Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2467
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-06-2017, 17:38   

kvs, Jak rozumiem przy tej technologii reszta (pingi, trasy, prędkość, modemy itp) jest bez zmian?
A co do odbiornika to tu ciekawostka:
Jego producentem jest firma aurora networks która została wchłonięta przez arris. Ciekawe skąd UPC ma ten odbiornik? Z tego co widzę to do odbiornika wpinany jest rozgałęźnik od aurory i z tego rozgałęźnika idzie koncentryk do modemu (a także do dekoderów i analogu)?
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1561
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 25-06-2017, 20:11   

Tak jak napisałem internet działa tak samo bez żadnych różnic w pingach itp.
To zdjęcie pochodzi z internetu, ale faktycznie UPC stosuje mikrowęzły aurory. Rozgałęźnik na zdjęciu to tak naprawdę nie rozgałęźnik a zwrotnica prądowa, służy ona do doprowadzenia zasilania 12V do węzła poprzez jego złącze RF, jednocześnie zwrotnica odcina napięcie na wyjściu tak aby można było do niego podłączyć domową instalację kablową.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2467
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-06-2017, 20:16   

kvs napisał/a:
Rozgałęźnik na zdjęciu to tak naprawdę nie rozgałęźnik a zwrotnica prądowa, służy ona do doprowadzenia zasilania 12V do węzła poprzez jego złącze RF, jednocześnie zwrotnica odcina napięcie na wyjściu tak aby można było do niego podłączyć domową instalację kablową.

Czyli w sytuacji kiedy internet miałbym poprzez ten mikrowęzeł to do niego miałbym podłączoną tą zwrotnicę i do niej koncentryki do modemu, dekoderów i analogu?
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1561
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 25-06-2017, 20:38   

dokładnie tak
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2467
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-06-2017, 20:43   

Jakie tłumienie ma ta zwrotnica, oraz mikrowęzeł?
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1561
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 25-06-2017, 21:41   

Zwrotnica tłumi ok 1 dB.
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli odnośnie tłumienia węzła?
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2467
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 25-06-2017, 21:43   

kvs napisał/a:
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli odnośnie tłumienia węzła?

Czyli węzeł nie tłumi nic?
_________________
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 43 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1561
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 25-06-2017, 21:49   

węzeł działa na podobnej zasadzie jak odbiornik w polu, tzn dostaje sygnał po optyce i przerabia go na RF i na odwrót dla kanału zwrotnego. Nie ma możliwości regulacji, ma automatykę która utrzymuje stały poziom na wyjściu niezależnie od poziomu optyki (o ile mieści się on w widełkach przewidzianych przez producenta) Poziom wyjściowy to ok 75dBuV czyli mniej więcej tak jak z portu w LB.
_________________
 
 
n3lly 
light master

Dołączył: 12 Kwi 2011
Posty: 65
Skąd: KR
Wysłany: 15-05-2018, 21:27   

http://www.telko.in/upc-polska-uruchomi-docsis-3-1
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5153
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 15-05-2018, 22:10   

n3lly,
"– Nie uruchomimy DOCSIS 3.1 od razu w całym zasięgu sieci. Na początek będę to większe miasta, ale nie mogę na razie jeszcze powiedzieć które – mówił Robert Redeleanu."
_________________
 
 
n3lly 
light master

Dołączył: 12 Kwi 2011
Posty: 65
Skąd: KR
Wysłany: 16-05-2018, 10:24   

Czyli wiem ale nie powiem
_________________
 
 
kamail86 
Klikacz

Dołączył: 19 Paź 2017
Posty: 10
Wysłany: 16-05-2018, 12:16   

W skrócie z tych informacji w tych wszystkich dotychczasowych artykułach na temat wprowadzenia 1Gb, wynika tyle że kiedyś będzie ten 1Gb ale nie wiadomo ani dokładnie kiedy ani gdzie. A tyle to ja wiem i bez czytania tych wypocin. A nawet więcej... już dziś mogę powiedzieć że kiedyś po 1Gb nadejdzie 2Gb, po nich prawdopodobnie będzie 5Gb, a potem 10Gb itd. :)
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 594
Skąd: Gdynia
Wysłany: 16-05-2018, 14:25   

W Niemczech już jest 1 Gb/s: https://www.unitymedia.de...2play-fly-1000/

Przynajmniej wiemy jakiego uploadu się można spodziewać - tam dali 50 Mb/s.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2467
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 16-05-2018, 14:33   

I tam modemem jest FritzBox, a u nas pewnie będzie gówniany Compal.
Ciekawostka: Choć Unitymedia autoryzuje modemy abonentów to w przypadku tej prędkości (jeszcze) się na to nie zdecydowali
_________________
 
 
gpociej 
easy master

Dołączył: 14 Paź 2013
Posty: 30
Wysłany: 16-05-2018, 19:13   

Do takiego łącza mogliby dać już porządne, samodzielne modemy zamiast wiadomej jakości kombajnów...
Nie wspomnę o proporcji 1/10 UP do DL które powinno być minimalnym minimum.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: