Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
TC7200 + router + NAS
Autor Wiadomość
andw77 
Klikacz

Dołączył: 17 Sty 2014
Posty: 8
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-03-2014, 11:20   TC7200 + router + NAS

Witam wszystkich,

Od wczoraj stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem internetu upc z modemorouterem TC7200 (ustawiony w trybie modemu, bez wifi). Chciałbym skonfigurowac sieć w taki sposób żeby do modemu bezpośrednio podlaczyć NAS oraz router wifi, i żeby wszystkie urządzenia były w jednej podsieci. Będę wdzięczny za wskazówki (pierwsza myśl - router w trybie AP, dhcp wlaczone w TC7200).
 
 
ra 
classic master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 158
Wysłany: 06-03-2014, 09:46   

Jaki to router? Wyłącz mu DHCP, ustaw IP z tej samej adresacji co TC7200, najlepiej spoza puli DHCP np. 192.168.0.250 i podłącz zamiast pod port WAN, to LAN.
Tutaj masz przykład konfiguracji.
 
 
piotras71 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 32
Wysłany: 06-03-2014, 13:50   Re: TC7200 + router + NAS

andw77 napisał/a:
Witam wszystkich,
Od wczoraj stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem internetu upc z modemorouterem TC7200 (ustawiony w trybie modemu, bez wifi). Chciałbym skonfigurowac sieć w taki sposób żeby do modemu bezpośrednio podlaczyć NAS oraz router wifi, i żeby wszystkie urządzenia były w jednej podsieci. Będę wdzięczny za wskazówki (pierwsza myśl - router w trybie AP, dhcp wlaczone w TC7200).


Na TC7200 wyłączasz serwer DHCP, firewall niski poziom zabezpieczeń, adres IP. 192.168.0.1 (domyślny)
na routerze: wyłączasz port WAN, kabel z TC7200 prowadzisz do portu LAN routera, na routerze ustawiasz IP 192.168.0.2 i włączasz serwer DHCP z takim zakresem adresów, który nie obejmuje IP modemu. Lepiej żeby router był serwerem DHCP bo zapewne ma więcej opcji konfiguracji: statyczne wiązanie mac - ip, możliwość zmiany dnsów itp.

Adresy oczywiście możesz sobie pozmieniać wg uznania, byle się trzymać podanych zasad.
 
 
Hand 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 21 Sie 2005
Posty: 373
Skąd: warszawa, goclaw
Wysłany: 12-03-2014, 12:59   

hej
bezczelnie sie podlacze pod temat :)

poki co nie mam wifi via TC7200 niestety moj ac jest lekko leciwy wiec rozwazam taki setup na kilka miesiecy poki nie zbuduje sobie lepszego rozwiazania

problem natomiast polega na tym ze chcialbym idealnie zrobic tak, by puscic sygnal wifi przez moj router, a nie bezposrednio do sieci (TC7200 wifi -> router -> TC7200 -> internet)
probowaliscie moze czy da sie to zrobic nie lamiac praw fizyki? ;)
bo zanim zacze placic haracz za wbudowana funkcje modemu, ktora specjalnie zablokowali zeby kosic wiecej kasy za nic, to chcialbym wiedziec czy to w ogole mozliwe ;P
_________________
 
 
piotras71 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lut 2014
Posty: 32
Wysłany: 14-03-2014, 09:28   

Hand napisał/a:
(TC7200 wifi -> router -> TC7200 -> internet)


Możesz bardziej przybliżyć tę konfigurację bo nie rozumiem idei ;) .
 
 
italo2006 
light master

Dołączył: 05 Maj 2012
Posty: 110
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 15-03-2014, 09:26   

Proszę o pomoc w przekierowaniu portów na utorrent, wczoraj niby wszystko było ok a dzisiaj czerwone kółko?
_________________
 
 
Hand 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 21 Sie 2005
Posty: 373
Skąd: warszawa, goclaw
Wysłany: 17-03-2014, 14:15   

piotras71 napisał/a:
Hand napisał/a:
(TC7200 wifi -> router -> TC7200 -> internet)


Możesz bardziej przybliżyć tę konfigurację bo nie rozumiem idei ;) .


jasniej sie nie da, pokazalem droge sygnalu

chcialem zrobic tak zeby wifi z TC bylo za moim routerem nie przed, ale to raczej po ptokach juz bo zobaczylem ze za aktywacje wifi ktore sami zepsuli chca 100pln
_________________
 
 
Mickra89 
easy master

Dołączył: 21 Maj 2014
Posty: 30
Wysłany: 21-05-2014, 12:15   

@piotras71

Wykonałem część, którą trzeba zrobić na modemie. Możesz lepiej wytłumaczyć co trzeba przestawić w routerze?
 
 
ra 
classic master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 158
Wysłany: 22-05-2014, 15:22   

Administration -> Operation Mode -> Access Point
LAN -> LAN IP: 192.168.0.2
LAN -> DHCP Server: Disable (włącz na TC7200 z przedziałem np. 192.168.0.10 - 192.168.0.30)
Powinno zadziałać niezależnie czy do LAN lub WAN połączysz. Na wszelki wypadek jak na jednym nie zadziała to przełącz się na drugi.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: