Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy kabel UPC jest przypisany do abonenta?
Autor Wiadomość
jakson 
Klikacz

Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 7
Wysłany: 14-09-2014, 14:40   Czy kabel UPC jest przypisany do abonenta?

Czy kabel idący od skrzynki UPC do mieszkania jest przypisany do abonenta?
Czy jaki to kabel nie ma znaczenia, bo wszytko i tak jest zakodowane w bazie UPC / modemie / na karcie dekodera?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 14-09-2014, 15:08   

jakson,
Wyjaśnij dokładnie, o co pytasz !.
_________________
 
 
jakson 
Klikacz

Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 7
Wysłany: 14-09-2014, 17:00   

KOCUREK1970 napisał/a:
Wyjaśnij dokładnie, o co pytasz


Pytam dokladnie o to "Czy kabel idący od skrzynki UPC do mieszkania jest przypisany do abonenta"? :)

Są dwa mieszkania, do jednego wchodzi jeden kabel UPC a do drugiego drugi kabel.
(ten kabel potem wchodzi do modemu / dekodera)
Czy jeśli złośliwy sąsiad (niestety takiego mam) zamieni kable
i okaże się, że ja teraz jestem wpięty w jego kabel a on w mój,
i powiedzmy, że ten sąsiad nie płacił za UPC, to czy może to mieć wpływ na mnie?

Czy kable, które UPC ciągnie bezpośrednio do mieszkań są przypisane do konkretnych abonentów czy nie?

Prościej nie umiem :)
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 14-09-2014, 17:55   

powiem ci tak zamiana kabli nie jest taka łatwa ze względu na to iż kable, które wchodzą do mieszkania idą z skrzynki która jest zamknięta na ich specjalny kluczyk. Aby sąsiad mógł je zamienić to musiał by pracować w upc lub wiedzieć jak idą kable.
_________________
 
 
jakson 
Klikacz

Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 7
Wysłany: 14-09-2014, 18:03   

beny8989 napisał/a:
powiem ci tak zamiana kabli nie jest taka łatwa ze względu na to iż kable, które wchodzą do mieszkania idą z skrzynki która jest zamknięta na ich specjalny kluczyk. Aby sąsiad mógł je zamienić to musiał by pracować w upc lub wiedzieć jak idą kable.


A mozesz mi odpowiedziec na pytanie, bo te kable sa _gole_ i zamiana jest trywialna.
To jak z tym kablem? Jest przypisany?
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 14-09-2014, 18:05   

powiem ci tak jak sasiad nawet te owe kable zamieni to jest szybko do wykrycia. upc widzi gdzie dane urzadzenie jest podlaczone. i system widzi gdzie sie dana rzecz loguje. A co do kabli przewaznie są spuszczane jedno pietro w dol i wchodza w podloge do mieszkania.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 14-09-2014, 19:17   

jakson napisał/a:
A mozesz mi odpowiedziec na pytanie, bo te kable sa _gole_ i zamiana jest trywialna.

I co to da sąsiadowi, skoro UPC nie płaci, to przecież nie ma ich sprzętu, to niby na czym z tego korzysta.
Kable są przypisane do danego abonenta, ALE, w skrzynce na kablu jest tylko informacja do jakiego mieszkania należą, by technik się orientował, który kabel do danego lokalu idzie.
Jeśli się boisz, że coś jest nie tak, to zadzwoń do UPC i to zgłoś.
Możesz jeszcze w dziale technicznym na infolinii zapytać, czy technik widzi "ruch" na Twoim kablu, a potem mu powiedzieć, że jakim cudem, skoro masz prąd w mieszkaniu odłączony korkami.
W samej skrzynce UPC nie zamieni, bo tak jak napisał kolega wyżej - musiałby mieć techniczny i fizyczny dostęp do tej skrzynki.
A gdyby nawet sąsiad pracował w UPC, to musiałby by być skończonym idiotą, by myśleć, że nie dojdą do tego w centrali po Twoim zgłoszeniu.
_________________
 
 
beny8989 
ultra master

Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 882
Skąd: Szczecin
Wysłany: 14-09-2014, 19:23   

zwłaszcza że się zdarza że jest instalacja weryfikowana danego abonamenta. A jak by nawet podłączył się swoim kablem do ciebie to ci wyskoczą magiczne klateczki na tv bo będzie sygnał zasłaby
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 14-09-2014, 19:32   

beny8989 napisał/a:
A jak by nawet podłączył się swoim kablem do ciebie to ci wyskoczą magiczne klateczki na tv bo będzie sygnał zasłaby

Ale to tylko na korytarzu gdzieś by mógł rozgalęznik wstawić, a to nie jest "robota' na 5 minut, zwłaszcza, że to widać, że gdzieś idzie jeden kabel, a kawałek dalej są już dwa kable.
_________________
 
 
jakson 
Klikacz

Dołączył: 02 Paź 2008
Posty: 7
Wysłany: 15-09-2014, 22:39   

> I co to da sąsiadowi, skoro UPC nie płaci, to przecież nie ma ich sprzętu

- Gdzie pisalem, ze sasiad nie ma ich sprzetu?
- Jak mowie, ze cos jest latwe, to jest - uwierzcie mi - nie wiecie tego lepiej ode mnie.

> Kable są przypisane do danego abonenta, ALE, w skrzynce na kablu jest tylko informacja do jakiego mieszkania należą, by technik się orientował, który kabel do danego lokalu idzie.

Dzieki! I o to mi chodzilo :) .
W koncu, po 3-krotynym powtorzeniu tego samego pytania :) .

> Jeśli się boisz, że coś jest nie tak, to zadzwoń do UPC i to zgłoś.

Do UPC juz dzwonilem, dodzwonic sie do nich jest mega ciezko,
ale udalo sie i juz jutro ma byc technik.

Sytuacja jest taka:
Szeregowiec, kable UPC wystaja niechlujnie z ziemi przy samym budynku,
przy plocie rozgraniczajacym ogrody nalezace do dolnych mieszkan.
Niechlujstwo + totalne wyjebanie UPC/technikow UPC nie zna granic:
- Dwa kable wychodza niecaly metr nad ziemia przy samym plocie,
ale na podworku sasiada.
Potem beczulka/i-connector/czy jak tam to sie nazywa
i dwa kable wystajace z ziemi lacza sie z dwoma kablami idacymi do mieszkan.

Sasiad ma UPC.
Tyle, ze czasami placi, czasami nie.
Ostatnio zorientowalem sie, ze zamienil kable, gnoj jeden,
ale ponowna zamiana ich "przez plot" jest niemozliwa
a z wejsciem na posesje jest "maly" problem.

Jak odkrylem ta zamiane (mega przypadkowo) UPC dzialalo mi,
ale mimo, ze wszystko bylo ok zadzwonilem do UPC.
Zostalem zapytany czy wszystko mi dziala (a dzialalo) i zostalem olany.

Od jakiegos czasu nie mam UPC i tak sobie pomyslalem, ze moze ten sasiad przestal placic. Stad pytanie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: