Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana Thomsona na UBee - tryb bridge na UBee - kilka pytań
Autor Wiadomość
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 22-07-2016, 10:12   Wymiana Thomsona na UBee - tryb bridge na UBee - kilka pytań

Witam,

UPC zaproponowało mi wymianę Thomsona na UBee.

Mam własny router Asus RT-AC68U, który obecnie z Thomsonem robi u mnie za Access Point.

Chciałbym, jednak, że Asus był routerem a nie AP.

Słyszałem, że mogę UBee w przeciwieństwie do Thomsona ustawić w tryb Bridge.

Jak to zrobię to co mam robić po kolei z routerem Asusa.

Podłączyć go, skonfigurować DHCP, przekierować sobie odpowiednie porty.

Czy muszę używać jakiejś określonej puli adresów?

Jak wyglada połączenie własnego routera z tym modemie w tryb Bridge?

Proszę o instrukcję :)

Robię to pierwszy raz.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 22-07-2016, 12:22   Re: Wymiana Thomsona na UBee - tryb bridge na UBee - kilka p

1. Przestaw :arrow: Ubee w tryb bridge (mostka) , będzie pracował jako zwykły modem. Po połączeniu będzie dostępny pod adresem 192.168.100.1 :arrow: Tu instrukcja.
2. Możesz wyeksportować aktualną konfigurację Asusa do pliku.
3. Możesz zresetować Asusa do ustawień fabrycznych, ale obecną konfigurację utracisz, a masz ustawione już Wi-Fi.
4. Na Asusie włącz DHCP, zakres DHCP możesz zostawić domyślny.
5. Łączysz Asusa (WAN) z Ubee do ETH1.
6. Na Asusie WAN ustawiasz: Automatyczny adres IP (będzie pobierał z Ubee)
7. Jeżeli nie używasz dostępu z Internetu (z zewnątrz) do Twoich zasobów w LANie to nie ustawiasz żadnych przekierowań portów. Tu :arrow: garść informacji o Asusue.
8. Ustawienie Wi-Fi masz, więc tu nic nie potrzeba robić.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 22-07-2016, 12:33, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 22-07-2016, 12:30   

Okej, chodzi o port Ethernet 1 na Ubee?

Drugie pytanko...jak chce torrenty to już przekierowuje porty na Asusie?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 22-07-2016, 12:39   

Tak.
Ubee pracuje jako "prymitywny modem", na wejściu Asusa (WAN) masz publiczne IP z UPC. W uproszczeniu modem jest przezroczysty, można by powiedzieć, że internet masz doprowadzony do Asusa.
Za wszystko odpowiada Twój router, wszystko już robisz na nim. :arrow: Przekierowanie portów oczywiście robisz na Asusie.

W tym wypadku ustaw adres komputera statycznie lub zrób :arrow: rezerwację (pkt. 8 ) adresu IP po MAC adresie.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 29-07-2016, 23:22   

Jaka kolejność restartu urządzeń po konfiguracji obu?
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 30-07-2016, 00:12   

Shishak napisał/a:
Jaka kolejność restartu urządzeń po konfiguracji obu?

Wyłączasz dowolnie, przy podłączaniu prądu pierwszy powinien być Ubee a następnie Twój router.
Ale ja i tak uruchomiłem jednocześnie i jedno i drugie "dogadało" się samo.

A - i pamiętaj, pomimo tego, że będziesz miał Ubee w trybie mostu - i tak będzie nadawał to ich debilne WiFree :shock:
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 30-07-2016, 08:32   

WiFree można wyłaczyć, ja wyłaczyłem przez stronę Moja UPC.

[ Dodano: 30-07-2016, 11:40 ]
No i super, wymieniono mi modem na Ubee. Przełączyłem go w tryb Bridge, a routerem jest Asus RT-AC68U, który radzi sobie świetne póki co.

Zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie - dlaczego nie mogę połączyć się z modemem Ubee poprzez przeglądarkę używając adresu 192.168.100.1, Internet działa mi bez problemu. Adres mojego routera wrzuciłem na 192.168.100.2. DHCP wrzucłem na zakres 192.168.100.10 - .254. Strona konfiguracyjna Ubee nie chce mi się wczytać używając sieci stworzonej za pomocą Asusa.

Jak zrobić, żeby była osiągalna? Czy jest to możliwe? Według technika UPC tak. Wi-Free na szczęście, żadnego nie mam :)
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 30-07-2016, 13:06   

Shishak napisał/a:
Adres mojego routera wrzuciłem na 192.168.100.2. DHCP wrzucłem na zakres 192.168.100.10 - .254. Strona konfiguracyjna Ubee nie chce mi się wczytać używając sieci stworzonej za pomocą Asusa

Po co takie - routerowi nadać to co ma "fabrycznie" i wszystko pod niego już też ustawić (serwer DHCP na Asusie).
Jak miałem Asusa RT-N18U - Ubee miał swoją adresację a Asus nadawał adresację dalej moim sprzętom.

Czyli Ubee 192.168.100.1
A Asusa ustaw jak fabrycznie miał 192.168.1.1 i wedle tego ustaw serwer DHCP na tym Asusie dla następnych sprzętów.

Mam teraz Cisco RV180W jako router i Ubee w trybie mostu i ustawione mam to tak jak i Ty powinieneś ustawić Asusa.

Wersję softu na Ubee mam obecnie 2.07.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 30-07-2016, 15:49   

Shishak napisał/a:
Zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie - dlaczego nie mogę połączyć się z modemem Ubee poprzez przeglądarkę używając adresu 192.168.100.1, Czy jest to możliwe? Według technika UPC tak
Tak. Tyle, że nie z sieci tworzonej przez Asusa. Pamiętaj, że Ubee jest teraz w trybie mostu. Twój router jest podłączony przez WAN. Konfiguracja Ubee przez przeglądarkę (192.168.100.1) jest dostępna tylko przez połączenie przewodowe do gniazda LAN w Ubee. Konfiguracja wszystkiego powinna być taka jaką poleca KOCUREK1970.
_________________
 
 
Shishak 
classic master


Dołączył: 28 Sie 2010
Posty: 198
Skąd: Tricity
Wysłany: 30-07-2016, 16:05   

Wszystko mi śmiga, po mojej adresacji DHCP, tylko brak, ta strona UBEE ale spoko to widze że wytłumaczone również. Nie potrzebuje tam dostępu.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 30-07-2016, 16:14   

A i polecam program Wireless Network Watcher - program "odczytuje" jakie w danej chwili IP ma nasz sprzęt w naszej sieci domowej.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 183 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3870
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 01-08-2016, 11:17   

Ja używam narzędzi firmy :arrow: SoftPerfect Software lub :arrow: Radmin.
Najczęściej :arrow: SoftPerfect Network Scanner.

:arrow: Advanced IP Scanner.
Advanced Port Scanner.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: