Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Modem UPC - który najbardziej kompaktowy?
Autor Wiadomość
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 15-07-2017, 15:13   

Cytat:
100Mb/s to za mało na materiał FullHD w dobrej jakości a co dopiero 4K.

A kto tak powiedział?
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1509
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 15-07-2017, 17:04   

"fullHD" to jakieś 4 do 16 Mbps w zależności od nadawcy.
Jeśli chodzi o 4K to jest stosowany nowy kodek hevc który nawet przy 10 Mbps potrafi ogarnąć całkiem przyzwoitą jakość odbioru.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 15-07-2017, 17:06   

Cytat:
fullHD" to jakieś 4 do 16 Mbps w zależności od nadawcy.
Jeśli chodzi o 4K to jest stosowany nowy kodek hevc który nawet przy 10 Mbps potrafi ogarnąć całkiem przyzwoitą jakość odbioru.

No dobra, ale chodzi też o to aby film nie buforował się co kilka sekund.
_________________
 
 
piowor 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Cze 2016
Posty: 161
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 15-07-2017, 17:06   

A chociażby netflix na swojej stronie Zalecenia dotyczące szybkości połączenia internetowego podaje: "25 Mb/s — zalecana szybkość połączenia dla jakości Ultra HD".
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1509
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 15-07-2017, 17:12   

co innego prędkość jaką zaleca dostawca treści a realna prędkość połączenia do serwera z którego leci film. Netflix ma test pod adresem fast.com który pokazuje prędkość z serwerów netflix do użytkownika. Nie należy wyniku traktować jak prędkość łącza bo mogą być niższe wartości.
_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-07-2017, 19:57   

Póki co 100 Mbitów spokojnie wystarcza do nawet najbardziej wymagających filmów 4K. Obecne filmy bluray z wielokanałowym dźwiękiem HD mają bitrate poniżej 80. Jak pojawią się materiały lepszej jakości, pojawią się też złącza gigabitowe w telewizorach (o ile jeszcze ich nie ma - nie śledzę tematu).

Poza tym jakie to ma znaczenie? Nawet najtańszy kabel cat. 5e i tak będzie lepszy od Wifi.

Moim zdaniem sieć LAN w mieszkaniu autora (patrząc po zdjęciach) jest/będzie mocno niewystarczająca (widzę tam 3 skrętki, pewnie po 1 do każdego pomieszczenia) i jeśli nie chce za jakiś czas żałować, to powinien ją na etapie wykańczania mieszkania bardziej rozbudować (a to ciężko będzie zrobić w oparciu o niewielką, wkutą w ścianę skrzynkę multimedialną). Stąd też moja sugestia o niefiksowaniu się na szukaniu jak najmniejszego modemu i umieszczeniu go za wszelką cenę w skrzynce multimedialnej, a o "wyprowadzeniu" tych urządzeń (np. modemu, routera, switcha) poza skrzynkę.
 
 
 
Corr 
Klikacz

Dołączył: 09 Lip 2017
Posty: 5
Wysłany: 16-07-2017, 12:02   

Nie mam jakiegoś wielkiego parcia na rozbudowaną sieć kablową, bo:
1. fundusze. tak jak kolega wyżej opisał wiąże się to z przerabianiem istniejącej infrastruktury, na to jest już za późno. Potwierdzam, istniejąca sieć jest bardzo uboga + kiepsko wykonana z 3 przewodów tylko jeden ma normalną prędkość, pozostałe 2 tylko 100 megabitów... (jeden ma zamienione żyły we wtyczce, mam nadzieję, że drugi też ma problem w gniazdku, a nie, że sam przewód jest uszkodzony. Pożyczę tester i postaram się naprostować sytuację jakoś w tygodniu

2. obecnie mam rozbudowaną sieć lan, ale i tak głównie korzystam z wifi, serwery dlna itp spokojnie dają sobie radę. Rzeczywiście NAS wypadało by podpiąć po kablu, żeby miał wystarczającą przepustowość dla kilku połączeń równocześnie, właśnie dlatego staram się uruchomić skromną, ale jednak sieć LAN, która jest w mieszkaniu (to bardziej plany na przyszłość).

Telewizją też się nie przejmuję, bo jej nie oglądam ;)

Zgadzam się, że nawet tani kabel jest lepszy niż wifi, ale używam głównie mobilnych urządzeń: laptopy i telefony, które są dużo wygodniejsze w użyciu z wifi.

testując sięć miałem router tplinka, jakoś nie widzę możliwości montażu wewnątrz tej skrzynki, na pewno skontaktuję się z UPC jak oni to widzą i jaką mają propozycję montażu, bo sporo znajomych korzysta z ich usług i są zadowoleni, Orange to zagadka.
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-07-2017, 19:33   

Na zdjęciach widać 4 zarobione koncentryki. Jeden pewnie wchodzi z klatki, 3 wychodzą na pokoje. Skoro nie jesteś maniakiem TV, to może zainstalujesz w rozdzielni tylko rozdzielacz, a modem postawisz przy jednym z gniazdek w którymś z pokoi (w tym, w którym nie musisz mieć TV)?
 
 
 
Corr 
Klikacz

Dołączył: 09 Lip 2017
Posty: 5
Wysłany: 17-07-2017, 14:45   

Dzięki za sugestię, bardzo dobry pomysł! Nie pomyślałem o tym. Dzięki temu mam dowolność wyboru operatora.

+ rozwiązuje to jeszcze jeden problem jaki miałem czyli brak lanu przy tv (nie oglądam telewizji, ale telewizora używam całkiem sporo), dzięki temu będzie możliwość aby podłączyć go bezpośrednio do routera.
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-07-2017, 18:17   

np :)

Możesz wtedy też wykorzystać gniazdko LAN w pokoju z modemorouterem (kabel ethernet wychodzi pewnie obok koncentryka) do "powrotu sygnału internetowego" do rozdzielni, gdzie małym switchem rozdzielisz go na pozostałe pomieszczenia.

A nawet jeśli kiedyś zechcesz w pokoju z modemem oglądać na TV normalną telewizję, to zawsze można dołożyć tam kolejny rozdzielacz (który rozdzieli koncentryk między modemorouter i dekoder). Podobno nie jest to idealne rozwiązanie (lepiej rozdzielić wszystko naraz w jednym miejscu, a nie podłączać modem za którymś z kolei rozdzielaczem), ale działa.
 
 
 
qb4hkm 
Klikacz

Dołączył: 11 Lip 2017
Posty: 18
Wysłany: 20-07-2017, 10:59   

Kable na pewno idą w peszlach, ja u siebie wpuściłem jeszcze po 2 kable na każdy peszel, są 2 metody, albo na taśmę izolacyjną sklejasz 2-3 kable do istniejącego i ciągniesz albo trzeba zainwestować kilkanaście zł w narzędzie do przeciągania kabli, taka gruba żyłka zakończona mosiężną końcówką na sprężynie, żeby łatwiej szło smarujesz kabel jakimś lubrykantem i jazda. Najlepiej to robić w 2 osoby, jedna ciągnie, druga wpycha kabel.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: