Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup repeatera
Autor Wiadomość
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 23-02-2015, 13:28   

TL-WR843ND, bo ma też PoE (zasilanie przez kabel sieciowy), switch 4-portowy, odkręcane anteny 5 dBi, Wi-Fi 300 Mbps oraz tryb WISP, koszt nowego około 80 zł. Ponadto możliwość wgrania alternatywnego oprogramowania i tym samym uzyskanie wielu innych trybów i funkcji.
 
 
eLO 
classic master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 225
Wysłany: 23-02-2015, 16:47   

Mordimer napisał/a:
Oj tam. Zasięg w całym lokalu i swoją funkcję spełnia.

No właśnie ;) Ten który proponowałem wcześniej: TL-WA854RE też "daje radę" ;)
Aż przespacerowałem się do Media Experta i kupiłem jeden dla testów.
Pierwsze wrażenie bardzo dobre, zapakowany jak smartfon :) , samo urządzenie wygląda bardzo estetycznie i nowocześnie. Po włączeniu do prądu potrzebuje trochę czasu na uruchomienie się. Nie poszedłem na skróty, nie użyłem WPS lecz konfigurowałem ręcznie, zwłaszcza, że chciałem aby urządzenie miało statyczne IP. Konfiguracja intuicyjna, z resztą wiele nie można poszaleć ;) Po podaniu SSID i hasła mojej sieci, urządzenie szybko sparowało się z ubee. Urządzenie pracuje w "n-ce" na 2,4 GHz. To istotne w kontekście później podawanych liczb ;) Kanał jest identyczny jak kanał routera jaki go "zasila". Zmiana kanału w routerze pociąga za sobą zmianę kanału w repeaterze.

W związku z tym, że ubee u mnie stoi w narożniku planu mieszkania, umieściłem urządzenie niemal dokładnie w środku chałupy - w prostej linii 9m , oddzielony jedną ścianą. Sam ubee zapewniał w przeciwległym rogu mieszkania sygnał "na 2 kreski" i urządzenia łączyły się max 20 Mb/s. Po podłączeniu repeatera sygnał "na 5 kresek" i połączenie 65 Mb/s. Nieźle, tym bardziej, że ubee łączy się z urządzeniami w "bliskim pobliżu" na 72 Mb/s
Do tej pory, jak to powiedział Mordimer daje radę, bo zasięg jest ;)

Gorzej jest jak się go trochę potestuje.
Pierwsza sprawa: Na pudełku jest napisane "300 Mbps". Rozumiem, że to ma przyciągnąć klienta. Co prawda w specyfikacji już trochę ostrożniej: "Do 300Mbps (dynamicznie)" :) . Prawda jest taka, że urządzenie łącząc się z routerem, zestawia połączenie na 144,4 Mb/s przy mocy sygnału odbieranego 80%. Nawet umieszczony tuż przy ubbe i mocy sygnału odbieranego 100% nie było szybciej.
Druga sprawa: Testy prędkości. Test na smartfonie po połączeniu z ubee - 64 Mb/s, test w przeciwległym rogu mieszkania (czyli tam gdzie rządzi repeater) 15 mb/s. Myślałem, ze różnica bierze się stąd, że smartfon wciąż jest połączony z ubee i nie przełączył się automatycznie na silniejszy sygnał z repeatera. Ale nie, bo kiedy jestem przy ubee i sprawdzam w ustawieniach repeatera jakie urządzenia są do niego podłączone, to lista jest pusta. Kiedy pójdę na koniec mieszkania, MACadres karty smartfona pojawia się na liście. Również włączenie wifi w smartfonie "na końcu mieszkania" skutkuje pojawieniem się jego MACadresu na liście repeatera.
Ping też rośnie 2 - 3 krotnie.

Jak widać już po tak prostych testach repeater za 90 zł przestał "dawać radę" ;) . Moim zdaniem po prostu się zatyka. Jeśli komuś wystarcza "dawanie rady", to takie urządzenie jest dla niego: może powiedzieć, że ma całą chałupę pokrytą zasięgiem, i to nawet bardzo dobrym. Ale jeśli ktoś chce nie tylko mieć zasięg, ale i "porządny" internet, do musi kupić wydajniejszy sprzęt.

Pozdrawiam
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 23-02-2015, 20:16   

Routery UPC w ogóle na domyślnych ustawieniach mają 144 Mbps, aby zachować zgodność z niektórymi urządzeniami. Aby było 300 Mbps trzeba w Ubee ustawić tryb 802.11n, przykładowy kanał 13+9, 12+8, 8+4 itd. (bo większość nadaje na 1, 6, 11, ale trzeba sobie sprawdzić indywidualnie co lepsze), szerokość pasma 20/40 MHz. Przy kiepskim zasięgu, co w sumie nie dziwi, można sobie radzić na kilka sposobów, przy łączu 60 Mb/s da się coś wymyślić nawet do 100 zł choć cudów nie należy się spodziewać w tej cenie. Nie repeater, WDS, ale drugi router TL-WR843ND (można dać mu mocniejsze antenki) w innej części mieszkania w trybie WISP.

PS. Jeszcze innym rozwiązaniem jest zakup porządnych, zewnętrznych anten do Ubee, dodatkowo potrzebny będzie pigtail za kilka zł, coś takiego: http://img.datacomp.sk/mi...z_ien264730.jpg
 
 
eLO 
classic master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 225
Wysłany: 23-02-2015, 20:43   

Susane napisał/a:
Aby było 300 Mbps trzeba w Ubee ustawić tryb 802.11n, przykładowy kanał 13+9, 12+8 (...), szerokość pasma 20/40 MHz.

Dokładnie tak mam ustawiony ubee, a kanał 13 (cała okolica nadaje na 12 i 6 kanale).
Susane napisał/a:
Nie repeater, WDS, ale drugi router TL-WR843ND w innej części mieszkania w trybie WISP.

Ten repeater to był tylko do testów, jak pisałem uprzednio. Normalnie na końcu mieszkania stoi TL-WR1043ND (wcześniej TL-WR941ND), z tym że nie jako klient WISP, ale podłączony skrętką do ubee. Skrętka już dawno była tam pociągnięta, jeszcze z czasów SDI, kiedy mój komputer udostępniał internet drugiemu. Wolałem połączyć router kablem niż przez wifi, skonfigurowany na klienta robi za switch dla drugiego komputera, telewizora, xboxa, no i sieje wifi w drugiej części mieszkania.
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 23-02-2015, 21:18   

eLO napisał/a:
Dokładnie tak mam ustawiony ubee, a kanał 13 (cała okolica nadaje na 12 i 6 kanale).
Jak w 802.11n szerokość jest na 40 MHz to wtedy powinny być w użyciu dwa wybrane kanały, czyli 13 i jeszcze jeden, ale gdy w okolicy jest dużo sieci to i tak nie ma sensu, zresztą Ubee nie tak łatwo w ogóle zmusić do pracy na 40 MHz nawet, gdy nic nie nadaje w pobliżu.
 
 
eLO 
classic master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 225
Wysłany: 23-02-2015, 21:24   

Susane napisał/a:
Jak w 802.11n szerokość jest na 40 MHz to wtedy powinny być w użyciu dwa wybrane kanały, czyli 13 i jeszcze jeden,

Napisałem w skrócie "kanał 13" , bo liczyłem, że się domyślisz, że chodzi o "13+9" ;) Z resztą nie da się ustawić pojedynczego kanału przy opcji 20/40 MhZ w ubee.

Pozdrawiam
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 23-02-2015, 21:34   

Szkopuł w tym, że wybrać sobie można tylko dwa kanały przy 20/40 MHz, ale inSSIDer i tak czasami zdradza, że Ubee jednak nadaje na jednym. Przed chwilą sprawdziłam i niestety nie daje rady nadawać na dwóch na 2.4 GHz, choć nie jestem zaskoczona, bo w okolicy jest ponad 20 innych sieci. Za to na 5 GHz, gdzie jestem sama, 40 MHz działa prawidłowo, ale tam jest oddzielne pole wyboru dla tej szerokości kanału.
 
 
eLO 
classic master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 225
Wysłany: 23-02-2015, 23:12   

Susane napisał/a:
ale inSSIDer i tak czasami zdradza, że Ubee jednak nadaje na jednym. Przed chwilą sprawdziłam i niestety nie daje rady nadawać na dwóch na 2.4 GHz

Odpaliłem laptopa, zainstalowałem inSSIDera i posprawdzałem. Dla testów, podłączyłem tego testowego repeatera, którego opisywałem. Po włączeniu do gniazdka, zestawił połączenie identyczne do opisywanego. Ale gdy wyłączyłem go i powtórnie włączyłem, o dziwo połączył sie na 300 Mb/s :)
Zobacz na zrzut z inSSIDera, moja sieć to zestawiona dla potrzeb eksperymentów "zderzacz hadronów" :) Podoba mi się ta nazwa i chyba zostawię sobie :) I ubee i repeater nadają na 40 MHz. Sprawdzę jutro w dzień, kiedy będzie więcej sieci aktywnych w okolicy. Aczkolwiek dopuszczam taką możliwość, że inSSiDer pokazuje nie rzeczywistą szerokość kanału, tylko to co odczytał z ustawień urządzeń.

Pozdrawiam

inssider.JPG
Plik ściągnięto 164 raz(y) 106,46 KB

_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2015, 19:35   

Jeśli działa Ci prawidłowo 40 MHz na 2.4 GHz to dobrze. Masz mało sieci, Twoja ma najsilniejszy sygnał, a inSSIDer właściwie pokazuje, można zweryfikować na innym komputerze i będzie tak samo. Zalecam jedynie zainteresowanym sprawdzenie, bo samo wybranie i zaakceptowanie opcji (a także restart Ubee) niekoniecznie musi skutkować takimi efektami jak u Ciebie. Mam swoją hipotezę na nielubienie "dwukanałowego" 40 MHz przez routery UPC - w tym trybie wielu klientów Wi-Free nie połączy się w ogóle. Stąd domyślne wymuszanie "mixed" na 20 MHz. A także brak komunikatu błędu dla ustawień, które nie działają zgodnie z założeniami. Niestety te routery mają tylko jedno radio dla każdego pasma i wyłączony dual-band więc ustawienia użytkownika mają zastosowanie również dla Wi-Free, a plik konfiguracyjny przesyłany z UPC dokłada swoje 3 grosze w temacie Wi-Fi.
 
 
Mordimer 
light master

Dołączył: 08 Kwi 2011
Posty: 72
Wysłany: 01-03-2015, 23:46   

Ale testowanie tego na smartfonie? Słaby pomysł. Smartfon ma słabą moc
 
 
eLO 
classic master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 225
Wysłany: 02-03-2015, 00:35   

Testowanie czego? Który smartfon ma słabą moc?
_________________
 
 
Mordimer 
light master

Dołączył: 08 Kwi 2011
Posty: 72
Wysłany: 02-03-2015, 23:37   

No siły sygnału. I transferu
 
 
eLO 
classic master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 225
Wysłany: 03-03-2015, 00:03   

A ty co, obudzony ze snu zimowego? ;) Od kilkunastu miesięcy są dostępne smartfony z radiami 802.11ac pracujące na 5 GHz, dogadujące się z routerami na prędkości 433 Mb/s. Mogłyby i więcej ale pojedyncza antenka jednak ogranicza. 4 rdzenie 2,5 GHz spokojnie dają radę z przemieleniem pobieranych danych. Więc gdzie tu widzisz za małą moc. Nie podam linka, bo nie pamiętam gdzie to czytałem, ale internety twierdzą, że np. Samsung począwszy od Galaxy S4, ma "moc" większą od 70% laptopów, które są w posiadaniu Polaków.
Tu ostatni wynik testu "zbyt słabego na takie testy" smartfona ;) Jak widzisz dał sobie radę.
_________________
 
 
Mordimer 
light master

Dołączył: 08 Kwi 2011
Posty: 72
Wysłany: 04-03-2015, 01:24   

Bateria musi to wytrzymać.
 
 
radas 
easy master

Dołączył: 14 Mar 2008
Posty: 39
Wysłany: 04-04-2015, 19:57   

czy podpowie Ktoś jaki repeater będzie najlepszy ?
- cena do 150 zł
- możliwość podłączenia kabla sieciowego
THX
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: