te prędkości osiągnąć (lub też strony bardzo wolno się otwierają gdy raptem jedna osoba ogląda coś na netflixie). Jestem od 8 lat na ADSLu, większość tego z Netiaspotem i pytam poważnie bo obecnie trzeba iść na duże kompromisy i umawiać się że np. aktualizacje na steamie to po północy, a Netflix tylko w srednim abonamencie bo 4K za chiny nie rusza na parunastu megabitach itp.

Pozdrawiam!
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4616
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 17-08-2017, 16:08   

Ren24 napisał/a:
Jestem od 8 lat na ADSLu, większość tego z Netiaspotem i pytam poważnie bo obecnie trzeba iść na duże kompromisy

Prędkości minimalne, zależnie od wykupionej usługi, winny być zawarte w umowie.
Ren24 napisał/a:
ONT Combo, prawdopodobnie Huawei HG8245Q) jest wystarczająco szybki?.

Będzie działać - raczej mało prawdopodobne jest, że non stop będziesz miał dostępne te 900 Mb (musieli by na Twoją ulicę "rzucić" przepływności kilkanaście GIGABITÓW, by obsłużyć tam wszystkich z 900 Mb - tak na 100% nie będzie).
_________________
 
 
Gatki 
Klikacz

Dołączył: 25 Cze 2017
Posty: 14
Wysłany: 31-08-2017, 22:24   

Mam tego Huwai od INEA i skrętka linkuje się do 1gbit. A czy router uciągnie tyle to nie wiem. Trzeba by szukać jakiś testów.
 
 
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 127
Skąd: Wrocław
Wysłany: 02-09-2017, 23:41   Jak pięknie byłoby...

jakby ludzie nawet nie z Wrocławia mający dostęp do 900Mbits NETII porobili jakieś testy w grach online z widocznym pingiem i zrzut ekranu a potem po pół roku czasu jeszcze raz pokazali bo już dawno zauważyłem zależność ,że nowi dostają parametry łącza wyższe(u wszystkich usługodawców tak jest) niż nawet umowa przewiduje zwłaszcza pod względem PINGU w grach online a potem on rośnie nawet o 100% jednak gdy masz 15ms pingu i rośnie ci do 30ms to i tak jest to świetne łącze do gier online.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: