Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Switch i jego działanie
Autor Wiadomość
ggg000 
light master


Dołączył: 30 Lip 2013
Posty: 52
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-08-2014, 03:23   Switch i jego działanie

Nie rozumiem działania switcha. Gdy podłączymy switch do modemoroutera od UPC a do switcha dwa urządzenia to którego urządzenia mac adres będzie widziany w routerze UPC? Tego pierwszego? drugiego? mac switcha? switch rozda nowe ip? gdy jeden komputer będzie bezpośrednio podłączony do modemoroutera będzie on widział w otoczeniu sieciowym dwa komputery podłączone do switcha? i czy komputery będące podłączone do switcha będą się widziały w sieci?
_________________
 
 
gbbsoft 
classic master

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 297
Wysłany: 27-08-2014, 21:19   

- będą widoczne MACi urządzeń (np.: do nadawania adresów IP).
- Switch nie rozdaje adresów IP (bo byłby wtedy serwerem DHCP). Rozda je modemorouter UPC (bo jest między innymi serwerem DHCP).
- Jeden komputer będzie widział pozostałe, bo modemorouter oprócz tego, że jest modemem też jest switchem (pośrednio, o ile nie ma jakiś wewnętrznych blokad, a raczej nie ma)
- Wszystkie komputery się będą widziały.

PS. Switch jest jakby przedłużeniem sieci z rozgałęzieniem. Jest ogólne ograniczenie na ilość switchy w sieci "pod rząd" oraz maksymalną odległość pomiędzy najbardziej oddalonymi urządzeniami liczoną po kablu...
 
 
ggg000 
light master


Dołączył: 30 Lip 2013
Posty: 52
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-08-2014, 21:29   

gbbsoft napisał/a:
- będą widoczne MACi urządzeń (np.: do nadawania adresów IP).
- Switch nie rozdaje adresów IP (bo byłby wtedy serwerem DHCP). Rozda je modemorouter UPC (bo jest między innymi serwerem DHCP).


Nigdzie na Internecie nie znalazłem jakoś konkretnie, czyli który mac będzie widziany na zakładce modemoroutera? ten z urządzenia 1 cz 2? obydwa? urządzenie 1 i 2 byłoby podłączone do switcha który byłby podłączony w jedno wejście lan w modemorouterze.

Chodzi mi o to że mimo że dwa urządzenia podpięte do switcza a ten tylko do jednego gniazda to na tej zakładce pojawią się dwa maci tych urządzeń mimo że są podpięte w jedno gniazdo w modemorouterze? mimo że będą tak jakby dwa urządzenia w jednym gniazdu modemoroutera to on rozda 2 ip w tym jednym gniazdu i będą widoczne dwa maci i nic się nie pogryzie?



switch jest podobno szybszy od kolejnego routera, o ile milisekund wzrosnąć może odpowiedź na switchu zamiast na drugim routerze?
_________________
 
 
gbbsoft 
classic master

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 297
Wysłany: 27-08-2014, 21:47   

Zakładają, że ta strona pokazuje wynika tabeli w serwerze DHCP, to zobaczysz MAC urządzenia, które dostało adres IP.
Switch nie ma adresu IP, więc go nie zobaczysz w żaden sposób.

A jakie to ma w ogóle znaczenie?

Zastanawiasz się jak działa strona pokazująca dane z routera, czy jak działa Ethernet i TPC/IP?
 
 
ggg000 
light master


Dołączył: 30 Lip 2013
Posty: 52
Skąd: Kraków
Wysłany: 27-08-2014, 22:45   

chodzi mi o to czy switch będzie blokował np. sygnał WOL oraz czy z Internetu będzie widziany np. serwer postawiony za switchem oraz czy jeśli ustawie w dhcp konkretne ip przydzielane po macu czy będzie to działało za switchem.

Czyli na tej liście dhcp z modemoroutera od upc, będą widoczne odydwa macki i obydwa ip z dwóch urządzeń podpiętych do switcha, gdy switch do jednego gniazdka lan z modemoroutera?
_________________
 
 
gbbsoft 
classic master

Dołączył: 27 Sty 2011
Posty: 297
Wysłany: 28-08-2014, 09:02   

ggg000 napisał/a:
czy z Internetu będzie widziany np. serwer postawiony za switchem

Będzie, jak przekierujesz porty albo jak ustawisz DMZ.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 28-08-2014, 13:28   

ggg000,
Mam do routera Netgear WNDR 3700v2 podłączone 2 switche Cisco SG200, serwery Synology DS 713+, i Netgear ReadyNas Ultra 2 (z agregacją łącza obydwa), do tego 4 komputery, drukarkę sieciową i działa wszystko prawidłowo.
Twoje założenia w pełni będą działać.
Ja polecam switche zarządzalne (jak w moim przypadku).
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: