Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co znowu z tym chello?! (część 2)
Autor Wiadomość
winforGD 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 279
Skąd: Gdynia
Wysłany: 08-07-2017, 22:19   

Nie. Oprócz Internetu mam też TV, więc zwrotnica musi być. Kabel leci z klatki do mieszkania, zwrotnica w mieszkaniu i jeden kabel do TV, a drugi do Ubee. Poza tym kable są te same od lat i z tego co technik mówił działają prawidłowo. Zgadzam się z nim, bo dotychczas Internet był mega stabilny, a teraz zaczęło się coś dziać.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 08-07-2017, 22:26   

winforGD napisał/a:
Poza tym kable są te same od lat i z tego co technik mówił działają prawidłowo.

Skąd ta pewność? Od kiedy kable są nieśmiertelne?
winforGD napisał/a:
Oprócz Internetu mam też TV, więc zwrotnica musi być. Kabel leci z klatki do mieszkania, zwrotnica w mieszkaniu i jeden kabel do TV, a drugi do Ubee.

Czy w trakcie zaników internetu również masz pikselozę w tv? Próbowałeś na chwilę ominąć zwrotnicę i podłączyć kabel od UPC do ubee?
winforGD napisał/a:
Zgadzam się z nim, bo dotychczas Internet był mega stabilny, a teraz zaczęło się coś dziać.

Jeśli kable mają wiele lat to siłą rzeczy może się coś dziać.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-07-2017, 03:10   

winforGD napisał/a:
Oprócz Internetu mam też TV, więc zwrotnica musi być

Jeśli to tv cyfrowa i modem - zwrotnica nie musi być, może być zwykły małostratny splitter.
_________________
 
 
grzech1991 
Klikacz

Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 2
Wysłany: 05-09-2017, 16:24   

Cześć

Mam pytanie, czemu wszyscy mają pingi po 5-7 ms. Na FTTH też podobno takie są, a tymczasem na UPC standard to 13ms dla mojej lokalizacji?
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 64
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-09-2017, 05:35   

Otworz wiersz polecen i pusc tracert wp.pl i wklej wynik.
_________________
 
 
grzech1991 
Klikacz

Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 2
Wysłany: 06-09-2017, 11:15   

Cytat:
Tracing route to wp [212.77.98.9]
over a maximum of 30 hops:

1 2 ms <1 ms <1 ms 192.168.1.1
2 12 ms 13 ms 15 ms 89-74-132-1.dynamic.chello [89.74.132.1]
3 13 ms 11 ms 10 ms 89-75-24-33.infra.chello [89.75.24.33]
4 20 ms 25 ms 20 ms pl-pit02a-ra2-ae1-1435.aorta [84.116.192.22]
5 21 ms 20 ms 20 ms pl-pit02a-ra1-ae0-2136.aorta [84.116.192.145]
6 23 ms 21 ms 20 ms pl-lod01a-rd2-ae1-2147.aorta [84.116.252.190]
7 21 ms 18 ms 20 ms pl-lod01a-rd1-ae0-2148.aorta [84.116.252.193]
8 20 ms 18 ms 19 ms pl-waw26b-rc1-ae12-2149.aorta [84.116.252.197]
9 21 ms 18 ms 18 ms pl-gdn01a-rd1-ae22-2109.aorta [84.116.252.38]
10 22 ms 23 ms 19 ms 94-75-97-102.home.aster [94.75.97.102]
11 22 ms 18 ms 21 ms rtr-int-2.rtr1.adm.wp-sa [212.77.96.46]
12 19 ms 20 ms 20 ms wp [212.77.98.9]


usunięte domeny, bo rzekomo jestem spamerem :D
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 64
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-09-2017, 12:18   

Widocznie tak skonfigurowane albo starszy szkielet.

Ja do drugiego hopa, a wlasciwie to do 3 hopa bo drugi u mnie nie odpowiada, mam w 6-7-8-9ms, stad i mniejsze opóźnienia dalej. Ty najmniejsze miales 10ms.

@edit:

Dla porownania u mnie:

Kod:
Tracing route to wp.pl [212.77.98.9]
over a maximum of 30 hops:

  1     1 ms     1 ms     1 ms  192.168.0.1
  2     *        *        *     Request timed out.
  3     9 ms    13 ms     8 ms  89-75-24-193.infra.chello.pl [89.75.24.193]
  4    13 ms    13 ms    13 ms  pl-waw26b-rc1-ae20-2152.aorta.net [84.116.137.25]
  5    14 ms    13 ms    18 ms  pl-gdn01a-rd1-ae22-2109.aorta.net [84.116.252.38]
  6    12 ms    13 ms    14 ms  94-75-97-102.home.aster.pl [94.75.97.102]
  7    15 ms    16 ms    16 ms  rtr-int-2.rtr1.adm.wp-sa.pl [212.77.96.46]
  8    13 ms    16 ms    16 ms  www.wp.pl [212.77.98.9]

Trace complete.
_________________
 
 
djdred 
easy master

Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 29
Wysłany: 09-09-2017, 12:56   

Witam
Mam internet UPC od 5 lat, ogólnie mało z nim problemów miałem aż do teraz. Wyciągam spokojnie full łącza (120) i nagle parę dni temu lipa max 5-6 MB/S. Wołam technika i on stwierdza że przez zakłócenia sieci LTE tak mi się dzieje. Ponoć mam gdzieś złączkę przez którą wchodzą zakłócenia. Problem w tym że nie wiadomo gdzie ona jest i najprawdopodobniej pod podłogą lub w ścianie (mieszkanie po remoncie przez poprzedniego właściciela). Proponują mi nowy kabel od klatki do Modemu. Problem w tym że trzeba ciągnąć po ścianie przez całe mieszkanie :( Ktoś się spotkał z tym że LTE zakłóca sygnał UPC

Dodam też że technik był 4 dni temu i po jego wyjściu internet znów wieczorem działał z pełną szybkością aż do dziś :)
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-09-2017, 16:49   

djdred napisał/a:
Ktoś się spotkał z tym że LTE zakłóca sygnał UPC

Nie tylko tu LTE wprowadza zakłócenia - bruździ też w tv SAT i naziemnej.
djdred napisał/a:
technik był 4 dni temu i po jego wyjściu internet znów wieczorem działał z pełną szybkością aż do dziś

Wieczorem działa, bo mniejsze obciążenie BTSów (to pewnie zmniejszają jego moc).

Tu sobie poszukaj jaki nadajnik GSM jest w Twojej lokalizacji, na jakiej częstotliwości i poszukaj zbliżonej w modemie:
http://beta.btsearch.pl/
_________________
 
 
djdred 
easy master

Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 29
Wysłany: 09-09-2017, 18:23   

Akurat mieszkam w Gdańsku Oliwie i mam tu wszystkie nadajniki od wyboru do koloru i zastanawia mnie czemu tak nagle.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4525
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-09-2017, 19:49   

djdred napisał/a:
zastanawia mnie czemu tak nagle.

Być może w Twojej lokalizacji UPC uruchomiło nowe nośne na zbliżonych parametrach - wszak zaczynają oferować 500 Mb, więc muszą zwiększyć liczbę kanałów DS.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 09-09-2017, 20:08   

Tylko, że musi mieć modem Compal (ConnectBox) żeby mógł z tego korzystać.
_________________
Ostatnio zmieniony przez MrPepka 09-09-2017, 20:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 41 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1509
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 09-09-2017, 20:18   

wcale nie musi, modem inny niż compal także może korzystać z nowo odpalonych nośnych.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1779
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 09-09-2017, 20:19   

Cytat:
wcale nie musi, modem inny niż compal także może korzystać z nowo odpalonych nośnych.

No dobra, ale mi chodziło o większą ilość kanałów DS.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: