Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wybór optymalnego kanału WIFI
Autor Wiadomość
działek 
easy master

Dołączył: 13 Lut 2015
Posty: 26
Skąd: Kraków
Wysłany: 15-05-2017, 21:10   

Pitrek jak zawsze niezastąpiony...chociaż Kasia pnie się w górę! ;)
Myślę, że z instrukcją sobie już poradzę, dzięki!
Aktualnie mam Thomson TWG870UG, ale zrobiłem sobie dysk udostępniony pomiędzy dwoma kompami w sieci (po wifi) i nie jestem zadowolony. Przesył plików na poziomie 1mb/s stąd kombinuję może zmienić router, zmianę kanału, zmianę częstotliwości na 5GHz...
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 15-05-2017, 23:12   

działek napisał/a:
zrobiłem sobie dysk udostępniony pomiędzy dwoma kompami w sieci (po wifi) i nie jestem zadowolony.

Co, jak, na czym i czym dokładnie, jaka obudowa itd...
działek napisał/a:
Przesył plików na poziomie 1mb/s stąd kombinuję może zmienić router, zmianę kanału, zmianę częstotliwości na 5GHz...

A pomyślałeś o jakim serwerze Synology, Qnap, Netgear?
I podłączyć go LAN-em z głównym modemorouterem?
_________________
 
 
działek 
easy master

Dołączył: 13 Lut 2015
Posty: 26
Skąd: Kraków
Wysłany: 16-05-2017, 08:21   

Nie wiem o co dokładnie pytasz :)
Na stacjonarnym (win10) połączonym po wifi z routerem TWG870ug, udostępniam katalog z filmami. Laptop (win7) w tej samej domenie ma uprawnienia do tego katalogu, zmapowany i gdy wrzucam na niego pliki max transfer na poziomie 1mb/s. W około jest spore zagęszczenie sieci, a sam również mam bezprzewodową mysz, klawiaturę więc kombinuje co tu nie gra ;)

Myślałem o Netgear, ale to zdecydowanie za dużo jak na domowe potrzeby, a i cena nie jest mała, więc zrezygnowałem.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 16-05-2017, 13:06   

działek napisał/a:
Myślałem o Netgear, ale to zdecydowanie za dużo jak na domowe potrzeby, a i cena nie jest mała, więc zrezygnowałem.

Nowe Synology masz gdzieś za 300 zł (jakiś niski model, ale zawsze).
Za te pieniądze kupić coś używanego, ale lepszego klasowo.
działek napisał/a:
W około jest spore zagęszczenie sieci, a sam również mam bezprzewodową mysz, klawiaturę więc kombinuje co tu nie gra

Zainstaluj na komputerze InSSIDera v2/Home i tu wstaw wynik pomiaru.
_________________
 
 
działek 
easy master

Dołączył: 13 Lut 2015
Posty: 26
Skąd: Kraków
Wysłany: 16-05-2017, 19:10   

Załączam zrzuty, da się wyłączyć tą sieć Wifi Free?

ZAL1 ZAL2
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 16-05-2017, 19:24   

działek napisał/a:
da się wyłączyć tą sieć Wifi Free?

Samemu nie - musisz to zgłosić do UPC (wgrywają wtedy na modemorouter innego configa).
działek napisał/a:
Załączam zrzuty

No cóż - kanałów dla 2,4 GHz jest tylko 13, biorąc pod uwagę, że między sieciami winny być odstęp 2 kanałów - nie ma szans w paśmie 2,4 GHz by to działało lepiej.
Albo 5 GHz (ale to i sprzęt w komputerach, telefony itd. trzeba wymienić), albo kabel lub PLC.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-05-2017, 20:23   

działek, nic nie obiecuję, ale spróbuj ustawić na sztywno kanał 13.
_________________
 
 
działek 
easy master

Dołączył: 13 Lut 2015
Posty: 26
Skąd: Kraków
Wysłany: 23-05-2017, 21:58   

To jeszcze kończąc wątek, podziękowania chłopaki jak zwykle za nieocenioną pomoc :)
Wymiana routera, podniesienie transferów przesyłu i zabawa w konfigurację pomogła. Leci na wifi po LANie ~6,5MB/s ...aż serce się raduje :D

Ja to lubię sobie utrudniać życie ;)
Ostatnio była u mnie sąsiadka i zapomniała pendrive'a aby zgrać kilka rzeczy. I tak sobie pomyślałem, że skoro można pracować za pomocą VPN to tak samo mogę jej skonfigurować openVPN i udostępnić jakieś zasoby...bawiliście się może w cuś takiego, bo dopiero zaczynam się doktoryzować? :P

uptade 8)
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: