Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z wi-fi przy włączonym kompie stacjonarnym
Autor Wiadomość
kopmark1 
Klikacz

Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 13
Wysłany: 21-05-2016, 17:13   Problem z wi-fi przy włączonym kompie stacjonarnym

Witam.
Po modernizacji komputera stacjonarnego mam problem z wi-fi. Gdy komputer jest włączony to szybkość neta dochodzi do 120 Mb/s ale wi-fi przestaje działać na laptopach i smartfonie.
Po wyłączeniu kompa wi-fi znowu śmiga bez problemu.
Korzystam z modemu od UPC U-TWG870U(EU) – firmy Thomson.
Jak podzielić łącze żeby sygnał był jednoczęsnie na stacjonarnym z kabla jak i na pozostałym sprzęcie jako wi-fi.
W instrukcji obsługi modemu nie znalazłem odpowiedzi a za bardzo nie chcę kombinować.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3549
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-05-2016, 20:12   Re: Problem z wi-fi przy włączonym kompie stacjonarnym

Dwa pytania:
1. Jak działa komputer to jaki ma adres IP? Sprawdzisz w Wierszu poleceń: IPconfig.
2. Jak działa Wi-Fi, to czy oba urządzenia, laptop i smartfon naraz mają internet i jaki jest adres IP na laptopie?
_________________
 
 
kopmark1 
Klikacz

Dołączył: 01 Kwi 2006
Posty: 13
Wysłany: 21-05-2016, 21:04   

Adres IP na stacjonarnym


Tak. Jak działa wi-fi to jest na obydwu urządzeniach bez żadnych problemów.
Adres IP na laptopie
http://markop.aiophosting...6/05/laptop.png
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 162 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3549
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 25-05-2016, 19:20   

Takie problemy może powodować zdublowany MAC adres kart sieciowych, ale wykluczam żebyś tak miał.
Może jeszcze wyłącz IPv6 na kompie i laptopie, pisałeś, że to się stało po modernizacji kompa, co w nim było robione.

1. Jeżeli chodzi komputer to na laptopie i smartfonie nie masz internetu, ale czy na laptopie/smatfonie jest wtedy widoczny SSID Twojej sieci Wi-Fi, jeżeli nie to tak jakby radio w routerze wtedy nie nadawało. Jeżeli Twoja sieć Wi-Fi jest widoczna, to może laptop/smartfon łączy się z nią, ale oczywiście nie mają internetu.
Podałeś IPConfig, ale chyba z sytuacji kiedy raz komp jest włączony a drugi z laptopa kiedy komp jest wyłączony.
Podaj wynik "ipconfig /all", ale kiedy wszystko jest włączone, tzn. z kompa i z laptopa, kiedy laptop nie ma internetu. Nie musisz się męczyć w wklejanie obrazków, wklej wynik jako tekst z wiersza poleceń, prawy klaw. myszy->Oznacz->Enter i masz to w schowku, a później wklejasz w code np. tak:
Kod:
Windows IP Configuration

  Host Name . . . . . . . . . . . . : Komputer
  Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
  Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
  IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
  WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Połączenie lokalne:

  Connection-specific DNS Suffix  . :
  Description . . . . . . . . . . . : .......
  Physical Address. . . . . . . . . : .......
  DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
  Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
  IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.2.1(Preferred)
  Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
  Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.2.10
  DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.2.10
  NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled


Sprawdź jeszcze tak.
1. Zostaw podłączony kablem komputer stacjonarny i koniecznie podłącz kablem laptopa, sprawdź czy na obu jest internet, daj wyniki obu ipconfig /all.
2. Wyłącz komp stacjonarny, laptopa koniecznie podłącz kablem, sprawdź czy smartfon ma internet.
Trzeba znaleźć przyczynę, czy to powoduje komp po kablu, czy laptop też po kablu, czy w tym czasie wyłącza się radio Wi-Fi w routerze, czy router rozgłasza SSID, a nie można się połączyć po Wi-Fi, czy można się połączyć a nie ma internetu.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: