Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki modem UPC BIZNES // 300/30 // Horizon
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 24-07-2017, 13:22   

buzek napisał/a:
głowny obecnie cel to bycie "dostepnym" na torrentach.

Wyłącz DMZ i port forwarding, a włącz jedynie upnp i na routerze i na kliencie torrent z którego korzystasz.
_________________
 
 
buzek 
classic master

Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 256
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-07-2017, 13:46   

zrobilem tak, zresetowalem wszystko co sie dalo, dalej niestety pokazuje mi IP wewnetrzne...
gdzies czytalem, ze takie urzadzenie nie powinno miec ustawionego IP przez DHCP tylko recznie

jak sprawdzic czy to dziala poprawnie? czy po takim ustawieniu w ipconfig IP powinno wyswietlac sie zewnetrzne?
Ostatnio zmieniony przez buzek 24-07-2017, 14:08, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 391
Wysłany: 24-07-2017, 14:04   

buzek napisał/a:
zrobilem tak, zresetowalem wszystko co sie dalo, dalej niestety pokazuje mi IP wewnetrzne...
gdzies czytalem, ze takie urzadzenie nie powinno miec ustawionego IP przez DHCP tylko recznie

ip wewnetrzne bedziesz mial jezeli hitron jest ustawiony jako modemorouter. jak wlaczysz upnp to poprostu klient automatycznie ci przekieruje odpowiednie porty
 
 
buzek 
classic master

Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 256
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-07-2017, 14:11   

odpowiednie tzn wszystkie? a jak zrobic, zeby hitron byl ustawiony jako zwykly modem...
 
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 24-07-2017, 14:29   

A dobra już załapałem. Chodzi o to, że nie jesteś osiągalny z zewnątrz. No tak w takim przypadku hitron musi przekazywać do komputera publiczne ip (choć hitron powinien teoretycznie przekierowywać porty z jego publicznego ip na ip komputera i wtedy też byś był dostępny z zewnątrz).
buzek napisał/a:
a jak zrobic, zeby hitron byl ustawiony jako zwykly modem...

A spróbuj tego sposobu:
https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=183500#183500
Jest dla technicolora, ale to w gruncie rzeczy wysłanie komendy snmp do modemu. Zobacz czy zadziała w hitronie.
_________________
 
 
buzek 
classic master

Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 256
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-07-2017, 18:54   

MrPepka napisał/a:
A dobra już załapałem. Chodzi o to, że nie jesteś osiągalny z zewnątrz. No tak w takim przypadku hitron musi przekazywać do komputera publiczne ip (choć hitron powinien teoretycznie przekierowywać porty z jego publicznego ip na ip komputera i wtedy też byś był dostępny z zewnątrz).

ale tak niestety mi to nie dziala :/

informacja jaką uzyskałem na infolinii, to taka, ze na Hitronie chocby nie wiem jak sie starac nie da sie zrobic, zeby uzyskac zewnetrzne IP na swoim urzadzeniu :( jedyne rozwiazanie to stałe IP... jeszcze maja sprawdzic dla mnie czy nie maja gdzies modemu Ubee EVW 3226...

Zastanawia mnie jedna rzecz jak patrze po torrentach to wiekszosc uzytkownikow jest "dostepnych" z zewnetrznym IP... naprawde nie da sie tego jakos ustawic?
 
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 24-07-2017, 19:24   

A spróbowałeś tego sposobu co ci podlinkowałem wyżej? Nie zwracaj uwagi na to, że to dla Technicolora tylko sprawdź u siebie w Hitronie czy zadziała.
_________________
 
 
buzek 
classic master

Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 256
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-07-2017, 19:27   

MrPepka napisał/a:
A spróbowałeś tego sposobu co ci podlinkowałem wyżej? Nie zwracaj uwagi na to, że to dla Technicolora tylko sprawdź u siebie w Hitronie czy zadziała.

Jeszcze nie mam widocznych uslug w MOJE UPC (nie moge wylaczyc UPC WIFREE), jak tylko bede mial sprobuje, dzieki...
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 24-07-2017, 19:29   

buzek napisał/a:
jak zrobic, zeby hitron byl ustawiony jako zwykly modem...

Założyć firmę (i pisze to jak najbardziej poważnie) - tylko firma dostanie stałe IP i ma możliwość przełączenia Hitrona w tryb modemu.
Detalista zapomnij (choć można próbować, może "uda" się ich przekonać).
buzek napisał/a:
jeszcze maja sprawdzic dla mnie czy nie maja gdzies modemu Ubee EVW 3226...

Nie musi być Ubee, ConnectBox (Compal) też może być - i jeden i drugi ma tryb mostu.
buzek napisał/a:
Jeszcze nie mam widocznych uslug w MOJE UPC (nie moge wylaczyc UPC WIFREE), jak tylko bede mial sprobuje

Kontaktuj się przez chat - mnie przez Moje UPC nie oddało się deaktywować WiFree
_________________
Ostatnio zmieniony przez KOCUREK1970 24-07-2017, 19:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1780
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 24-07-2017, 19:32   

KOCUREK1970 napisał/a:
Założyć firmę (i pisze to jak najbardziej poważnie) - tylko firma dostanie stałe IP i ma możliwość przełączenia Hitrona w tryb modemu.

Ale buzek wziął (chyba) umowę firmową (na detaliczną rzadko kiedy udaje się uzyskać hitrona).
KOCUREK1970 napisał/a:
ConnectBox (Compal)

Firma przy prędkości 300 nie dostaje Compala.
buzek napisał/a:
nie moge wylaczyc UPC WIFREE

Ale Hitron nadaje Wi-Free? Bo jeśli nie to nie musisz go wyłączać.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 24-07-2017, 19:46   

MrPepka napisał/a:
Ale buzek wziął (chyba) umowę firmową (na detaliczną rzadko kiedy udaje się uzyskać hitrona).

No faktycznie gdzieś o tym wspomniał wcześniej (teraz dopiero doczytałem - przepraszam).

No to tym bardziej w czym problem?
Przełączają już z tego co tu ktoś wspomniał Hitka w tryb mostu (nawet opłacając to stale IP pal licho) do tego własny router i bajka.
_________________
 
 
buzek 
classic master

Dołączył: 02 Lis 2005
Posty: 256
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-07-2017, 20:13   

tak to jest normalnie na firme. Nie ma problemu bede musial domowic, bo niestety nie dostalem stalego IP
 
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 391
Wysłany: 24-07-2017, 20:23   

buzek napisał/a:
tak to jest normalnie na firme. Nie ma problemu bede musial domowic, bo niestety nie dostalem stalego IP

ja dostałem stałe ip za free, bo raz wysłali technika który miał mi dać ubee i przyszedł bez ubee bo ich nie mieli i był problem komunikacji konsultanta z technikami. potrzebowałem zewnętrzne ip na swoim urządzeniu i to mówiłem na technicznym. ale ktoś już tutaj wspomniał że jest możliwość przełączenia w tryb mostu.
 
 
_QMAN_ 
Klikacz


Dołączył: 14 Wrz 2017
Posty: 2
Wysłany: 14-09-2017, 17:46   

Witam nie będę zakładał nowego tematu, podłączę się tutaj
Obecnie posiadam to co w opisie:
-FB 250/20 Mb/s
-router Compal

i płacę 78 PLN

Dzwonił Pan z UPC i zaoferował przejście na ofertę biznesową:
- internet 300/30 Mb/s
- WiFi
- gwarancja SLA 6h
- zmiana routera na Hitron

Cena to 67PLN netto czyli 83PLN

Kusi te 30 UP oraz możliwość odliczenia faktury, ale nie wiem czy ten Hitron to dobry sprzęt?

Pozdrawiam
 
 
januszmk 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 391
Wysłany: 15-09-2017, 05:31   

czyli będziesz płacił 23zl mniej po odliczeniu, choć na osobe indywidualną też jesteś lepsze warunki wynegocjować. SLA 6h to pic na wode. Hitron to praktycznie to samo co Compal, tylko prawdopodobnie wylacza ci w nim wifi i dadza zewnetrzny router z wifi (nawet jak nie bierzesz z stałym adresem ip)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: