Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kupno routera AC do FP 250Mb
Autor Wiadomość
pitos 
easy master

Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 47
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-04-2014, 10:33   Kupno routera AC do FP 250Mb

Prosze Was o porade. Chce kupic router pracujacy w trybie radiowym AC, aby wykorzystac możliwości FP250 również po WiFi. Budżet nie jest tutaj najważniejszym kryterium, raczej możliwości. Moj Laptop posiada karte AC , w UPC mam modem Cisco EPC 3212

wynalazlem ponizsze modele:
http://www.linksys.com/pl...uters/WRT1900AC
http://www.linksys.com/pl.../routers/EA6900
http://www.asus.com/pl/Networking/RTAC68U/
http://www.apple.com/pl/airport-extreme/

Fajnie by bylo aby router mial mozliwosc podpiecia dysku do backup (time machine).
Dzieki za sugestie i podpowiedzi.
_________________
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 161
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-04-2014, 11:14   

a może Fritz!Box 7490 ?

http://www.fritzbox.eu/pl..._7490/index.php
 
 
Fornacis 
plus master


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 21 Lis 2013
Posty: 669
Skąd: Szczecin
Wysłany: 19-04-2014, 12:31   

Sam ostatnio kupiłem Asusa AC-68U i jestem mega zadowolony.
Wgrałem, dopiero wypuszczoną betę Tomato i czuć moc :) Wiadomo to router na ARM więc dopiero powstaje alternatywny soft.
Dodam jeszcze, że w końcu nie ma wąskiego gardła i mogę w 100% wykorzystać 250Mbps, a i zapas jest odpowiedni.

LINK
_________________
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 19-04-2014, 13:08   

ja dodam do zestawienia
http://www.netgear.com/ho...ters/R7000.aspx
ale
RTAC68U bedzie mial najlepszy zasieg
_________________
  precel@wtw.im
 
pitos 
easy master

Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 47
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-04-2014, 15:16   

vito007 napisał/a:
a może Fritz!Box 7490 ?

http://www.fritzbox.eu/pl..._7490/index.php


Fritz odpada, to model pod ADSL z telefonem POTS i wirtualna centralką.
_________________
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 161
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-04-2014, 15:43   

pitos napisał/a:
vito007 napisał/a:
a może Fritz!Box 7490 ?

http://www.fritzbox.eu/pl..._7490/index.php


Fritz odpada, to model pod ADSL z telefonem POTS i wirtualna centralką.



działa także z dowolnym modemem (także kablowym),
+ wbudowana obsługa voip i DECT, a także MediaServer z USB 3.0
 
 
pitos 
easy master

Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 47
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-04-2014, 20:32   

znalazłem ciekawe zestawienie dla AC1900 i AC1750:
http://www.smallnetbuilde...g/AC1900?rank=6

http://www.smallnetbuilde...g/AC1750?rank=6

i testy nowego linksysa
http://www.cnet.com/produ...ireless-router/

http://www.pcworld.com/ar...-ve-tested.html

PS nadal nie wiem co wybrac
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4514
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 20-04-2014, 01:22   

http://www.euro.com.pl/ro...wrt1900ac.bhtml
_________________
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 548
Skąd: Gdynia
Wysłany: 20-04-2014, 09:52   

Ten Linksys WRT1900AC w testach wypada gorzej niż Asus RT-N68U czy NETGEAR R7000 i do tego jest sporo droższy. Na Twoim miejscu wziąłbym jeden z tych dwóch. Asus jest trochę tańszy i ma dłuższą gwarancję (36 miesięcy).
_________________
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 20-04-2014, 12:11   

pitos napisał/a:
PS nadal nie wiem co wybrac


konkluzja z linku z testami ktory podales
Cytat:

But if you simply must have one, I'd have to say the NETGEAR is the better choice. But that's mainly because its (slightly) faster processor has more power to handle heavier simultaneous routing, wireless and storage loads, with significantly higher storage performance being the real benefit for your $200.


ceny sa zblizone ok 700 zl

a duze masz mieszkanie/dom?

mysle ze realnie blisko routera osiagniesz ok 220(asus)-240(netgear)Mbit
oczywiscie zdajesz sobie sprawe jakie jest tlumienie na 5Ghz, kazda przeszkoda dosc mocno zmiejsza sygnal
_________________
  precel@wtw.im
 
pitos 
easy master

Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 47
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-04-2014, 16:06   

Mieszkanie 3 pok , 70m, router stanąłby w duzym pomieszczeniu. Na dotychczasowym starym routerze N time capsule, uzyskiwalem ok 200mb przy wlączonych szerokich kanałach, ale zakłocenia byly, zastanawiam sie - jak jest w nowych dla AC- czy tez jest opcja szerokich kanałów?
Przeczytałem, że Asus grzeje sie do ok 80-90stopni, natomiast Linksys jest dość chłodny - ma chłodzenie.
_________________
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 20-04-2014, 17:41   

pitos napisał/a:
ak jest w nowych dla AC- czy tez jest opcja szerokich kanałów?

oczywiscie inaczej bys takich predkosci nie osiagnal
nka wykorzystuje 40Mhz,a ac 80 lub 160

duze pomieszczenie jest na srodku czy z boku

pitos napisał/a:
Przeczytałem, że Asus grzeje sie do ok 80-90stopni

gdzie takie cos przeczytales?
_________________
  precel@wtw.im
 
pitos 
easy master

Dołączył: 06 Lut 2014
Posty: 47
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-04-2014, 18:28   

Duzy pokoj mam z boku( poczatek mieszkania)

Jesli chodzi o temperatury asusa
http://openitforum.pl/ind...ndpost__p__3128

[ Dodano: 26-04-2014, 16:11 ]
Odswiezam temat, jestem blizej wyboru asusa rt68u lub linsysa wrt1900ac
Co radzicie? Zalezy mi na opcji time machine dla mac ale nie moge znalezc nigdzie czy jest wspierana?
_________________
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 27-04-2014, 14:43   

podpiac dysk pod usb mozna, pytanie tylko o kampatybilosc
najbym sprobowal w suporcie asusa ewentualnie apple
_________________
  precel@wtw.im
 
ra 
classic master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 158
Wysłany: 29-04-2014, 11:04   

pitos napisał/a:
Zalezy mi na opcji time machine dla mac ale nie moge znalezc nigdzie czy jest wspierana?

Routery Asusa mają wbudowaną tą funkcję https://www.asus.com/support/FAQ/1004458/

Można by było to wykonać na większości routerów z portem USB które mają możliwość uruchomienia Samby (SMB, CIFS)
http://forums.macrumors.c...d.php?t=1530001
http://rajiv.sg/blog/2012...cifs-smb-share/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: