Forum MediaSwiat
Niezależny wortal informacyjny MediaŚwiat - wszystko o usługach dostępu do Internetu, telewizji, telefonie.

O chello - Faktura

Caney - 11-11-2009, 10:19
Temat postu: Faktura
Witam.
Dzisiaj dostałem fakturkę za usługi i być może się nie znam ale jak dla mnie coś jest nie tak:

12. 10. zmieniałem prędkość internetu z ultra na fiber reszta została bez zmian a tu takie dziwne rozliczenie za TV
jeśli
TV kosztuje 100zł
rabat 12,90zł
suma 87,10zł
Jeśli dobrze rozumiem tak powinno to wyglądać, a UPC dodaje rabaty bo im wychodzi 112,90 :?:
Czy ktoś może mi to jakoś sensownie wyjaśnić?
Pozdrawiam Caney

Neo10 - 12-11-2009, 12:38
Temat postu: Re: Faktura
Tam z tego co widzę na pewno jest oprócz obecnego rozliczenia rozliczenie za pażdziernik od dnia podpisania umowy a różnica jest przez to że w dniu podpisania umowy rabat z poprzedniej przestał działać... ale jeżeli masz w upc tylko 2 usługi np internet i tv to przysługuje do tej promocji obecnej także rabat i to ok 19zł chyba że masz 3 usługi wtedy trzecia jest gratis... u mnie nawet jest na tyle gratis że nie ma jej na fakturze ;D

Sam także mam problem z obecną fakturą i także na niej są te dopłaty takie jak u ciebie...

choć u mnie dochodzi opłata za instalację usługi co według nich oznacza podpisanie umowy w domu bo monter nie dotknął nawet instalacji i zanim przyszedł już miałem fiber power 25mb/s a dodatkowo powiem że usługę zamawiałem osobiście w ich biurze gdzie nie dali mi podpisać umowy... jutro pewnie ich odwiedzę bo to typowa próba wyżebrania dodatkowej gotówki od biednego użytkownika...

TePeO - 12-11-2009, 17:03

Podajcie mi swoje ID na priva. Zobacze co uda się ustalić.
bananes - 13-11-2009, 13:34

A ja dzis wszedłem w elektroniczną fakture i niestety wszystkie faktury moge przegladac i sciagac jako PDF a jak klikam na aktualna to wywala mi biały obraz z zapisem 'Brak danych - prosze sprobuj pozniej' i tak odrana i wez tu człowieku idz i zapłac jak od 3 miesiecy nie moge sie doprosic zwrucenia nie słusznie naliczonej opłaty za Wi Fi 3-4 miesice temu sobie dopisali do rachunku i zostało zapłacone ale zeby teraz korektę wystawili to juz problem co miesiac ta sama gadka ze w nastepnej fakturze zostanie uwzglednione i kolejny miesiac nie uwzglednione, dodam jeszcze ze składałem reklamacje o otrzymałem rabat na ich usługi i tez nie pali im sie zeyby to uwzględnić w f-rze. Teraz rozmawiałem z pania z BOKu i ona bardzo chetnie mi poda kwote(kwote znam bo tyle widze w zakładce) i nr konta do wpłaty ale ja nie zapłace po raz kolejny za f-re jak nie bedzie tam uwzględnionych udzielonych pare miesicy temu rabatów i nie słusznie naliczanej opłaty za Wi Fi. Czuje ze wyladuje w BOKu i odstoje swoje w kolejce ale nie bedze to miła rozmowa i sie oberwie bogu winnej kobiecie z Boku co to nie jej wina ale chyba tylko takie rozwiazanie wchodzi w gre bo ile mozna przypominac o korekcie. A jak powiedziałem ze sam sobie poprostu mniej wpłace to strasza ze odłacza uslugi bo nie bedzie sie kwota z faktura zgadazała. TRAGEDIA
Susane - 13-11-2009, 14:16

Źle naliczonych faktur się nie płaci, ale żąda korekty zgodnej ze stanem faktycznym. Napisz reklamacje, zanieś do BOK i czekaj, aż sprawę wyprostują. Pisałam o tym w innym temacie: http://forum.mediaswiat.p...ighlight=#64996

Jak już zapłaciłeś, to trudno, ale reklamację złóż, mają obowiązek sprawę wyjaśnić. Nie przejmuj się tym "straszeniem", ważne, żebyś miał potwierdzenie, że Twoja reklamacja wpłynęła. Rozmowy z konsultantami nie mają sensu, bo jedynie uparcie powołują się na § 39 punkt regulaminu, żądając, żeby najpierw płacić, a później reklamować. Najlepiej w ogóle nie rozmawiaj z nimi, bo szkoda nerwów. Składaj pisma, jak nie przeproszą i nie załatwią sprawy to masz co zanieść do US.

bananes napisał/a:
A jak powiedziałem ze sam sobie poprostu mniej wpłace to strasza ze odłacza uslugi bo nie bedzie sie kwota z faktura zgadazała.
Możesz wpłacić kwotę, która nie budzi Twoich wątpliwości, ale nie musisz. Prawdopodobnie zadzwoni do Ciebie ktoś z działu windykacji (znak rozpoznawczy - brak prezentacji numeru) i będzie próbował zastraszyć odłączeniem usługi jak nie zapłacisz tyle ile "mają w systemie". Wystarczy oświadczyć, że odmawia się zapłacenia wg. błędnych naliczeń oraz, że należność zostanie uregulowana jak otrzymasz prawidłowe korekty. Nie ma prawidłowej faktury = nie ma wpłaty.

Zauważyłam, że zwykli konsultanci nie mają pojęcia o przepisach (albo udają), nie rozumieją co oznacza przekazanie sprawy do ponurej instytucji jaką jest US. Jeżeli już chcesz z nimi rozmawiać, to sobie nagraj te rozmowy, bo za zachęcanie do brania udziału w przestępstwach skarbowych jest stosowny paragraf (+próba wyłudzenia). Niewinne namawianie klienta, aby zapłacił za np. zawyżoną fakturę, mimo, że klient żąda jej skorygowania to tak naprawdę namowa do wzięcia udziału w przestępstwie skarbowym. Należy kategorycznie odmówić i stanowczo żądać korekty FV.

Neo10 napisał/a:
jutro pewnie ich odwiedzę bo to typowa próba wyżebrania dodatkowej gotówki od biednego użytkownika...
To jest pomyłka albo oszustwo, a nie "żebractwo". Pomyłki się zdarzają, ale jak jej nie wyprostują na Twoje żądanie (najlepiej przedstaw je na piśmie), to znaczy, że nie była to pomyłka, ale próba oszustwa.
Neo10 - 18-11-2009, 15:34

mrsyonnie napisał/a:
To jest pomyłka albo oszustwo, a nie "żebractwo". Pomyłki się zdarzają, ale jak jej nie wyprostują na Twoje żądanie (najlepiej przedstaw je na piśmie), to znaczy, że nie była to pomyłka, ale próba oszustwa.

Wtedy byłem dość wkurzony dlatego tak napisałem ;]

Dziś byłem aby to omówić oraz dowiedzieć się o możliwość zwiększenia do 50mb/s i wreszcie od jakiegoś tygodnia mam już możliwość zamówienia i 50mb/s zamówione plus dogadałem się że płace normalnie obecną fakturę łącznie z kosztem instalacji a instalację 50mb/s mam za free ;] jutro czekam na montera ;]

Susane - 18-11-2009, 20:10

Czyli zaakceptowałeś płatność za instalację, której wtedy nie było, bo "dogadałeś się", że teraz nie policzą. Nie wiem jak wygląda Twoja sytuacja, czy wg. regulaminu/cennika mogą policzyć jeszcze raz. Bo jeżeli mogą, to jak myślisz co zrobią?

Oni nie respektują nawet tego co jest na piśmie, a co dopiero mówić o "dogadaniu się".

Peterek - 18-11-2009, 20:37

Cześć, Mrsyonnie,

Szkoda że nie napisałaś na nic o tym, jak wyjaśniła się sprawa Twojej faktury od UPC. To by chyba nie tylko mnie zainteresowało.
BTW. Szykuję się do napisania reklamacji - Power Fiber 30 działa mi nadal skandalicznie wolno.

Pozdrawiam

Susane - 18-11-2009, 20:58

Peterek napisał/a:
Szkoda że nie napisałaś na nic o tym, jak wyjaśniła się sprawa Twojej faktury od UPC. To by chyba nie tylko mnie zainteresowało.
BTW. Szykuję się do napisania reklamacji - Power Fiber 30 działa mi nadal skandalicznie wolno.
Pozytywnie, korekty kilku faktur są już w drodze. Dostałam maila z pięknymi przeprosinami, ale to nie zatrze niemiłego wrażenia jakie pozostało po kilkunastu rozmowach z konsultantami. Więcej do nich nie dzwonię - tylko pisma.

Pozdrawiam ... i życzę sukcesu z reklamacją :)

Neo10 - 19-11-2009, 10:49

mrsyonnie napisał/a:
Czyli zaakceptowałeś płatność za instalację, której wtedy nie było, bo "dogadałeś się", że teraz nie policzą. Nie wiem jak wygląda Twoja sytuacja, czy wg. regulaminu/cennika mogą policzyć jeszcze raz. Bo jeżeli mogą, to jak myślisz co zrobią?

Oni nie respektują nawet tego co jest na piśmie, a co dopiero mówić o "dogadaniu się".

Nie zaakceptowałem tylko tamta instalacja została policzona jako ta dzisiejsza i jak będzie inaczej to znów ich odwiedzę a wiem dokładnie z kim rozmawiałem i wszystko ustalałem i przy mnie zaznaczała że ma być darmowa instalacja także jak coś to miłą panią odwiedzę ;]

I tak nawet jakbym chciał od razu składać reklamacje to by jej nie przyjęli bo przyjmują z tego co wiem reklamacje dopiero po zapłaceniu rachunku a jeszcze niezapłacony ;]

Peterek napisał/a:
Cześć, Mrsyonnie,

Pozdrawiam

U mnie wszystko w zasadzie okazało się ok z zapisami były tam doliczone różnice za połowę pażdziernika gdzie zmieniłem pakiet na większy tak jak zresztą podejrzewałem ;]

seven of nine - 19-11-2009, 12:16

Wsceikam sie bo podzialka ,,Moje UPC"" na glownej stronie nie zdziala.Od wczoraj mam,, system niedostepny'' i za kija faktury zobaczyc nie moge. :roll:
oblada - 19-11-2009, 13:10
Temat postu: :)
Masz alternatywę tutaj: https://ebok.upc.pl/scripts/faktury/faktury/index.jsp
Susane - 19-11-2009, 14:21

Neo10 napisał/a:
Nie zaakceptowałem tylko tamta instalacja została policzona jako ta dzisiejsza i jak będzie inaczej to znów ich odwiedzę a wiem dokładnie z kim rozmawiałem i wszystko ustalałem i przy mnie zaznaczała że ma być darmowa instalacja także jak coś to miłą panią odwiedzę
Masz to na papierze, nagranie albo świadka? Jak nie masz, to miłe panie mają czasem tendencję do zapominania albo twierdzenia, że "...u nich w systemie" jest inaczej. Jeżeli płacisz fakturę, nie podważasz sposobu jej naliczenia - to ją akceptujesz. Jak nie akceptujesz to prosisz o korektę, a po jej otrzymaniu płacisz.
Neo10 napisał/a:
I tak nawet jakbym chciał od razu składać reklamacje to by jej nie przyjęli bo przyjmują z tego co wiem reklamacje dopiero po zapłaceniu rachunku a jeszcze niezapłacony
Nie mają prawa nie przyjąć pisma, bez różnicy, czego dotyczy. Najpierw prosi się o korektę faktury, dopiero po jej otrzymaniu płaci. Rób jak chcesz, ale z własnego doświadczenia wiem, że czego nie ma na piśmie, tego nie ma w tej firmie.
jedrek - 19-11-2009, 16:48

Powiadomienie raz otrzymam ale w większości nie. Muszę wchodzić na konto aby tam zobaczyć lub zapisać fakturę. Jedną z podstaw w umowie było otrzymywanie faktur drogą elektroniczną. UPC coś chyba o tym zapomina.
seven of nine - 19-11-2009, 18:31

jedrek napisał/a:
Powiadomienie raz otrzymam ale w większości nie. Muszę wchodzić na konto aby tam zobaczyć lub zapisać fakturę. Jedną z podstaw w umowie było otrzymywanie faktur drogą elektroniczną. UPC coś chyba o tym zapomina.

Powaznie,to bylo w umowie? Facet zakladajacy u mnie cyfrowke zapytal ,, jaka fakture'' sobie zycze.Oczywiscie samo pytanie bylo irracjonalne,wiec dziadka musialam dopytac.Po kilku sekundach wyjasniono mi,ze moge otrzymywac fakture mejlem badz poczta.Jesli wybiore to ostatnie, to zostane zobowiazana do zaplaty 5 zloty miesiecznie.Wybralam to pierwsze. :mrgreen: Od bodajze 3 miesiecy nie dostaje mejla o wystawieniu rachunku,wiec musze wlazic na strone UPC. Czesto dostaje szalu, bo dzial Moje Upc jest nieczynny.Probuje dobic sie ze wszystkich stron i nic.

Marek - 19-11-2009, 18:48

Za uchylanie się od wystawiania faktury jest kara o ile pamiętam 180 stawek dziennych. Osoba sprzedająca jakieś usługi musi sama ponieść koszt wystawienia faktury, nie może za to pobierać żadnych dodatkowych opłat.
seven of nine - 19-11-2009, 18:55

Marek napisał/a:
Osoba sprzedająca jakieś usługi musi sama ponieść koszt wystawienia faktury, nie może za to pobierać żadnych dodatkowych opłat.

Marku,tez mi sie tak zdawalo.Wierz mi,ze wiele osob majacych cyfrowke zazyczylo sobie wysylanie faktur poczta a UPC kaze sobie za to placic 5 zlotowek.Tak ma 3 moich sasiadow i jeszcze kilka kolezanek z pracy. W rzeczywistosci ( moze to zabrzmi glupio),wolalabym rachunek dostawac poczta.Jest on w sumie wystawiony na moja mame.Jakbym gdzies wyjechala z mezem na dluzszy czas poza Polske,to hihih nikt nie ,,wyciagnie'' rachunku z kompa. Moi rodzice nie potrafia poslugiwac sie komputerem. :oops: :shock:

Rafal - 19-11-2009, 19:00

Mnie w ogóle nie poinformowano ze będę miał e-fakture, nawet nie mam tej opcji zaznaczonej w umowie. Odpuściłem temat bo faktury dostarczane przez jakaś firmę kurierską otrzymywałem zawsze kilka dni po terminie płatności.
Marek - 19-11-2009, 21:11

Ja dostaję noralnie papierowe, od zawsze tak było i nikt nie robił mi żadnych trudności ani nie starał się wyłudzić z tego powodu żadnych dodatkowych pieniędzy.

W sumie to jedyne wyjście jeśli się chce korzystać z ulgi na internet (upc jeszcze się nie nauczyło wystawiania poprawnych faktur elektronicznych).

Susane - 20-11-2009, 16:24

Da się zrezygnować z e-faktur będąc na umowie na czas nieoznaczony?
oblada - 24-11-2009, 18:27

Doczytaj swój regulamin promocji. Jeśli zapis o elektronicznej fakturze miałeś tylko na okres zobowiązania to wydaje mi się, że skoro już jesteś po zobowiązaniu możesz odwołać tę formę - przecież na stronie jest dokument na odwołanie elektronicznej faktury - po coś musi on tam być.

ja jestem z niej zadowolony, powiadomienia otrzymuje praktycznie miesięcznie (parę razy się zdarzyło, że gdzieś wsysło z prywatnego adresu - ale co się dziwić jest to komunikat masowy i zawsze może ludzikom zajmujących się pocztą wydać jako spam), wchodzę na stronę sprawdzam i robię przelew. A rozliczenie z US jest banalne... o wiele prostsze i szybsze niż w przypadku papierowych faktur.

[ Dodano: 24-11-2009, 18:29 ]
Marek napisał/a:
Ja dostaję noralnie papierowe, od zawsze tak było i nikt nie robił mi żadnych trudności ani nie starał się wyłudzić z tego powodu żadnych dodatkowych pieniędzy.

W sumie to jedyne wyjście jeśli się chce korzystać z ulgi na internet (upc jeszcze się nie nauczyło wystawiania poprawnych faktur elektronicznych).

Marek, co masz na myśli - bo ja nie miałem żadnych problemów? One są nie poprawne?

Marek - 24-11-2009, 18:33

Tak brakuje w nich podstawowych danych które muszą znajdować się na fakturze - opisywałem to już na forum ze szczegółami poszukaj sobie.
Susane - 24-11-2009, 18:59

oblada napisał/a:
Doczytaj swój regulamin promocji. Jeśli zapis o elektronicznej fakturze miałeś tylko na okres zobowiązania to wydaje mi się, że skoro już jesteś po zobowiązaniu możesz odwołać tę formę - przecież na stronie jest dokument na odwołanie elektronicznej faktury - po coś musi on tam być.
Dzięki, nie dopatrzyłam. Chciałabym w przyszłości robić odliczenie od podatku, a wersja elektroniczna tego nie umożliwia tzn. można mieć kłopoty w razie czego.