Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przekierowanie portów modem Technicolor TC7200U
Autor Wiadomość
Szad 
Klikacz

Dołączył: 11 Lut 2013
Posty: 2
Wysłany: 11-02-2013, 19:44   Przekierowanie portów modem Technicolor TC7200U

Witam
Mam problem z przekierowaniem portu na routerze tak by utorrent wysyłał dane. Zaznaczyłem funkcję UPnP w routerze i w programie ale to nic nie daje cały czas mam wyświetlane "port jest zamknięty, nadal możesz pobierać". Nie rozumiem funkcji jakie mam w panelu administracyjnym w sekcji Forwarding:

Public Port Range- Zakres portu publicznego

Target IP Address -Docelowy adres IP

Target Port Range - Zakres portu docelowego

Co mam wpisać w te pola ? Czy może ustawia się to w jakiejś innej sekcji ?

Pozdrawiam
 
 
gogol 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Sie 2012
Posty: 29
Skąd: Warszawa-Sadyba
Wysłany: 11-02-2013, 21:27   

jezeli chodzi ci o funkcje w modemo/ruterze to ustaw DMZ na adres lokalny kompa i powinno byc na zielono :?
 
 
 
kvs 
Moderator



Pomógł: 42 razy
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1529
Skąd: Mokotów / Białołęka
Wysłany: 11-02-2013, 22:01   

i niech sprawdzi czy na komputerze portów nie blokuje jakiś firewall.
_________________
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 12-02-2013, 11:01   

W ten sposób wystawi całego kompa w internecie i ktoś mu zaraz kuku zrobi.
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 12-02-2013, 11:24   

Na klienta torrent zawsze musi być postawiony wyjatek w zaporze sieciowej, inaczej niczego nie ściągniesz, więc dobrze napisał, a ty nie gadaj głupot.
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 12-02-2013, 11:38   

Te głupoty to do mnie? Hmm... Jeśli nie działa mu UPnP, to powinien port forwarding ustawić zamiast DMZ. W ten sposób ogranicza swoją widoczność w internecie do wybranego portu.
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 12-02-2013, 11:55   

Spoko, Ty odniosłeś się do wypowiedzi gogol, a ja do wypowiedzi kvs. Pomyłka.
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 12-02-2013, 12:14   

No, ale kvs też może mieć rację z tym sprawdzeniem portów na kompie. Zazwyczaj klient torrenta potrafi sam sobie port otworzyć na kompie, ale może tego nie zrobił. Warto sprawdzić.
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 12-02-2013, 12:18   

Zgadza się, ja myslałem, że Ty negujesz wypowiedź kvs. Komedia normalnie.
 
 
Szad 
Klikacz

Dołączył: 11 Lut 2013
Posty: 2
Wysłany: 12-02-2013, 17:20   

gogol napisał/a:
jezeli chodzi ci o funkcje w modemo/ruterze to ustaw DMZ na adres lokalny kompa i powinno byc na zielono :?

Super, to pomogło czyli sprawa z głowy ? Czy teraz jestem bardziej narażony na wirusy itp ? jeśli tak to proszę napiszcie jak mam ustawić ten port forwarding tak jak napisał bulek
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 12-02-2013, 19:53   

Nie umiem ci podać instrukcji krok po kroku, bo nie mam dojścia do Technicolora. W każdym razie masz do wyboru trzy podejścia.

1. Włączasz UPnP w uTorrent, włączasz "otwórz port na firewallu" (czy jakoś tak) w uTorrent, włączasz UPnP na routerze. To w sumie tyle.

2. Wyłączasz UPnP w uTorrent, ustawiasz jakiś port przychodzący w uTorrent, włączasz "otwórz port na firewallu" w uTorrent. Na komputerze konfigurujesz stały adres IP (należący do twojej sieci domowej). W routerze w "public port range" i w "target port range" wpisujesz wybrany port, a w "target IP address" wpisujesz adres IP kompa.

3. Opcja z DMZ już zrobiłeś. Może przestać działać jeśli router przydzieli ci inny adres IP, więc musisz skonfigurować adres IP na stałe na kompie. Upewnij się, że masz włączonego firewalla, bo cały twój komp jest widoczny w Internecie. Możesz sobie sprawdzić, czy jakieś z bardziej popularnych portów są widoczne od strony Internetu na jakiejś stronce do sprawdzania, np. http://www.whatsmyip.org/port-scanner/
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 12-02-2013, 20:20   

Utorrent sam sobie przekieruje porty, jesli zaznaczysz mu upnp (w ruterze oczywiscie tez), sam korzystam z tego programu i nie musiałem przekierowywać portów.
 
 
gogol 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Sie 2012
Posty: 29
Skąd: Warszawa-Sadyba
Wysłany: 12-02-2013, 20:22   

jesli masz pakiet internet security np. eset smart security 6 i dobrze ustawiony to nic Ci nie grozi korzystalem ze stałego adresu IP na EPC 2203 przez dwa lata i wszystkie ataki z p2p blokowal ten pakiet :D
 
 
 
kosa006 
Klikacz

Dołączył: 14 Lut 2013
Posty: 13
Wysłany: 14-02-2013, 00:55   

A co to wyjątku w zaporze to µTorrent sam ją dodaje.
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 14-02-2013, 15:29   

Jak ma zaznaczone w opcjach.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: