Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Asus RT-AC68U - na chwilę zanikło pasmo 2,4 GHz.
Autor Wiadomość
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 02-08-2016, 23:24   Asus RT-AC68U - na chwilę zanikło pasmo 2,4 GHz.

Hej,

Posiadam router Asus RT-AC68U - jest to dualband. Poprzednio miałem dwa Asus RT-AC1200G+. Oddałem je do sklepu, ponieważ miały taką przypadłość (oba z nich), że pasmo 2,4 GHz znikało na chwilę i potem znowu się pojawiało. Dzisiaj przed 20 minutami znowu na 3-4 minuty zanikła sieć na 2,4 GHz, ta na 5 GHz pozostała. Teraz znowu działają obie sieci. Osobiście używam 5 GHz, ale wiele urządzeń nie działa na 5 GHz. Firmware jak najbardziej aktualny.

Co może powodować takie zjawisko? Router ma 1,5 tygodnia. Dziwne że działo się to na wszystkich poprzednich routerach Asusa.

Pozdrawiam.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3877
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 03-08-2016, 05:38   

Podstawa to dwie różne nazwy SSID, ale pewno o to już zadbałeś wcześniej.
Taki efekt mogą powodować zakłócenia w eterze.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 03-08-2016, 06:07   

Hejka,

Tak nazwy minimalnie się różnią.

Trzeci router do wymiany?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3877
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 03-08-2016, 07:08   

Raczej nie, to nie problem routerów tylko wpływ otoczenia.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 03-08-2016, 08:07   

Miałem tak w swoim TP-Linku i dwóch poprzednich Asusach, może to powodować Karta Sieciowa jakiegoś laptopa w sieci?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3877
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 03-08-2016, 10:19   

Może dla 2,4 GHz zmienić kanał na inny? Inna karta nie powinna powodować takiego problemu. Jak to wystąpi sprawdzić jeszcze innym urządzeniem czy brak tego SSIDu.
Przecież niemożliwe jest, żeby trzy routery zachowywały się tak samo. Muszą to być zakłócenia zewnętrzne.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 03-08-2016, 10:34   

Sprawdzałem na kilku komputerach i telefonach sieć 2,4 GHz znikła na około 5 minut. 5 GHz zaś działała non-stop.

Zdarzyło się to raz na tym routerze.

Jak wrócę z pracy to popatrze na ETER i dobiore kanał.
_________________
 
 
antyjupisi 
classic master


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lut 2016
Posty: 185
Skąd: Śląsk
Wysłany: 03-08-2016, 15:54   

Cos podobnego tez zaliczylem, nie na Asusie, ale innej marce. Przyczyna byla elektorniczna niania u sasiadow za sciana pieknie zaklocajaca pasmo 2,4 GHz.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3877
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 03-08-2016, 16:10   

Mogą to też być telefony bezprzewodowe, stąd zaniki na 3-5 minut.
_________________
 
 
petro 
classic master


Dołączył: 10 Sie 2006
Posty: 177
Skąd: Kraków
Wysłany: 03-08-2016, 16:20   

Shishak, jeśli zanik sieci 2,4 GHz wystąpił na 4 różnych routerach to chyba jednoznacznie wskazuje na zakłócenia zewnętrzne. A zakłócać może cokolwiek, np. inna sieć WiFi, wspomniana elektroniczna niania, stacjonarny telefon bezprzewodowy, bezprzewodowa mysz komputerowa pracująca na 2,4 GHz.
https://support.apple.com/pl-pl/HT201542
http://www.sieci-wifi.pl/...chitektura-dpsk
 
 
antyjupisi 
classic master


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lut 2016
Posty: 185
Skąd: Śląsk
Wysłany: 03-08-2016, 16:22   

Teraz jest naprawde duzo urzadzen nie bedacych routerami wcinajacych sie na 2,4 GHz. Ja bym jeszcze radzil sporobowac przestawic na jakis skrajny kanal np, 1,13 jak 40 MHz to 9+13, 13+9.
 
 
VDSL 
easy master

Dołączył: 19 Mar 2016
Posty: 47
Wysłany: 03-08-2016, 18:28   

Jak widać, on ma wiele problemów niż części w sprzęcie.
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 04-08-2016, 21:47   

Zero zaników póki co.

[ Dodano: 08-08-2016, 18:54 ]
Czy ktoś wie jak w tym routerze Download Mastera zrobić tak, żeby spoza sieci można na nim ściągać torrenty na dysk?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: