Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Utorrent zamknięty port
Autor Wiadomość
witkacy 
easy master

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 37
Skąd: Zoppot
Wysłany: 22-04-2014, 18:28   Utorrent zamknięty port

Witam,

Mam taki mały problem z Utorrent, po wykonaniu testu (ctr+g) dostaje wynik pobierania i tutaj wszystko jest ok, ale mam problem z portem (20499) pojawia się komunikat "Wynik: Port jest zamknięty (wciąż możesz pobierać). Czyli program nie wysyła danych, tzn. czasem coś uploaduje ale rzadko i z bardzo małą minimalną prędkością przez parę sekund.



Próbowałem w ustawieniach Utorrent odznaczyć "Enable UPnP". Następnie w Thomsonie ustawić opcję Port Forwarding. Local IP Address i External IP Address ustawiłem pod swoje IP. W service name- ustawiłem na BitTorrent. Local Start Port ustawiłem na 20498 a Local End Port na 20500. Następnie External Ip na swoje Ip a Externl Start Port n 20498 a External End Port na 20500. Protocol ustawiłem na BOTH. Dałem apply i ustawiło mi regułę.
No ale to nic nie dało. Na www.yougetsignal.com/ sprawdziłem port 20499 i jest zamknięty, na utorrent zamknięty. Firewall na Thomsonie usunięty. W firewall systemowy próbowałem dodawać reguły, wyłączyć całkowicie też.

Pytanie, jak odblokować ten jeden port, tak żeby program mógł wysyłać dane?
Co powinienem zrobić aby uzyskać zamierzony efekt? Jakie kroki powinienem wykonać? Czy o czymś zapomniałem?

Mam nadzieje, że to odpowiedni dział (jeśli nie, proszę o przeniesienie do odpowiedniego)

Dziękuje i Pozdrawiam,

[ Dodano: 22-04-2014, 04:12 ]

Próbowałem też ustawić UPnP Enable w utorrent i Thomsonie UPnP na Enabled. B

Bez efektów. Wynik: Port jest zamknięty (wciąż możesz pobierać).


Help :cry:


EDIT: (UPDATE)

Ok, długo nad tym siedziałem i znalazłem rozwiązanie.

Wiersz poleceń- ipconfig. Spisujemy swóje ip.

Thomson-> wchodzimy w DMZ Host wpisujemy adres 192.168.0.XXX (swóje ip). Następnie wchodzimy w panel sterowania -> centrum sieci i udostępniania -> zmień ustawienia karty sieciowej - połączenie lokalne ppm - właściwości - protokół internetowy w wersji IPV4 - użyj następującego adresu IP:

-192.168.0.XXX (nasze IP)
-wpisze się samo
-192.168.0.1

-8.8.8.8 (DNS można zmienić)

-ok - ok. Zatwierdzamy.

Po tej operacji wszystkie porty będą dla twojego IP otwarte.

Oprócz tego wejdź w modemie na firewall i odznacz wszystkie ptaszki. Można też usunąć regułe którą utworzyłeś (Port forwarding). Mapowanie UPnP zarówno w Thomsonie jak i w Utorrent włączone.


NO I NIESTETY PO KILKU MINUTACH PORT JEST ZNOWU ZAMKNIĘTY!!!!

Nie wiem co jest nie tak?! CZY TO UPC blokuję porty wychodzące?

Jak to ominać??!
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5458
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 23-04-2014, 01:59   

witkacy napisał/a:
CZY TO UPC blokuję porty wychodzące?

Nie, UPC niczego nie blokuje.
witkacy napisał/a:
Jak to ominać??!

Modem kablowy, WŁASNY router....
_________________
 
 
witkacy 
easy master

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 37
Skąd: Zoppot
Wysłany: 23-04-2014, 04:24   

A mógłbyś podać polecane modele modemów i routerów? Takie żeby można było podłączyć Kabel UPC.
_________________
 
 
Zygfryt 
plus master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Sie 2010
Posty: 443
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 23-04-2014, 10:26   

Sprawdź najpierw czy działają inne programy tego typu. Ja polecam MediaGet.
 
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5458
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 23-04-2014, 16:14   

Ja polecam transmission, prosty, jak budowa cepa, mały, mało zasobów potrzebuje.
witkacy napisał/a:
A mógłbyś podać polecane modele modemów i routerów?

Modemy to Cisco 3208, i 3212.
Routery, to KAŻDY z wejściem WAN na rj45, jaki, to zależy tylko ile kasy chcesz na niego wydać.
ALE, czarno widzę możliwość wymiany Twojego szmelcu na modem.
_________________
 
 
witkacy 
easy master

Dołączył: 04 Lut 2010
Posty: 37
Skąd: Zoppot
Wysłany: 25-04-2014, 03:49   

Sprawdzałem transmission i to samo port zamknięty.

[ Dodano: 25-04-2014, 05:13 ]
jedyny moment kiedy port jest otwarty to po zrobieniu twardego resetu z tylu thomsona, otwarcie portu trwa jakiś czas po czym znów jest zamknięty.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5458
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 26-04-2014, 18:57   

Cytat:
Sprawdzałem transmission i to samo port zamknięty.

Ale ja nie pisałem, że transmission Ci port odblokuje, tylko, że duuużo lepszy program niż utorrent.
_________________
 
 
callahan 
easy master

Dołączył: 01 Mar 2014
Posty: 33
Wysłany: 11-05-2014, 12:54   

a weź najpierw zobacz czy coś Ci lokalnie z kompa nie zajmuje tego portu:

http://technet.microsoft....s/bb897437.aspx

lub

http://www.nirsoft.net/utils/cports.html

Bo to co opisujesz z resetem to jest zupełnie normalne jeśli coś używa tego portu.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: