Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Playstation 4 niesamowicie niski transfer.
Autor Wiadomość
yahooo8 
easy master

Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 32
Wysłany: 20-05-2017, 23:27   Playstation 4 niesamowicie niski transfer.

Witam, problem z UPC i Playstation jest znany od dawna.
Mam modem Compala i 250Mb.
Wi-fi na innych urządzeniach śmiga ok natomiast na playstation jest tragedia.
Testując połączenie na ps4 miałem po jakieś 15Mb pobierania i z 2Mb wysyłania. Wtedy było w miarę znośnie ale od kilku tygodni tragedia. Dzisiaj mam 4.5 mega pobierania i 20kb/s wysyłania.
Czy jest jakiś sposób aby pogodzić UPC i PS4 ?
 
 
Atlas334 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Maj 2016
Posty: 177
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 20-05-2017, 23:40   

1. Podłącz PS4 kablem do modemu.
2. Kup własny router.

Mam nadzieję, że pomogłem.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 145 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3172
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-05-2017, 10:08   

yahooo8 napisał/a:
Dzisiaj mam 4.5 mega pobierania i 20kb/s wysyłania

Może jeszcze warto sprawdzić samo działanie Wi-Fi w PS4.

Jeżeli masz w telefonie internet komórkowy i w Twoim miejscu masz dobrą na nim prędkość (zależy od zasięgu i typu np. LTE), to udostępnij internet z telefonu po Wi-Fi (Tethering). Podłącz PS4 do tego Wi-Fi i zobacz jak to wygląda.
Inną metodą może być zastosowanie najprostszego APeka. Jeżeli masz jakiś już nieużywany swój router np. z poprzedniej konfiguracji to zrób z niego APeka. Wyłącz na nim DHCP, zostaw skonfigurowane Wi-Fi, podłącz jedno z jego gniazd LAN do jednego z gniazd LAN Compala i podłącz się po Wi-Fi z PS4 do tej nowej sieci i sprawdź jak to wygląda. Jeżeli masz jakąkolwiek dodatkową kartę Wi-Fi, np na USB, to podłącz ją do komputera/notebooka i udostępnij internet po Wi-Fi, podłącz do niej PS4.
Jeżeli internet po Wi-Fi działa OK, to możesz zostawić tego dodatkowego APeka lub zastosować się do tego co napisano powyżej.
_________________
 
 
yahooo8 
easy master

Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 32
Wysłany: 21-05-2017, 10:40   

Dzięki za celne rady. Z kablem problem bo nie mam tak długiego natomiast sprawdzę z wi-fi z telefonu i laptopa. No i zastanowię się nad własnym routerem.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 145 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3172
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-05-2017, 10:50   

Rozumiem, że nie masz żadnego innego (starego) routera, żeby wypróbować dodatkowy APek?
Jeżeli jesteś zadowolony z Compala (pomimo wielu jego bolączek) to może taki dodatkowy APek tylko do PS4 rozwiązałby Twój problem. Jeżeli już kupować nowy router to coś dobrego z AC, a to już trochę kosztuje.
_________________
 
 
MrPepka 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 1160
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 21-05-2017, 10:56   

Pitrek napisał/a:
Jeżeli już kupować nowy router to coś dobrego z AC, a to już trochę kosztuje.

Jeżeli miałby być tylko do PS4 to trochę bez sensu gdyż PS4 ma wifi dwupasmowe, ale bez AC. Chyba, że to PS4 Pro to wtedy się opłaca.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 145 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3172
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-05-2017, 11:04   

Pitrek napisał/a:
Jeżeli już kupować nowy router to coś dobrego z AC, a to już trochę kosztuje.
Oczywiście miałem, na myśli używanie nowego routera do wszystkich urządzeń (i przyszłościowych), czyli zastąpienie routera "Compal-owego", tzn. Compal w tryb Bridge.
_________________
 
 
iTemplar 
Klikacz

Dołączył: 31 Maj 2017
Posty: 9
Wysłany: 09-06-2017, 18:39   

MrPepka napisał/a:
Jeżeli miałby być tylko do PS4 to trochę bez sensu gdyż PS4 ma wifi dwupasmowe, ale bez AC. Chyba, że to PS4 Pro to wtedy się opłaca.


Wi-Fi dwupasmowe jest tylko w PS4 Slim oraz Pro i obie konsole obsługują też standard AC.

Natomiast @yahooo8 ma pewnie tak jak ja oryginalne PS4, a tam jest karta obsługująca tylko pasmo 2,4 GHz i maksymalny transfer do 144 Mb/s. Poza tym kiepski zasięg tej karty, w odległości już kilku metrów zestawia się z routerem na ok. 70 Mb/s, do tego u mnie ogromne zakłócenia na tym paśmie i realnie przez Wi-Fi na tej konsoli da się uzyskać maksymalnie 30 Mb/s. Najlepiej właśnie albo podłączyć konsolę kablem do routera albo użyć bridge'a, ja np. mam Asusa EA-AC87 i bardzo dobrze się sprawdza.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 62 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4287
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 10-06-2017, 00:56   

yahooo8 napisał/a:
Z kablem problem bo nie mam tak długiego

A jaki problem odpowiedni długi przewód kupić :P
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 11-06-2017, 19:14   

Ustaw DMZ na Plejke.
_________________
 
 
c#Hunter 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Kwi 2017
Posty: 24
Wysłany: 17-06-2017, 22:44   

Hmm, a to się coś w ostatnim roku poprawiło z PSN? Chodzi mi o to, że jak ściąga 30Mb/s to już jest bardzo OK. Prędkości rzędu 15Mb/s czy nawet niżej to był rok temu standard.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: