Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przestawianie się UBEE ze 150 Mb/s na 65 Mb/s
Autor Wiadomość
marcjan 
easy master

Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 39
Wysłany: 14-09-2016, 13:36   Przestawianie się UBEE ze 150 Mb/s na 65 Mb/s

Witam,

Bardzo proszę o podopowiedź odnośnie szybkości internetu. Łącze 120 Mb/s na UBEE. Po kablu działa normalnie.

Przy podłączeniu WIFI najczęściej w oknie "Stan: Wi-Fi" w Windowsie widzę: Szybkość: 65 Mb/s.

To wtedy, gdy router jest ustawiony w trybie "ŚRODOWISKO MIESZANE..." czyli b, g, n.

Jendak, gdy przestawię to na 802.11n, to widzę: Szybkość: 150 Mb/s

Czyli jakby w porządku, ale to tylko przez pewien czas, bo niedługo jest znowu 65 Mb/s i wtedy ponowne przełączenie na "ŚRODOWISKO MIESZANE" pomaga (czasem nie pomaga i dopiero ponownie na N a czasem trzeba wiele razy). Więc można tak przełączać w kółko co jakiś czas.

I tu pytanie:
- czy to wina routera, że mimo ustawienia na sztywno 802.11n sam się jakoś zwalnia?
- czy może to wina słabej karty sieciowej (Atheros AR9285)?

Kanały w miarę unikatowe są ostawione a szyfrowanie na WPA2 i AES.

Proszę o jakieś sugestie.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 188 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3965
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 14-09-2016, 14:58   Re: Przestawianie się UBEE ze 150 Mb/s na 65 Mb/s

Z tą kartą Atheros AR9285 w Windowsach są czasem problemy. Musisz spróbować zainstalować do tej karty inny sterownik. Jaki tego nie wiadomo, gdyż czasami nowszy sterownik daje lepsze osiągi, ale jest niestabilny np. rozłącza sieć. Czasem starszy jest lepszy, osiągi są gorsze, ale stabilność lepsza. Aktualny sterownik dla W10 to chyba: 10.0.0.329

Na początek spróbuj użyć sterownika ze strony producenta Twojego notebooka.
_________________
 
 
marcjan 
easy master

Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 39
Wysłany: 14-09-2016, 22:14   

Dziękuję za podpowiedź ze sterownikami. Niestety na razie nie pomogło.
Najnowszy jaki instaluje Windows 10 to 3.0.2.202 z 29.01.2016 r.
Próbowałem też 10.0.0.329 z 19.11.2015 r. (pobrany ze strony atheros-drivers)
Ze strony producenta laptopa pobrałem ten (najnowszy jaki mają) 10.0.0.260 z 15.07.2013 r.

Przy wszystkich dzieje się to samo.
Wystarczy jednak, że w ustawieniach UBEE przestawiłem na "Środowisko mieszane b, g, n" i teraz w ustawieniach sieciowych pokazuje się Szybkość 150,0 Mb/s.
Może to być jednak wina routera? Ja rozumiem to tak, że ustawienie nie środowiska mieszanego, ale wyłącznie trybu N sprawia, że nie działa B oraz G. Dlaczego więc komputer pokazuje 65,0 Mb/s? Pewnie jest tyle w trybie N po prostu tak?
 
 
edek 
light master

Dołączył: 29 Sie 2016
Posty: 75
Wysłany: 14-09-2016, 22:45   

A czy te teoretyczne wartości, które pokazuje Windows w przypadku wifi, nie są zmienne, tzn. adaptują się do aktualnych "trendów" w eterze? Nie mam atheros'a, i wartości te skaczą jak chcą, w cyklach nawet po kilkadziesiąt sekund. I co najważniejsze, to co wyświetla Windows, w moim przypadku, raczej w niewielkim stopniu ma się z wynikami z testów prędkości. Jakie Ty osiągasz prędkości w praktyce?
 
 
marcjan 
easy master

Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 39
Wysłany: 15-09-2016, 20:00   

Zrobiłem pomiary na Speedtest i wyszło tak (ping i upload stale. Mierzone z 1,5 m od routera). Download jest taki:

- gdy sieć ustawiona na B (Windows wtedy pokazuje 11 Mb/s w oknie Stan Wi-Fi): 5,12 Mb/s,
- gdy sieć na G (Windows pokazuje 54 Mb/s): 24,9 oraz 23,15 Mb/s,

Gdy sieć ustawiona albo na tryb mieszany albo na N, to:

- gdy windows pokazuje 65 Mb/s w oknie sieci, to średnio download wychodzi 42,12 Mb/s.
Pojedyncze wyniki: 60.36, 59.07, 26.07, 37.19, 64.54, 45.59, 37.73, 37.21, 39.3, 33.88, 35.73, 42.23, 37.25, 40.44, 34.73, 40.33, 29.49, 62.8, 41.07, 57.39, 48.08, 38.54, 35.19, 26.92, 41.86.


- gdy windows pokazuje 150 Mb/s, średnia wychodzi 54,84 Mb/s.
Pojedyncze wyniki: 48.78, 57.9, 63.21, 58.02, 56.31, 72.38, 59.04, 55.41, 33.65, 60.57, 70.01, 48.01, 29.61

Na innych urządzeniach (telefony i tablet wyszło tak):
- gdy Windows pokazywał u siebie 65 Mb/s, średnio wyszło 35,65 Mb/s. .
Pojedyncze wyniki: 29.33, 36.03, 20.06, 34.36, 34.37, 41.48, 46.23, 37.84, 37.04, 38.56, 38.76, 33.79.

- gdy na Windows było 150 Mb/s, średnia wychodzi 40,73 Mb/s.
Pojedyncze wyniki: 40.03, 44.51, 31.00, 43.59, 44.78, 38.05, 44.73, 36.00, 43.88.

Zatem, gdy jest tam 150 Mb/s działa to nieco szybciej.

Aby przestawić 65 Mb/s na 150 Mb/s należy zmienić w UBEE tryb sieci z N na mieszany i odwrotnie nie zmieniając jednocześnie kanałów. Nie zawsze to łapie, ale zwykle tak i Windows w stanie sieci Wi-Fi od razu pokazuje 150 zamiast 65, ale potem się to zmienia (w sensie za godzinę czy coś takiego). Tak jakby problem był z routerem a nie z kartą w kompie? Chyba, że się mylę. Jak wymusić, aby było stale 150 Mb/s?

Ogólnie jest tak, że nawet blisko routera internet 120 Mb/s zamiast dawać nie wiem - jakieś 80-90 Mb/s działa max. 60-70 Mb/s choć średnio wolniej jak widać wyżej. W odległości ok. 12 metrów (i trochę ścian ale i korytarza) jest to już coś koło 20 Mb/s. Czy to nie powinno działać szybciej?
 
 
edek 
light master

Dołączył: 29 Sie 2016
Posty: 75
Wysłany: 15-09-2016, 21:10   

W pierwszym poście napisałeś, że "po kablu działa normalnie". Dotyczy to tylko wskazań Windowsa, czy speedtest pokazuje okolice 120Mb/s?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4755
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 16-09-2016, 01:45   

marcjan napisał/a:
W odległości ok. 12 metrów (i trochę ścian ale i korytarza) jest to już coś koło 20 Mb/s. Czy to nie powinno działać szybciej?

A to ten korytarz i ściany nie tłumią sygnału, a to pewnie sam w eterze jesteś - wifi działa idealnie na 100 metrów na POLU, ale nie w budynkach.
marcjan napisał/a:
Tak jakby problem był z routerem a nie z kartą w kompie? Chyba, że się mylę. Jak wymusić, aby było stale 150 Mb/s?

marcjan napisał/a:
Łącze 120 Mb/s na UBEE

Kolega myli prędkość sieci z prędkością netu.
To problem Windowsa (jeśli można to nazwać problemem) i tego, że dzieli Ci wydajność karty przez 2 (nadawanie i odbieranie - pewnie jest jedno radio MIMO w tej karcie) a czasem jeszcze mniej, bo są pewnie i inne sieci, zakłócenia i karta musi korygować wartości i ponawiać transmisję by jej całkowicie nie zerwać.
Jeśli Ci Windows "obetnie" transmisję do 150 Mb - to Windows też to podzieli przez 2 (nadawanie i odbieranie) - i dlatego masz w granicach 70 Mb.
A dlaczego chwilowo jest lepiej - adaptacja systemu i dostosowania mocy odbieranego sygnału, jego jakości, stopy błędów i korekcji transmisji itd.
_________________
 
 
marcjan 
easy master

Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 39
Wysłany: 16-09-2016, 10:31   

edek napisał/a:
W pierwszym poście napisałeś, że "po kablu działa normalnie". Dotyczy to tylko wskazań Windowsa, czy speedtest pokazuje okolice 120Mb/s?

Speedtest pokazuje o ile pamiętam 100-115 Mb/s zatem wydaje się to całkiem OK.

KOCUREK1970 napisał/a:
A to ten korytarz i ściany nie tłumią sygnału, a to pewnie sam w eterze jesteś - wifi działa idealnie na 100 metrów na POLU, ale nie w budynkach.

Oczywiście mam tego świadomość, choć liczyłem na coś bliżej 40 Mb/s, no ale to nie wina routera, czy UPC.

KOCUREK1970 napisał/a:
Kolega myli prędkość sieci z prędkością netu.
To problem Windowsa (jeśli można to nazwać problemem) i tego, że dzieli Ci wydajność karty przez 2 (nadawanie i odbieranie - pewnie jest jedno radio MIMO w tej karcie) a czasem jeszcze mniej, bo są pewnie i inne sieci, zakłócenia i karta musi korygować wartości i ponawiać transmisję by jej całkowicie nie zerwać.
Jeśli Ci Windows "obetnie" transmisję do 150 Mb - to Windows też to podzieli przez 2 (nadawanie i odbieranie) - i dlatego masz w granicach 70 Mb.
A dlaczego chwilowo jest lepiej - adaptacja systemu i dostosowania mocy odbieranego sygnału, jego jakości, stopy błędów i korekcji transmisji itd.


W specyfikacji komputera mam coś takiego:
Typ bezprzewodowej sieci LAN: IEEE 802.11b/g/n
Maks. szybkość transmisji danych w bezprzewodowej sieci LAN (Mb/s): 150 Mb/s (RX) / 150 Mb/s (TX)
Nie piszą o modelu karty, ale Menedżer urządzeń pokazuje Qualcomm Atheros AR9285.

Czy należy rozumieć, że ta karta obsługuje do 150 Mb/s ale w obie strony zatem coś koło 75 Mb/s maksymalnie download (oczywiście w warunkach idealnych bez zakłóceń itp.) i więcej nie wyciągnę na niej i koniec? Sądziłem, że jest to do 150 Mb/s download i tyleż samo upload o ile pozwoli na to oczywiście nasze łącze.

Ja mam jednak też taki kłopot, że w oknie stan sieci najczęściej widnieje nie wspominane 150 Mb/s tylko właśnie 65 Mb/s - tak jakby się przestawiała na jakiś wolniejszy tryb albo też jakby router wysyłał w jakimś wolniejszym trybie? No ale to przecież nie jest 802.11g. Proszę o podpowiedź jak to rozumieć?
 
 
piowor 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 24 Cze 2016
Posty: 161
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 16-09-2016, 10:52   

Jak karta obsługuje 150 Mb/s to znaczy max 75 Mb/s download i max 75 Mb/s upload.
_________________
 
 
marcjan 
easy master

Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 39
Wysłany: 16-09-2016, 13:23   

Jeśli więc piszą w specyfikacji laptopa na stronie producenta coś takiego:
Maks. szybkość transmisji danych w bezprzewodowej sieci LAN (Mb/s): 150 Mb/s (RX) / 150 Mb/s (TX)

To należy rozumieć, że maksymalnie osiągnę 75 Mb/s downloadu? Choć router mógłby wysyłać szybciej?

Rozumiem jednak, że np. Samsung S3 albo LG G3 (takie mam pod ręką) powinny wyciągnąć więcej downloadu? Oczywiście same nie jednocześnie. Np 80-90 Mb/s blisko routera?
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 19-09-2016, 10:31   

Koledzy tu zbyt optymistycznie podeszli do tematu. Jeśli przy połaczeniu 150Mbps wyciągasz 54Mbps downloadu to jest super wynik. Nie powinieneś spodziewać się więcej.

Odnośnie zmiany ze 150 na 65 możesz ustawić w routerze (i może w karcie też) 40Mhz only. Jeśli masz 20/40Mhz, to szerokość kanału wybierana jest samoczynnie i pewnie dlatego widzisz po pewnym czasie 65. Być może masz tak zatłoczoną okolicę, że 40MHz jest zbyt zakłócane.
 
 
marcjan 
easy master

Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 39
Wysłany: 19-09-2016, 11:37   

Dziękuję za odpowiedź.
Co do tego samoczynnego "spadania" ze 150 Mb/s na 65 Mb/s, to sądzisz, że przyczyną jest właśnie ta szerokość pasma? Kłopot w tym, że w UBEE nie ma możliwości wybrania szerokości pasma ONLY 40 Mhz. Można wybrać albo 20 Mhz albo 20/40Mhz.

Co do szybkości downloadu, to rozumiem, że limituje to moja karta sieciowa w komputerze a nie router? Faktycznie może nie jest nowa. Czy zatem gdyby ją wymienić (nie wiem czy to możliwe w ogóle) - byłoby szybciej?

Mam wątpliwości, ponieważ np. w telefonie LG G3 jest już nowsza i nadal łapię tam jak pisałem średnio ok. 40 Mb/s.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4755
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 19-09-2016, 16:35   

marcjan napisał/a:
Co do tego samoczynnego "spadania" ze 150 Mb/s na 65 Mb/s, to sądzisz, że przyczyną jest właśnie ta szerokość pasma?

A czy lekarz przez telefon albo maila Cię dokładnie zdiagnozuje i powie co Ci jest - to wifi, a nasze odpowiedzi są z gatunku: a może to jednak to, a może tamto, nie nie to co innego - jedyne wyjście, zabrać Ubee gdzieś na łąkę do lasu i sprawdzić, gdzie eter jest idealnie (jeszcze) czysty - musisz coś wyeliminować z otoczenia.
marcjan napisał/a:
Kłopot w tym, że w UBEE nie ma możliwości wybrania szerokości pasma ONLY 40 Mhz. Można wybrać albo 20 Mhz albo 20/40Mhz.

Dlatego jak już tu wielokrotnie radzono - należało Ubee przełączyć w tryb mostu i podpiąć własny router i sobie dowolnie wifi ustawiać.
marcjan napisał/a:
Co do szybkości downloadu, to rozumiem, że limituje to moja karta sieciowa w komputerze a nie router? Faktycznie może nie jest nowa. Czy zatem gdyby ją wymienić (nie wiem czy to możliwe w ogóle) - byłoby szybciej?

Na te dwa pytania odpowiem tak samo jak z tym lekarzem.

Tu nie chodzi, że nikt Ci nie chce pomóc - po prostu takie jest wifi - a już wyjaśniłem, czym działanie wifi jest uwarunkowane - konkretnej odpowiedzi nie ma, nie ma kup a będzie działać - wifi jest jak sygnał z anteny DVB-T, u każdego jest inna instalacja.
_________________
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 19-09-2016, 17:01   

marcjan, prawie na pewno jest to związane z przełączaniem pomiędzy 20 i 40Mhz. Możesz spróbować wymusić 40MHz w ustawieniu karty jeśli znajduje się tam taka pozycja, a w Ubee zostawić 40/20. Nie mam tego routera, więc sam sprawdzić nie mogę. Myslę, że gdybyś wymienił kartę w laptopie, to mógłbyś uzyskiwać większe prędkości. Np. taka 300Mbps przy dobrych warunkach wyciągnęłaby 100Mps downloadu. Ubee chyba obsługuje tez pasmo 5GHz, więc gdybyś wymieniał kartę, to warto kupić taką, która to pasmo tez obsługuje. Nie wiem tylko, czy Ubee pozwala na korzystanie z 2.4GHz i 5GHz w tej samej chwili, a to może być problemem jeśli chciałbyś podpiąć inne urządzenia, które na 5GHz nie działają.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: