Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
odblokowanie portu
Autor Wiadomość
Mozo112 
Klikacz

Dołączył: 01 Lut 2013
Posty: 1
Wysłany: 05-02-2013, 06:28   odblokowanie portu

Witam.
Jest ktoś w stanie mi odpowiedzieć dlaczego nadal mam zamknięty port i nie mogę seedować w uTorrencie?
Dodałem załączniki ze screenami:

c3.jpg
Plik ściągnięto 378 raz(y) 94,32 KB

c2.jpg
Plik ściągnięto 586 raz(y) 124,52 KB

c1.jpg
Plik ściągnięto 383 raz(y) 95,38 KB

 
 
zygikuleczka 
ultra master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 1332
Skąd: Tam gdzie się pije...
Wysłany: 05-02-2013, 08:39   

Uzupełnij jeszcze adres ip w sekcji external-pewnie o to chodzi.
_________________
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 05-02-2013, 10:08   

Zaznacz funkcję UPnP w Thomsonie w sekcji Gateway/Advanced. W utorrencie masz już widzę tę funkcję zaznaczoną wiec program automatycznie przekieruje sobie porty.
 
 
mathiuzz 
easy master

Dołączył: 20 Sie 2012
Posty: 24
Wysłany: 24-02-2013, 11:46   

co daje funkcja upnp?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2013, 14:36   

To co marder już napisał. Nie trzeba przekierowywać portów, wystarczy tylko w kliencie torrenta i routerze włączyć UPnP. Dodam tylko, że przydaje się to też z innymi programami, pod warunkiem, że to obsługują.
 
 
El-Maniaque 
plus master


Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 330
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 23-03-2013, 06:52   

Podłączę się do tematu bo również korzystam z utorrenta jak i DC++.
MOdem thompson twg170 wifi.
Do tej pory cały czas korzystałem z DMZ na adresie 192.168.0.13 i było ok, porty były pootwierane.
Nagle któregoś dnia wyżejwymieninone programy pokazują, że porty są zamknięte, a nic nie zmieniałem. Stan ten trwa do tej pory. Nie pomogły wyłączenia modemu z prądu resety przez przycisk z tyłu modemu ani ze strony przez restore factory defaults i ponownym ustawieniu DMZ. Cały czas to samo.
NIe wiem co może być przyczyną.
Próbowałem forwarding portów, ale też nie ziała tak anwiasem mówiąc co trzeba wpisać w sekcji external ip - powtórzyć lokalny czy wpisać publiczny/?
UPNP nie próbowałem co prawda, ale wolałbym pozostawić stan rzeczy taki, jaki miałem.
MOże ktoś coś podpowie bo już nie wiem co robić.
_________________
 
 
 
zygikuleczka 
ultra master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 17 Lut 2012
Posty: 1332
Skąd: Tam gdzie się pije...
Wysłany: 23-03-2013, 09:13   

El-Maniaque napisał/a:
, a nic nie zmieniałem. Stan ten trwa do tej pory.

To nie jest dobre podejście jak zapewne sam widzisz. Na tym właśnie polega usterka żeby coś zrobić, zmienić i wtedy zacznie działać. Wystarczy, że do kompa zostało przypisane inne ip wew. i już się ustawienia wykładają
Cytat:
Próbowałem forwarding portów, ale też nie ziała tak

Jak może działać jak nawet nie wiesz czy dobrze wpisałeś reguły?
Tak ma wyglądać reguła w routerze:
http://portforward.com/en...855/DWG8553.jpg
popodstawiaj sobie swoje ip i porty. Adres kompa sprawdzisz komenda ipconfig w wierszu poleceń windowsa.
_________________
 
 
El-Maniaque 
plus master


Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 330
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 23-03-2013, 13:01   

Wewnętrzne ip sprawdzałem czy przypadkiem się nie zmieniło wcześniej mam ciągle takie samo, zapomniałem napisać :)

Puki co problem rozwiązałem, zresetowałem tzn wyłączyłem i włączyłem zaporę w windowsie, zaktualizowałem mojego avasta. NIe wiem czy to miało wpływ, ale nagle wszystko wróciło do normy i DMZ działa poprawnie. Nadal do końca nie wiem, co było przyczyną, ale ważne, ze pomogło :)

Bardzo dziękuję za odzew.

POzdrawiam :)


P.S.
Co do podanych przez Ciebie Kuleczka regół z linka powyżej, nie do końca wszystko tam jest bo jest tylko część z local ip. U mnie jest jeszcze część gdzie wpisujesz to samo z nagłówkiem External IP i i nie wiem właśnie tutaj jaki ip mam wpisać bo z nazwy wynikałoby że ip zewnętrzny ale..... NO właśnie pewien do końca nie jestem czy nie przypadkiem trzeba powtórzyć ip lokalny :)
_________________
 
 
 
seven of nine 
ultra master


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 24 Mar 2008
Posty: 1306
Skąd: Sopot
Wysłany: 27-09-2014, 23:17   

Ach, wiem że było to już setki razy ale i ja mam problem dotyczący zarówno Bit Comet i Emula . Wszystko było dobrze, dopóki nie wymieniono mi modemu na modem z WiFi. Od tej chwili mam niskie ID w Emulu, zaś port nasłuchu w Bit Comet jest zablokowany. Czy ktos mi może pomóc?
_________________
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2014, 21:09   

seven of nine, masz aktywne Wi-Free? Ktoś już gdzieś pisał, że po wyłączeniu Wi-Free nagle zaczęło mu działać przekierowanie portów, zarówno na Wi-Fi jak i LAN.
 
 
seven of nine 
ultra master


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 24 Mar 2008
Posty: 1306
Skąd: Sopot
Wysłany: 29-09-2014, 11:20   

Tak, mam. Przyniesiono mi modem z wifi, gdyż doszedl mi laptop. Nie mam bladego pojecia, co zrobić by te porty odblokować .....
A jak mam modem? Ubee EVW3226
_________________
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 29-09-2014, 15:33   

seven of nine, jeśli masz aktywną usługę Wi-Free (nie Wi-Fi) czyli darmowy hotspot dla innych na Twoim ruterze to musisz wyłączyć tę usługę w "Moje UPC". Wtedy zacznie działać przekierowanie portów. Jest to oczywiście kolejny błąd w sofcie od UPC.
Usługa Wi-Free działa niezależnie od Wi-Fi na Twoim modemie/routerze.
 
 
seven of nine 
ultra master


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 24 Mar 2008
Posty: 1306
Skąd: Sopot
Wysłany: 29-09-2014, 15:38   

Oki, już tam wchodzę.

[ Dodano: 04-08-2016, 18:09 ]
Niestety, znów to samo. Wyłączyłam zaporę, nadal nie mam wifree i totalne zero. Ktoś może pomóc?

[ Dodano: 04-08-2016, 18:34 ]
Niestety, znów to samo. Wyłączyłam zaporę, nadal nie mam wifree i totalne zero. Ktoś może pomóc?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: