Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Thomson TW870U + TP-LINK TL-WR740N
Autor Wiadomość
Biggie 
easy master

Dołączył: 01 Kwi 2007
Posty: 26
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 18-05-2013, 18:15   Thomson TW870U + TP-LINK TL-WR740N

Panie i Panowie mam następujący problem. W domu 3 nowe TV. Pierwszy z WiFi więc łączy się z Thomsonem przez WiFi. Drugi bez WiFi ale stoi obok Thomsona więc nie ma problemu. Trzeci bez WiFi, na drugim końcu mieszkania...
Jako, że nie chcę ciągnąć kabla przez całe mieszkanie to zakupiłem TP-Link TL-WR740N (posiada funkcję WDS). Rozpakowałem, włączyłem WDS, zaniosłem w miejsce docelowe. Podpinam kabel do TV: "nawiązano połączenie z routerem ale nie z Internetem". Podpiąłem więc kabel do komputera. Router źle przydziela IP (169.254.xxx.xxx), zmieniłem więc na taki jaki przydziela przez WiFi i Internet zadziałał. Więc spowrotem kabel do TV i ręczne ustawienie IP i lipa...żaden z 3 TV nie chce połączyć się z routerem po ręcznym ustawieniu IP, a przy automatycznym łączy się z siecią ale nie z internetem.
Spotkał się ktoś z takim problemem? Co może być jego przyczyną?
 
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 18-05-2013, 18:43   

Włączyłeś w Thomsonie serwer DHCP?
Przyczyną może być też ten tryb WDS. Nawet w wikipedii jest napisane, że często urządzenia, które obsługują ten tryb mogą ze sobą nie współpracować. Tutaj może się to objawiać tym, że Thomson nie potrafi przydzielić Tplinkowi IP. Najpewniejszy sposób to kupienie do telewizora dedykowanego do niego dongla wifi.
Sprawdź czy w Tplinku masz najnowsze oprogramowanie.
 
 
Biggie 
easy master

Dołączył: 01 Kwi 2007
Posty: 26
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 18-05-2013, 19:16   

W Thomsonie DHCP oczywiście włączone. W TP-Linku oprogramowanie wgrane w dzień zakupu najnowsze. Właśnie z powodu ceny dongla zdecydowałem się na ten router (60 zł za router).
Apropos możliwości braku współpracy między urządzeniami jak wyjaśnić fakt, że połączenie kablowe i bezprzewodowe na komputerze działa poprawnie. Nawet jedyny u mnie w domu TV z WiFi również łączy się bezprzewodowo z TP-Linkiem bez problemu. Problem występuje jedynie przy kablowym połączeniu TV - TPLink.
 
 
 
ra 
classic master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 158
Wysłany: 19-05-2013, 08:43   

Sprawdź jaką wersję masz TL-WR740N i wgraj gargoyle http://ecco.selfip.net/ga...ustment/ar71xx/ Będziesz miał możliwość połączenie przez Client Bridge
 
 
Biggie 
easy master

Dołączył: 01 Kwi 2007
Posty: 26
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 20-05-2013, 18:50   

No i lipa...wgrałem DD-WRT i zrobiłem wszystko wg. tej instrukcji
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Client_Bridge
Na wszystkich urządzeniach brak dostępu do internetu po kablu.


Edit
Wszystko ogarnięte :) Router trzeba było przestawić w tryb Client, a nie Client Bridge.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: