Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Router Pentagram Cerberus P6343 +tp-link tl-wa5110g
Autor Wiadomość
dast4268 
Klikacz

Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 7
Wysłany: 27-05-2013, 08:22   Router Pentagram Cerberus P6343 +tp-link tl-wa5110g

Posiadam internet na lini tp z t-mobile.Dotąd sygnał rozsyłał mi po domu router Pentagram-jak w temacie,ale nie pokrywał całego domu.Pomyślałem,że zastosuję go jako modem ADSL,a do rozsyłania sygnału kupię Tp-linka(wa5110g) z mocnym radiem-piszą 26dBm.Jeśli ktoś może powiedzieć coś z praktyki,czy istnieje szansa na zwiększenie zasięgu sieci i o ile, po zastosowaniu zamiast radia 20dBm radia 26dBm,to bardzo proszę.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-05-2013, 09:23   

Niewiele, albo nawet nic - urządzenie znajdujące się po drugiej stronie też ma ograniczoną moc nadawania do 20dBm (100mW) - taka jest norma dla wszystkich urządzeń korzystających z wifi przeznaczonych na rynek Europejski.

Mało da, że karta będzie słyszała ruter jak ruter nie będzie słyszał karty.
Już więcej daje wymiana anteny na taką z większym wzmocnieniem (bo ona wzmacnia i nadawanie i odbiór).
  marekd@jabberpl.org
 
dast4268 
Klikacz

Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 7
Wysłany: 27-05-2013, 20:30   

Wielkie dziękuję za ekstra adpowiedź.2 anteny po ok.40cm to ja już mam zabudowane.Wobec tego,aby zyskać jeszcze jakieś 3-4m(bo o tyle jest ta walka),to najlepiej zastosować repeater np Edimax EW-7438RPn , bo jest prosty do zabudowy.A co Ty o nim myślisz? Czy da radę biorąc pod uwagę jego wielkość?Kompletnie brak mi praktyki,a nie chcę tracić kasy i nerwów na doświadczenia...
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 27-05-2013, 20:47   

Przestaw ruter w inne miejsce, tak aby sygnał pokonywał ściany pod kątem możliwe zbliżonym do kąta prostego. Czasem trafiają się po drodze jakieś pręty zbrojeniowe, albo kable które powodują kłopoty a przesunięcie rutera o pól metra rozwiązuje problem.

Sprawdź na których kanałach nadają sąsiedzi aby się z nimi nie zakłócać (np za pomocą inssidera)

Jeśli miałeś anteny ustawione pionowo to spróbuj poziomo, a jeśli były poziomo spróbuj pionowo.

Jeśli udaje się nawiązać połączenie ale jest niestabilne ogranicz tx rate - będziesz miał niższą prędkość ale bardziej stabilne połączenie.

To wszytko możesz sprawdzić zupełnie za darmo, 3-4metry powinno się zyskać bez żadnego problemu.
  marekd@jabberpl.org
 
dast4268 
Klikacz

Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 7
Wysłany: 27-05-2013, 22:41   

Dziękuję za cenne rady.Inssiderem sprawdzam kanały często,ale z racji tego że mieszkam w domu,a sąsiedzi nie są tak blisko to nie ma z tym wcale problemów.Jak będę miał więcej czasu to pobawię się z tą resztą o której piszesz.Sęk w tym,że router mam zabudowany za drzwiami prowadzącymi na strych,na piętrze.I tutaj będę miał max.1m możliwości zmiany położenia.Przeprowadzka w inne miejsce raczej niemożliwa,bo albo brak zasilania,albo trzeba ciągnąć kabel telefoniczny-a klatka w boazerii...Do budynku przylega przybudówka,gdzie na półpiętrze ma swój pokój córka.I to pomieszczenie ma zasięg szczątkowy i b. niestabilny.Kol.Marek-odpowiedz mi proszę na moje pytanie:jeżeli moja zabawa z ustawianiem anten i routera nie zmieni sytuacji,tzn.dalej sygnał routera będzie niestabilny,to czy istnieje możliwość,że zastosowanie repeatera edimax ew-7438rpn może poprawić sytuację???A akurat tego,gdyż:1.jest mały,2.wkłada się go do gniazdka a akurat w połowie drogi takie jest,3.posiada toto wyłącznik-w czsie nieużywania można wyłączyć.Niepokoi mnie tylko to,że to jest taki maluch,a przecie mówią że duży może więcej...To są moje obawy.Sprawa nie jest jeszcze taka pilna,ale gotowy jestem w przyszłości na jego zakup.I ostatnie pytanie:czy na jednym przyłączu telefonicznym mogę zainstalować dwa routery ADSL Czy muszę bazować na jednym?Chodzi mi o parter domu-na razie zasięg tam to całkowita klapa.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 28-05-2013, 00:05   

Dziwnym jest, że mimo braku zakłóceń masz taki słaby zasięg, sam mieszkam w domu i spokojnie można z wifi korzystać 2 piętra niżej niż ruter.
Problemy pojawiły się dopiero gdy sąsiedzi zaczęli coś kombinować ustawiając przypadkowe kanały (na szczęście mam tylko 2 takich w zasięgu, więc jakoś idzie ich ominąć)

Może u córki coś nie tak z kartą wifi? Jaka tam jest antena? Czy nie jest to wciśnięte za bardzo w jakiś kąt?

A może coś jest nie tak z tym ruterem, anteny źle podłączone czy co.

O ile przyczyną problemu jest po prostu za duża odległość to repeater pomoże.
Zazwyczaj reapetery stosuje się w jakiś większych obiektach niż domy jednorodzinne (np hotele).

dast4268 napisał/a:
ostatnie pytanie:czy na jednym przyłączu telefonicznym mogę zainstalować dwa routery ADSL Czy muszę bazować na jednym?
Jedna linia tylko jeden modem ADSL

dast4268 napisał/a:
I tutaj będę miał max.1m możliwości zmiany położenia
zwykle tyle wystarcza
dast4268 napisał/a:
I to pomieszczenie ma zasięg szczątkowy i b. niestabilny.
Wprawdzie nie znam tego konkretnego rutera ale niemal każdy gdzieś ma ustawienie szybkości transmisji (TX rate) ustaw na sztywno 2Mbps i zobacz jak się będzie zachowywać (zazwyczaj na takim ustawieniu internet działa stabilnie nawet 3 domy dalej).
  marekd@jabberpl.org
 
dast4268 
Klikacz

Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 7
Wysłany: 28-05-2013, 09:32   

Słaby zasięg w moim domu tłumaczę tym,że router znajduje się na ścianie zewnętrznej,oraz tym,że klatka schodowa wykończona jest boazerią.Korytarz na półpiętrze także.W dwóch pokojach też jedna ściana jest drewniana. A słyszałem,że drewno dobrze tłumi sygnał wi--fi.W domu mam 2 laptopy:fujitsu i lenovo-myślę że prawdopodobieństwo uszkodzenia kart obu z nich jest znikome,bo oba działają podobnie.Co do routera,to mam jeszcze drugi,który dostałem z Ery-Webr@cer-działa podobnie.Więc skoro 2 routery i 2 laptopy przy różnych konfiguracjach działają podobnie i bez specjalnych różnic,wnioskuję że winą słabego zasięgu jest ilość ścian i drewna,oraz niezbyt fortunne umiejscowienie routera.Niemniej Będę jeszcze eksperymentował z tym 1m i ustawieniem anten.Jeśli wynik nie będzie satysfakcjonujący to kupię ten repeater.Ale to dopiero jak córka naciśnie,bo na razie woli siedzieć przy rodzicach.Jeszcze jedno:ten pentagram raczej nie ma tx-rate,natomiast w webr@cerze jest taka możliwość.Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 28-05-2013, 12:40   

dast4268 napisał/a:
że klatka schodowa wykończona jest boazerią
to nie ma żadnego wpływu.

dast4268 napisał/a:
W dwóch pokojach też jedna ściana jest drewniana. A słyszałem,że drewno dobrze tłumi sygnał wi--fi
Drewniane ściany są prawie jak powietrze. Można liczyć jak by ich nie było.

Tłumi to beton (zwłaszcza zbrojony). Grube ściany z cegieł również osłabiają sygnał.
  marekd@jabberpl.org
 
dast4268 
Klikacz

Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 7
Wysłany: 03-06-2013, 15:37   

Witam ponownie.Od ostatniego wpisu na forum wysiadł router pentagrama.Najpierw ubyło kresek siły sygnału.Po restarcie routera i wprowadzeniu danych-brak połączenia z netem.Router nie reaguje na restarty itp działania.Po prostu poległ.Podłączyłem starego webr@cera z Ery i internet ruszył,ale tylko b i g.Mam pytanie:czy w n zasięg ma szansę się cokolwiek poprawić czy tylko wzrośnie przepustowość.Czy np.do oglądania HD na telewizorze potrzebny jest transfer n?Co mi da zastosowanie radia n?I jaki router ADSL polecasz?Co myślisz ewentualnie o tp-link td-w8960n?
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-06-2013, 17:46   

dast4268 napisał/a:
Mam pytanie:czy w n zasięg ma szansę się cokolwiek poprawić

Nie zawsze, zależy to od wielu czynników.
dast4268 napisał/a:
czy tylko wzrośnie przepustowość

Niby po to zostało to N wymyślone.
dast4268 napisał/a:
Czy np.do oglądania HD na telewizorze potrzebny jest transfer n

I tak Ci to figę da, bo będzie i tak przycinać.
dast4268 napisał/a:
Co mi da zastosowanie radia n

W jakim sensie?.
dast4268 napisał/a:
I jaki router ADSL polecasz?

DGND 3700 V2.
dast4268 napisał/a:
Co myślisz ewentualnie o tp-link td-w8960n?

No cóż, to tylko TP Link.....
_________________
 
 
dast4268 
Klikacz

Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 7
Wysłany: 03-06-2013, 23:04   

W takim razie czy istnieje coś co może przemawiać za radiem n?Innymi słowy:czy odczuję w domu jakąkolwiek różnicę po zmianie radia b/g na n ???
KOCUREK1970 napisał/a:
DGND 3700 V2.Ale tu anteny są niewymienne a cena zaporowa.Jeżeli jest jakikolwiek sens wymiany radia na n(?) to chciałbym by miało wymienne anteny i dawało max.dopuszczalną moc nadawania.No i cena nie z kosmosu,bo na zloty tym jeździł nie będę. :cry:
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 63 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 4700
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 03-06-2013, 23:31   

dast4268 napisał/a:
W takim razie czy istnieje coś co może przemawiać za radiem n?Innymi słowy:czy odczuję w domu jakąkolwiek różnicę po zmianie radia b/g na n

Bez bawienia się w ciuciubabkę, napisz po prostu do czego chciałbyś wykorzystać to N, wtedy będzie łatwiej odpisać czy jest sens.
dast4268 napisał/a:
cena zaporowa.

Jakość, stabilność, moc, zasięg musi kosztować.
dast4268 napisał/a:
DGND 3700 V2.Ale tu anteny są niewymienne

Sam mam Netgeara WNDR 3700 v2 i on też nie ma wymiennych anten, a po wifi lata wszystko w 88 m2 mieszkaniu i jeszcze 10 metrów od bloku mam sieć.
Cytat:
No i cena nie z kosmosu,bo na zloty tym jeździł nie będę.

Nie musisz...., ale sam wspominasz, że chciałbyś wykorzystać pełną moc urządzenia.

A nie lepiej będzie Ci zakupić:
http://www.tp-link.com.pl...odel=TL-WA730RE
i do tego tak jak trzeba zwykły router:
http://www.tp-link.com.pl...odel=TL-WR743ND
_________________
 
 
dast4268 
Klikacz

Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 7
Wysłany: 04-06-2013, 21:41   

No i sprawę rozwiązałem.Na ryzyko niejako nabyłem w RTV-AGD w promocji z gazetki Tp-linka td-w8960n za 159 zeta.Dzisiaj go też uruchamiałem.Różnica w sygnale kolosalna.W moim pokoju siła sygnału wzrosła o ok.5 dB.Strony ładują się zauważalnie szybciej.W drugim pokoju podobnie,nawet na lapku przybyła jedna kreska.W pokoju córki internet chodzi normalnie,nawet jakieś filmiki na onecie.Co ciekawe router najlepiej nadaje na jednej orginalnej antenie 5dB,a drugiej długiej-nie pamiętam czy ma 9,czy 12dB zysku.Chwała niech będzie Tp-linkowi.Nie wiem czy to zasługa n,czy technologii MIMO-co ją zachwalają na stronie producenta,faktem jest że dobrze działa.Dziękuję wszystkim forumowiczom za zainteresowanie. :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: