Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kiepskie "wyjście" na swiat Orange 300
Autor Wiadomość
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 149
Skąd: Wrocław

Wysłany: 05-06-2017, 14:23   To mój test...

i wynika z niego ,że jest jakieś ograniczenie na tej stronie ponieważ podczas pomiary przepustowości łącza początek był od 880Mbits a potem tylko spadał więc i na łączu ORANGE FIBER jakie mam 600Mbits.

PS: Tak po za tym test był przeprowadzony na GOOGLE CHROME , na FIREFOX mam jakiś niski wynik 60Mbits , na EDGE 150Mbits więc widać zależy też od przeglądarki.

W FIREFOXE musiałem wyłączyć kilka dodatków ,które widocznie blokowały połączenie mimo teoretycznego zezwalania na połączenie z tą stroną i od razu wynik lepszy przed chwilą testowałem i wynik to 340Mbits.

NETFLIX - PRZEPUSTOWOŚĆ ŁĄCZA ORANGE FIRBER 600MBITS 2017-06-04.png
Plik ściągnięto 14 raz(y) 53,71 KB

_________________
 
 
omufo 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 11 Maj 2008
Posty: 318
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-06-2017, 20:48   

Teraz widać, ile warte są te kosmiczne megabity...

W UPC niezależnie od pory dnia mam praktycznie full łącza (to samo iTemplar). W Orange o 15 nie ma nawet połowy tego, co obiecują. Tak samo jest z pingami (o czym już mówiłem). W UPC niemal wszędzie mam te ~50ms. W Orange (z tego co czytałem) raz mogę bić rekordy i zbliżać się do 10-20, raz mogę mieć ponad 200. No ale zawsze można się pochwalić "światełkiem do mieszkania", nie zdając sobie sprawy z kiepskich łącz "gdzieś dalej"...
 
 
 
winforGD 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 279
Skąd: Gdynia
Wysłany: 24-06-2017, 19:47   

Dziękuję wam za te pomiary. Jednak rezygnuję z FTTH Orange i zostaję w UPC. Stara miłość nie rdzewieje :mrgreen: Nie ma sensu ryzykować stabilnego łącza UPC dla cyferek w Supernovie.
 
 
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 149
Skąd: Wrocław

Wysłany: 26-06-2017, 18:33   Słowo przeciw słowu...

dla Mnie nie ważne jakie łącze użytkownicy tego forum wybiorą i w jakim celu.
Najważniejsze jest to ,że sam byłem także w jego posiadaniu i na własnej skórze się przekonałem jak działa przynajmniej w moim rejonie bo problem był duży.
Szkoda mi osób ,które lubią sobie pograć na wysokim poziomie w gry typu LEAGUE OF LEGENDS czy WORLD OF WARCRAFT i będą musiały przechodzić przez to co ja przechodziłem.
Wasza sprawa bo tak czy inaczej na chwilę obecną UPC jest ostatnią firmą jaką brałbym pod uwagę na podpisywanie z nimi umowy na 24miesiące i rozumiem ,że firma może zrobiła znaczną poprawę pod względem PINGU w grach online ale i tak dało się zauważyć wartości 200ms pod koniec 2015 roku.
Patrząc na wszystkie firmy każda ma coś za karkiem i przez moje doświadczenie w tym aspekcie wiem ,że średnio 6miesięcy od momentu korzystania z usług parametry łącza pod względem PINGU się pogarszają nie zależnie od firmy z jakiej usług korzystałem a było ich PIĘĆ.
Cała reszta osób "KTÓRE UWAŻAJĄ SIĘ ZA OBYTE W TYM TEMACIE" mają wąską wiedzę bo wielu tutaj osób sami nie grając online polecają łącze do gier a to jest tak jakby osoba ,która skończyła TECHNIKUM SAMOCHODOWE po 20latach miała naprawić samochód od tamtego czasu nie mając nic wspólnego z tym zawodem.
_________________
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-06-2017, 23:04   

Ja nie widzę żadnych problemów w grze LoL. Ping na wescie stabilny 31-33ms, na eascie 36-40. Żadnych skoków. Dwa lata temu upc miało problemy w lolu, pewnie wtedy co ty posiadales u nich lacze, w chwile sobie z nimi poradzili w przeciwieństwie do Orange co ma problemy juz od ponad dwoch lat 😀


Wez i przetestuj teraz a nie rozsiewasz opinie sprzed dwoch lat.
_________________
 
 
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 149
Skąd: Wrocław

Wysłany: 15-11-2017, 15:03   Można zauważyć...

,że jednak duża ilość negatywnych komentarzy na temat przepustowości do różnych serwerów w przypadku każdego operatora jest dobrym elementem pobudzającym firmy do działań na temat polepszenia parametrów łącza i tak jak w moim przypadku osiągałem na swoich 600Mbits od Orange przepustowość na poziomie 320Mbits na Netflix tak teraz jest to wartość zbliżona do mojej praktycznej przepustowości łącza z tą różnicą ,że w Orange teraz jest lepsze wsparcie klienta a powstałe wątki dotyczące przepustowości czy pingu w grach online niosą ze sobą zmiany na lepsze.
To samo gdy spojrzę na wątek o dodaniu trybu BRIDGE w FUNBOX jest gorąca i może w końcu zostanie dodany.

Dla osób ,które nie dowierzają ,ze na łączu Orange można czasami osiągnąć więcej niż 600Mbits na dole w pierwszym zrzucie ekranu widać transfer czyli możliwości techniczne są na jeszcze większe przepustowości w tej firmie no i prędkość została ograniczona bo mój HDD osiągnął limit.

ROZDZIELCZOŚĆ 8K 2017-05-04 12_54_38-4K Video Downloader.png
Plik ściągnięto 14 raz(y) 17,64 KB

SPEED TEST NETFLIX NA ORANGE FIBER 600MBITS 2017-11-15 14_53_54.png
Plik ściągnięto 2 raz(y) 41,56 KB

_________________
  
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-11-2017, 15:59   

Technologia to jedno a routing to drugie, niestety Orange ma w tym temacie nadal wiele do zrobienia, na dzień dzisiejszy dla graczy jest to pomyłka..może inny operator światłowodowy, typu Netia ma to lepiej rozwiązane ale w Orange jest to dramat z tym przeciążonym stykiem do Telii..peering z Telią nadal jest wąskim gardłem w Orange, prawdopodobnie problemem jest ich styk we Frankfurcie dlatego cześć adresów osiagalnych przez OpenTransit lepiej działa niż przez Telię
  
 
 
brtk 
light master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 123
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-11-2017, 22:16   

Orange zaczyna współpracę z netflixem to i przepustowość zwiększyli. Netia ma super połączenia na świat, ale nic nie pobije lokalnego dostawcy, która ma mniej zapchane łącza.
_________________
  
 
 
MariuszHL 
light master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 149
Skąd: Wrocław

Wysłany: 16-11-2017, 15:12   Teraz to przesadziłeś...

pawelb napisał/a:
Technologia to jedno a routing to drugie, niestety Orange ma w tym temacie nadal wiele do zrobienia, na dzień dzisiejszy dla graczy jest to pomyłka..może inny operator światłowodowy, typu Netia ma to lepiej rozwiązane ale w Orange jest to dramat z tym przeciążonym stykiem do Telii..peering z Telią nadal jest wąskim gardłem w Orange, prawdopodobnie problemem jest ich styk we Frankfurcie dlatego cześć adresów osiagalnych przez OpenTransit lepiej działa niż przez Telię


z komentarzem ,że łącze "Orange FIBER" dla graczy jest pomyłką a to dlatego ,że sam widziałem jak się sprawuje w grze World of Warcraft i League of Legends bo testowałem.
Według testów jakie podał "BRTK" ma niższy ping w LoL od Orange ale pamiętaj ,że "JITTER" i straty pakietów tak samo są ważne.
Nie będę tutaj wklejał zrzutów ekranu jakie są między innymi straty pakietów do serwerów europejskich korzystając z łącza Orange FIBER we Wrocławiu ale generuje ono od 20 do 40 razy mniej straty pakietów od łącza UPC a wystarczy tylko czytać uważnie informacje jakie zostały już tutaj zamieszczone.
Jeżeli zwykły test pokazuje ,że w ciagu takiej chwili łącze światłowodowe Orange potrafi mieć 0.01% straty pakietów a UPC ponad 20krotnie więcej to teraz przeanalizuj ,na którym łączu będzie częściej dochodzić do sytuacji ,w której z powodu straty pakietów następuje nagły wzrost PING.Straty pakietów także świadczą o "DŻITERZE" ,który musi być dużo wyższy o 0ms czy 1ms.
Jeżeli łącze Orange nie nadaje się do gier to co w takim razie napisać o łączu UPC ,które ma jeszcze do nadrobienia stabilność połączenia by tych strat pakietów było jak najmniej.
_________________
 
 
pawelb 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 294
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-11-2017, 15:34   

Nagłe straty pakietów na styku z Telią to dalej poważna bolączka łącza światłowodowego od Orange..nie mówię tu konkretnie o WoW bo nie wiem, którędy odbywa się obecnie routing do serwerów WoW-a, być może przez OpenTransit niemniej część ruchu nadal odbywa się poprzez przeciążony styk z Telią dlatego to działanie jest nadal nieprzewidywalne i tyle w temacie, dlatego tak jak mówiłem technologia łącza to nie wszystko, trzeba również zadbać o JAKOŚĆ czyli w tym przypadku o routing przez odpowiednio wydajny punkt styku
Ale zeby nie byc goloslownym to mozecie posledzic sobie forum Orange w sekcji Gry online to sami zobaczycie ze swiatlowodowy Orange nie bardzo nadaje sie do grania wlasnie ze wzgledu na roznego typu problemy na stykach Orange z innymi sieciami..utraty pakietow i beznadziejny peering z innymi ISP to ciagle problem w Orange
  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: