Forum MediaSwiat
Niezależny wortal informacyjny MediaŚwiat - wszystko o usługach dostępu do Internetu, telewizji, telefonie.

Telewizja UPC - Logitech Harmon 555/One

marcinbb - 18-11-2009, 17:35
Temat postu: Logitech Harmon 555/One
Chciałem Was zapytać czy udało Wam się w jakiś sposób poprawnie skonfigurować urządzenia UPC pod kątem pracy to z Philipsem lub Cisco.
Moj 555 niestety w żaden sposób nie radził sobie z paczkami ściąganymi z internetu i pomimo wyboru poprawnego ( jak sądze modelu Cisco ) odmawiał współpracy, tylko ręczna nauka pilota przyniosła oczekiwane rezultaty - i to nie wszędzie np. nie udało mi się skonfigórować "niebieskiego przycisku ) - kasowanie nagrań.

Jako że w dniu dzisiejszym moj 555 poszedł w odstawkę na rzecz Ona zresztą po głębszych przemyśleniach opisanych przez niektórych użytkowników ( choć broniłem sie 2 tyg. przed jego zakupem ).
Czy w One komuś udało się zassać odpowiednie kody z sieci dla Cisco, bez nauki pilota.

Oraz to jak odbywa się ustawianie ikon kanałów wraz z ich numeracją, rozumiem że pilota należy nauczyć gdzie jaki kanał jest ale i czy na "tacy" należy mu podać jpg z miniaturką?

POL - 18-11-2009, 17:49

Przy wyborze wpisałeś model DCR 8111 ?
Posiadam 555 od roku i bez problemu działa z Philipsem HD jak i z każdym innym sprzętem.

marcinbb - 18-11-2009, 18:10

Niestety mam Cisco więc DCR 8111 - w tym przypadku nie pomoże.
Ale potwierdzam z całą resztą działa bezproblemowo.

POL - 18-11-2009, 18:23

marcinbb napisał/a:

Z listy "odbiornik tv kablowej wybierasz Cisco, wpisujesz 8485DVB?

marcinbb - 18-11-2009, 18:27

Dokładnie tak jak piszesz niestety po wybraniu z listy tych parametrów mój Cisco w ogóle nie reaguje, tak jakby kody były zupełnie od innego urządzenia.
POL - 18-11-2009, 18:35

marcinbb napisał/a:
Dokładnie tak jak piszesz niestety po wybraniu z listy tych parametrów mój Cisco w ogóle nie reaguje, tak jakby kody były zupełnie od innego urządzenia.

Nie mam Cisco to nie sprawdzę.... Może ktoś inny? Ale jeśli po wybraniu odpowiedniego modelu nie działa to chyba One będziesz musiał uczyć jak wcześniej 555 :o

marcinbb - 18-11-2009, 19:41

POL napisał/a:
Ale jeśli po wybraniu odpowiedniego modelu nie działa to chyba One będziesz musiał uczyć jak wcześniej 555 :o

Może pokuszę się o kontakt z supportem, a jeśli nie to "wychowam" go sobie, zresztą za tak śmieszną cenę 200 PLN za One (Kiedy często 555 kosztuje więcej ) mogę spokojnie wychowywać go przez jakiś do czasu aż będzie posłuszny.

mp_lasso - 19-11-2009, 00:11

marcinbb napisał/a:

Gdzieś czytałem, że Philips i Cisco mają ten sam pilot. Spróbuj skonfigurować Harmony pod DCR 8111 i napisz czy działa.

Miguel - 19-11-2009, 13:13

Czy w takim pilocie mozna zaprogramować sekwencję poleceń, np.

1. włącz TV
2. wciśnij AV
3. strzałka w górę ;-)
4. OK

i po wciśnieciu jednego przycisku na pilocie TV wykona te wszystkie polecenia?

Pzdr

damga - 19-11-2009, 13:57

Ja mam 555 i wybrałem urządzenie "UPC Media Box". Jak później zmieniłem dekoder ze standardowego na HD Philipsa, to nic nie musiałem zmieniać - po prostu działało.

[ Dodano: 19-11-2009, 13:58 ]
Miguel napisał/a:
Czy w takim pilocie mozna zaprogramować sekwencję poleceń, np.

1. włącz TV
2. wciśnij AV
3. strzałka w górę ;-)
4. OK

i po wciśnieciu jednego przycisku na pilocie TV wykona te wszystkie polecenia?

Pzdr

tak, a nawet lepiej - za naciśnięciem jednego przycisku włączy TV, dekoder, amplituner i poprzestawia wszystko na odpowiednie wejścia. A potem za naciśnięciem drugiego przycisku sam wyłączy dekoder, włączy DVD i tylko zmieni wejście w TV i ampli bez wyłączania ich.

[ Dodano: 19-11-2009, 14:05 ]
A czym tak naprawdę się One różni od 555?
Bo normalna cena sugeruje, że wieloma rzeczami, ale na oko to różnica tkwi głównie w kolorowym ekranie i ładowarce zamiast paluszków, nie wspominając o innym designie.
Czy działa szybciej, dokładniej, można dłuższe sekwencje programować, itp?

POL - 19-11-2009, 14:44

Damga napisał/a:

Bo normalna cena sugeruje, że wieloma rzeczami, ale na oko to różnica tkwi głównie w kolorowym ekranie i ładowarce zamiast paluszków, nie wspominając o innym designie.

marcinbb - 19-11-2009, 15:05

damga napisał/a:

Nie jestem specem w tych sprawach mój One jeszcze nie przyjechał a z 555 korzystam od około miesiąca.

One: ładowarka, dotykowy wyświetlacz wyświetlający ikonkę programu ( nie trzeba pamiętać na którym kanale jest dany program ), Cena, wygląd.
damga napisał/a:

Szybkość działania można ustawić w sofcie ( jeśli mowa o wysyłaniu poleceń przez podczerwień )

Dokładność: pilota należy skierować w kierunku sprzętów AV i większość pilotów tak działa :D

Długość sekwencji nie bawiłem się tym choć przyznam że muszę bliżej zapoznać się z funkcją automatycznego ustawienia głośności np. Włączam system TV a AV ustawia poziom głośności na wcześniej zaprogramowany + ustawia odpowiednie "efekty" CinemaDSP. Do tego doliczyć należy jeszcze aby cholerstwo zwane dekoderem Cisco ZAWSZE przełączało sie na DD2.0/5.1 bo ludzie z UPC zapomnieli o informacji ze swoich reklam cyfrowa jakość video i dźwięku - tak tylko aby tą cyfrową jakość usłyszeć muszę zawsze przechodzić przez klawiszologię bo po co np. przez złącze optyczne ( zgodnie z jego funkją ) podawać cyfrowy format DD2.0/5.1 jak można PCM Stereo. Po co po HDMI podawać DD2.0/5.1 jako Default jeśli można PCM Stereo.

Ale wracając do pilota jest kilka ograniczeń sekwencji ponieważ wiadomo że pilot musi wysyłać różne sekwencje sygnałów więc musisz pilota cały czas trzymać skierowanego w TV i całą resztę. U mnie podczas samego włączania pilot przez około 6 sek musi tam być skierowany im dłuższa sekwencja tym dłużej śle wszystko i dłużej trzymasz pilota.

Więc One od 555 tylko nieznacznie różni się na rzecz One w postaci gadżeciarstwa wyświetlacz dotykowy i nowocześniejszy wygląd.

plesniak - 19-11-2009, 18:34

różnią się tym że One ma ekran dotykowy i nie ma kolorowych przycisków telegazetowych na klawiaturze (tylko na ekranie dotykowym) W One wchodzi tylko 6 programówna ekran.

One mam od pół roku i jestem zadowolony.
Ja ustawiałem Philipsa i działa perfekcyjnie

damga - 19-11-2009, 21:47

Co do szybkości działania, to wiem, że to można ustawić, ale jak dam za szybko, to gubi czasami polecenia, a jak za wolno, to wciskanie kilku klawiszy po kolei (channel up, głośność o kilka kresek w górę w dół) trwa za długo i jest masakrą. Oryginalne piloty wydają się działać natychmiast. Podobnie z ilością powtórzeń - jak za mało to się gubią, a wartość przy której przestaje się gubić znów wydłuża przerwy między możliwymi naciśnięciami.

Nie wydaje mi się też, żeby jakoś sensownie dało się ustawić na pilocie zmianę dźwięku na DD - po prostu po każdej zmianie kanału wraca do PCM więc dokładanie do zmiany kanału kilku kolejnych kliknięć zabierze sensowną możliwość szybkiego przełączenia kanałów, nie mówiąc już o możliwości zmiany kanałów z mini przewodnika, z której często korzystam. A dokładanie osobnej w praktyce nic nie zmienia. Tym bardziej, że sporo kanałów nie nadaje w ogóle DD.

Dodatkowo mojemu Harmony czasami nie uda się włączyć lub wyłączyć jednego z urządzeń, czy zmienić wejścia. Tak raz na 20 użyć włącznika/wyłącznika muszę wciskać HELP i nie jest to wynikiem złego trzymania pilota.

plesniak - 21-11-2009, 11:05

Nie mam takich problemów z moim One. Kupowałes tzw. bez klapki? Ja kupowałem normalną wersję pudełkową.
damga - 21-11-2009, 12:14

Nówkę sztukę kupiłem. Podejrzewam, że to raczej mój sprzęt jest jest zbyt czuły / niezbyt czuły, ale nie mam porównania, więc ciężko ocenić.