Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki dobry tani router do podziału łącza na dwa komputery
Autor Wiadomość
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 376
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-09-2013, 07:28   

Mam pytanie zastanawiam się nad zmiana routera i nie wiem jaki za bardzo wybrać w cenie ok 300zł
Na razie upatrzyłem sobie:
1. Linksys EA2700
2. Asus RT-N56U
3. TP-LINK TR-WDL3600
Obstawiam miedzy dwoma pierwszymi.
 
 
petro 
classic master


Dołączył: 10 Sie 2006
Posty: 177
Skąd: Kraków
Wysłany: 13-09-2013, 09:06   

Używam od prawie 2 lat Asusa RT-56U i mogę go z całą mocą polecić. Chodzi non-stop i jeszcze się nie zawiesił ani razu. Co do prędkości to nie dławi łącza i nawet aktualne 250Mb spokojnie uciągnie. Jedyne restarty jakie były wykonywane to przy aktualizacji firmware. Jedyna wada to to, że nie ma zewnętrznych, odpinanych anten (choć zasięg ma bardzo dobry). :D
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 13-09-2013, 10:18   

Ja mogę polecić Netgeara WNDR 3700 v2 (więcej niż zakładane 300 zł nówka(, ale posiadam i również jestem bardzo zadowolony, menu po POLSKU, szybki, nie zapycha się, sieć u mnie pracuje 24/7/365, porty po LAN gigabitowe, radio pełne 300 Mb dla każdego zakresu pracy po wifi, możliwość jednoczesnej pracy na 2,4 jak i 5 GHz, anteny wbudowane, możliwość wgrania alternatywy.
_________________
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 376
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-09-2013, 12:02   

Obstawiam tylko te dwie firmy Linksys i Asus.
Pytanie z innej beczki czym się różni pasmo 5GHz od 2.4GHz czy różnice zauważę czy wart jest dopłacania do pasma 5GHz ?
Bo myślę jeszcze nad routerem Asus RT-N15U
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 16-09-2013, 16:38   

Żeby zauważyć różnicę musisz przede wszystkim mieć kartę, która potrafi skorzystać z 5Ghz. Jeśli masz, to z pewnością będziesz miał stabilne łącze bez zakłóceń z sieci z okolicy. Ważne jeszcze, czy siedzisz dalej od routera, za jakimiś ścianami - tu musisz uważać, bo zasięg szybciej spada niż w przypadku 2.4Ghz.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 16-09-2013, 19:27   

grzegorz napisał/a:
Obstawiam tylko te dwie firmy Linksys i Asus.

Linksys to już "padło", nie to co kiedyś,
a Asus przerost ceny nad treścią.
grzegorz napisał/a:
Pytanie z innej beczki czym się różni pasmo 5GHz od 2.4GHz

Mniejszy śmietnik w eterze.
grzegorz napisał/a:
czy różnice zauważę

W jakim sensie?.
grzegorz napisał/a:
czy wart jest dopłacania do pasma 5GHz ?

Moim zdaniem tak. początek już będziesz miał, a karty wifi na 5 GHz kupić można pózniej.
_________________
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-04-2014, 22:12   

Od jakiegoś czasu mam okazję testować 8level WRT-150 i bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.

To wyjątkowo tani ruter (około 50zł) ale potrafi znacznie więcej niż rutery z średniej półki i to nawet na oprogramowaniu producenta, między innymi potrafi pracować jednocześnie w kilku sieciach, można zrobić np tak aby robił za dwa accespointy z możliwością odseparowania ich od siebie - niezależne ustawienia: szyfrowania, firewala, dhcp, qos (i to taki prawdziwy pełny qos).

Potrafi też pracować jako klient wifi w jednej sieci i jednocześnie udostępniać ten sam internet tworząc własną sieć (czyli robić za taki lepszy repeater).
I właśnie ta możliwość w połączeniu ze świetnym radiem ostatnio mnie uratowała.

UPC nie działa już drugi tydzień (i nadal nie potrafią powiedzieć kiedy naprawią albo wymienią niespełna 10 metrowy kawałek uszkodzonego kabla) a przesłanie każdego megabajta przez internet komórkowy sporo kosztuje więc ile można na czymś takim siedzieć? (obawiam się, że odszkodowanie od UPC nie pokryło by kosztów). Akurat pechowo aero ostatnio zaczęło robić użytkownikom ostro na złość, rwąc co 5 minut połączenia i wyświetlając obrazki.

Zostaje pożyczyć od kogoś internet wifi - tyle że odległość do najbliższego wifi z którego mógł bym skorzystać wynosi jakieś 150m i po drodze są 2 bloki w których ludzie też mają jakieś wifi na wszystkich kanałach (po drodze nie na drodze mały prześwit między nimi jest czyli jest szansa).
Myślałem, że się nie obędzie bez anten kierunkowych drogiego sprzętu na 5GHz i masy kombinowania.

Pierwsza próba czy w ogóle da się jakikolwiek mierzalny sygnał złapać użyłem akurat ruterka bo mały i łatwo na oknie postawić, no i okazuje się, że działa i to stabilnie.
Na dookolnej antenie 5dBi, w paśmie 2,4GHz łapie wifi z sąsiedniego osiedla udostępnione też za pomocą dookolnej anteny i to przez ścinę bo po mojej stronie nie ma okien.
Wprawdzie transfer to zaledwie 2-3Mbity ale nic nie zrywa i nie traci pakietów.

Z bliska (tzn w domu) po wifi da się z tego rutera uzyskać jakieś 50-60 Mbitów (draft n) więc świetnie się nadaje do łącz fiber 60 i niższych.
  marekd@jabberpl.org
 
ra 
classic master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 158
Wysłany: 29-04-2014, 09:31   

Marek napisał/a:
można zrobić np tak aby robił za dwa accespointy z możliwością odseparowania ich od siebie - niezależne ustawienia: szyfrowania, firewala, dhcp, qos

Kiedyś miałem kontakt z tym routerem żeby ustawić w trybie Bridge i pracy jako AP Client. Z tego co widziałem to dla sieci gościnnej można było tylko zablokować dostęp do zasobów LAN. Nie widziałem opcji żeby można było ustawić VLAN, dać inną pulę adresową i ustawić dla tej puli oddzielny QoS. Możesz napisać jaki masz firmware i w jakim trybie router pracuje ze można tą sieć gościnną w taki sposób ustawić.

Też mogę polecić 8level WRT-150, WRT-300 i jeszcze Modecom WR11, WR22. Odpowiedniki TP-Linka w tej cenie dopiero po zmianie firmware na alternatywny dostają funkcjonalność jaką w/w routery mają od razu po wyjęciu z pudełka.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 29-04-2014, 10:53   

V1.2.17879

W trybie bridge ruter nie przyznaje adresów więc nie masz wpływu na pulę adresową (wtedy musisz ustawić to na innym urządzeniu które decyduje o przyznawanych adresach)
Albo przestawić go w normalny tryb gateway, wtedy ustalasz jakie adresy mają dostawać komputery z sieci gościnnej a jakie z w sieci domowej.

Przy wszelkich ustawieniach QOS podaje się zakres adresów np 192.168.1.64-192.168.1.127 albo 192.168.1.128-192.168.1.255 można więc dać inne ustawienia dla zakresu adresów z sieci gościnnej i inne z sieci domowej (można też dać inne dla każdego komputer oddzielnie).
  marekd@jabberpl.org
 
ra 
classic master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 158
Wysłany: 29-04-2014, 16:09   

Przejrzałem opcje i niestety nie widzę możliwości ustawienia VLANa z oddzielnym serwerem DHCP dla gościnnej sieci. Może źle zinterpretowałem twoje słowa o odseparowaniu sieci.
 
 
vision90 
Klikacz

Dołączył: 30 Gru 2015
Posty: 15
Skąd: A co Cię to...
Wysłany: 01-01-2016, 12:07   

Witam, posiadam modem od UPC Ubee, jest z nim duży problem ponieważ zasięg w dużym pokoju gdzie stoi jest ok ale po przejściu do kuchni lub małego pokoju (oddzielone korytarzem) jest już kiepsko - gubi zasięg lub pokazuje 1 - 2 kreski... Dodam, że to mieszkanie w bloku. Czy dokupienie zewnętrznego routera np TP-LINK TL-WR842ND (kosztuje 100 zł) pomoże w rozwiązaniu problemu ? Dodam również, że próbowałem już bawić się w zmianę kanałów (Wifi Analyzer) i mocą w opcjach modemu - bez rezultatu. Router który podałem ciekawi mnie ze względu na gniazdo USB do drukarek i dwie anteny 5 dbi. Proszę o poradę czy warto inwestować :roll:
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 02-01-2016, 15:44   

vision90 napisał/a:
mieszkanie w bloku

A ile sieci wifi w okolicy?.
I na jakich kanałach, jakim paśmie?.
_________________
 
 
vision90 
Klikacz

Dołączył: 30 Gru 2015
Posty: 15
Skąd: A co Cię to...
Wysłany: 02-01-2016, 20:32   

Sprawa już załatwiona - pomógł zakup routera. Jakby ktoś kiedyś pytał to TP-LINK TL-WR842ND. Speedtest pokazuje 9.36 Mb/s i zaero problemu z zasięgiem w dalszych częściach mieszkania :mrgreen:
 
 
Gatki 
Klikacz

Dołączył: 25 Cze 2017
Posty: 15
Wysłany: 31-08-2017, 23:15   

Ja polecam Asusa RT-AC 1200G+ stabilne i "dość" bogate FW.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: